pescuit copcaIarna, oricât ar fi de frig, cei care iubesc pescuitul nu pot sta departe de iazuri. “Microbul” este atât de puternic pentru ei, încât merită orice risc. De altfel, pescuitul la copcă nu e atât de costisitor. Două sau trei undițe sunt suficiente, o freză pentru gheață și, de ce nu, un ceai fierbinte sau o țuică fiartă, rețeta perfectă pentru o partidă reușită. Din păcate, în jurul Bârladului nu sunt prea multe locuri unde poți pescui la copcă. De aceea, cei mai mulți aleg să meargă la Ferma Piscicolă Iana, acolo unde există o adevărată tradiție în ceea ce privește acest sport. Fără nicio excepție, toți pescarii sunt de acord cu un lucru: când îți intră în sânge, nu mai poți renunța. Dacă în lunile de vară nu se mai dezlipesc de ape, în sezonul rece numără zilele care au mai rămas până când primăvara dă primele semne. Sunt totuși și câțiva care nu se pot dezlipi de iazuri nici iarna, indiferent cât este de frig. Chiar dacă nu prind nimic, ei spun că așa se mențin în formă pentru noul sezon. Puțin le pasă că își riscă viața. Foarte mulți bârlădeni sunt pasionați de pescuitul la copcă. La fiecare sfârșit de săptămână ei aleg să meargă la Ferma Piscicolă Iana, unul dintre puținele locuri din județul Vaslui în care se permite accesul celor împătimiți de acest sport.

“Nu doar pescarii din Vaslui ci și din județele învecinate știu că noi avem porțile deschise indiferent de sezon. E o tradiție pe care o păstrăm an de an. Iarna suntem vizitați de foarte mulți. Avem mai multe specii de răpitor, așa că fiecare poate prinde după experiență sau după noroc”, a declarat ing. Neculaie Enache, administratorul Fermei Piscicole Iana.

Duminică, pe Iazul 2, în jur de 15 pescari scoteau biban după biban. Nu erau de dimensiuni foarte mari, însă bucuria era imensă atunci când pluta se mișca în apă.

“Eu prefer pescuitul, alții preferă jocurile de noroc. Fiecare cu pasiunea lui. De mai bine de 15 ani pescuiesc la copcă. Îmi este foarte greu să exprim în cuvinte cât este de minunat. Nu m-aș da dus de pe baltă oricât de frig ar fi. Sunt cu prietenii mei, mai glumim, mai bem un pahar cu vin cald. Mulți spun că este riscant să stai pe gheață că se poate rupe. Nu se rupe așa usor. Aici stratul de gheață este foarte gros. Poți să intri cu mașina fără nicio grijă”, a declarat Nelu Grigore.

Pescuitul la copcă nu este prea pretențios. Sunt suficiente câteva undițe, o freză pentru gheață și chiar un “întăritor”. Cei care au mai multă experiență recomandă fire subțiri, 0,12-0,18, plute mici, iar ca momeală viermuşi, larve de libelulă sau chiar mămăligă. Se ştie că pe timpul iernii metabolismul peştilor se schimbă şi unele specii se hrănesc foarte puţin sau deloc, intrând într-o stare de hibernare. Nu este şi cazul răpitorilor: ştiuca, şalăul sau bibanul, peşti care se hrănesc cu puii altor specii mai puţin active.

Articolul precedentNEAMŢ: Sărbătorile au întârziat distribuirea alimentelor UE
Articolul următorNEAMŢ: Top 5 laboratoare la… bani decontaţi
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.