0:00

Înființarea Centrului de Excelență pentru elevii olimpici din județul Neamț este trenată de motive care par să țină mai mult de alegerile prezidențiale. Deși anul școlar a început de aproape două luni de zile și s-a dat chiar și un ordin de ministru care încuviințează înființarea mult așteptatului centru, datele problemei sunt incerte. Singurul lucru pe care reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean îl dau ca sigur este că centrul va funcționa. De ce nu funcționează deja?

„Sunt mai multe motive din cauza cărora Centrul de Excelență nu poate funcționa. Este o chestiune foarte serioasă. În primul rând este vorba despre obținerea posturilor. În județul Neamț este nevoie de o reorganizare a tuturor posturilor, ceea ce se va întâmpla după 15 noiembrie”, a spus prof. Viorel Stan, inspector școlar general al IȘJ Neamț.

Mai mult, deși s-a vorbit despre faptul că centrul va funcționa în cadrul Colegiului Național „Petru Rareș”, acum se pare că această informație nu mai este una de actualitate. Inspectorul general a ținut să precizeze că nu se știe cu exactitate unde va funcționa unitatea.

„Încă lucrăm la identificarea unei locații. Noi ne dorim ca centrul să funcționeze într-o clădire de sine stătătoare. La Colegiul Petru Rareș a fost o opțiune, dar nu este nimic bătut în cuie”, a adăugat inspectorul Stan.

Pe lângă toate aceste aspecte, o primă persoană propusă pentru a fi director la acest centru, potrivit inspectorului general, a refuzat oferta. Este vorba despre Grigoruță Oniciuc, director-adjunct la Colegiu Național Petru-Rareș, profesor cu reszultate notabile în coordonarea elevilor care au obținut rezultate bune la competiții naționale și internaționale de Astronomie și Astrofizică. Variantele pentru numirea uni lider nu s-au epuizat.

„Mai am câteva nume cărora le voi propune să preia activitatea Centrului de excelență”, a adăugat „generalul” Stan.

Câtă nevoie este de acest centru nu se știe deocamdată. Se bănuiește doar că la această unitatea vor veni toți olimpicii ca să pregătească după un program „milităresc” pentru competițiile la care s-au înscris. Obiectivul este acela de a crește numărul rezultatelor pozitive și implicit valoarea învățământului nemțean. La fel de adevărat este că olimpicii nemțeni care nu s-au întors cu mâna goală de la întreceri au putut să evolueze și fără acestă entitate. Și mai e încă o problemă. Cea a navetiștilor. Dacă centrul va fi la Piatra-Neamț, cu siguranță elevii din Roman nu se vor îngrămădi să se plimbe în week-end, până la centrul județului, pentru a învăța. Reprezentanții Inspectoratului Școlar au precizat că există o rezolvare și pentru această dilemă. Înființarea unor filiale. Despre cât de mult își doresc elevii acest spațiu care să adune la un loc toate creierele tari încă nu s-a pomenit. Râmâne de văzut dacă această idee aparent benefică va fi pusă în aplicare și dacă își va arăta și eficiența.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPe site-ul Bibliotecii Judeţene „Kirileanu” Cărţi şi periodice de odinioară
Articolul următorVârfurile învățământului nemțean, premiate pe scena TT