Veteranii de război s-au plâns prefectului de Neamț, în cadrul ședinței lunare a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice de marți, 19 aprilie, de faptul că mai multe firme de transport din județ refuză să le asigure accesul gratuit în mijloacele de transport în comun intrajudețene.
„Pe acest subiect s-a primit în instituție un memoriu al Asociației Veteranilor de Război, Filiala Neamț. Fiind totuși o problemă de interes mai larg, am considerat oportun să dezbatem acest subiect sub egida Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice”, a spus, în deschiderea întâlnirii, Niculina Dobrilă, prefectul județului Neamț.
Colonelul Vasile Buruiană, autorul memoriului, a spus că problema refuzului operatorilor de a transporta gratuit pe teritoriul județului veterani de război durează de trei ani deja.
Prezenți la întâlnire au fost și câțiva reprezentanți ai transportatorilor din Neamț – Transmoldavia, Flozampet și Transmass din Roman. Potrivit legii, transportatorii sunt cei care trebuie să inițieze demersurile pentru decontarea biletelor. Cei prezenți la întâlnire și-au motivat refuzul de a transporta veterani de război de interpretarea dată legislației de către instituțiile care au competență în domeniu: în caz de suprapunere între transportul rutier și cel pe cale ferată, se decontează transportul pe cale ferată. Conform acestei interpretări, județul Neamț are și cale ferată, de aceea transportul rutier nu beneficiază de gratuitate pe acele rute.
Pentru că am vrut să aflăm și care e părerea transportatorilor, am vorbit cu Adrian Grigoraș, directorul ADI Urbtrans.
„Din păcate, legea spune că, acolo unde există cale ferată, se decontează doar transportul pe calea ferată. În trecut, transportatorii acceptau gratuitățile veteranilor, dar când mergeau să deconteze erau întorși din drum de ANAF”, a declarat Adrian Grigoraș.
Piatra Neamț – Târgu Neamț, străbătut în aproape 6 ore
Dacă tot s-a invocat faptul că la Neamț sunt și căi ferate, așa că veteranii sunt invitați să meargă cu trenul, am verificat și noi pe site-ul CFR cât ar dura un drum de la Piatra Neamț la Târgu Neamț, de exemplu. Dacă plecăm la 4.55 din municipiul reședință de județ, la 06.42 ajungem la Bacău, după care avem tren din Bacău la 07.02 cu sosire la Pașcani la 09.00, iar de la Pașcani putem pleca la ora 10.00 și ajungem la Târgu Neamț la ora 10.42. (Andreea AMARIEI; FOTO: Prefectura Neamţ)