vacante muyicale

Cea de a treia zi a festivalului internaţional de muzică “Vacanţe Muzicale” la Piatra Neamţ este dedicată muzicii de cameră şi de jazz. Protagoniştii serii (Sala “Calistrat Hogaş” a CJ, de la ora 19), sunt maeştrii instrumentişti din “Cvartetul Transilvan” – Nicuşor Silaghi (vioara a II-a), Marius Suărăşan (violă), Vasile jucan (violoncel) – sub conducerea lui Gabriel Croitoru (vioara a I-a), care vor interpreta piese muzicale semnate de Mozart, Elgar, Dvorak, Massenet, Kreisler, Williams, Gardel, Martic. Violonistul Nicuşor Silaghi va susţine un recital de suite folclorice româneşti. Cvartetul a luat fiinţă în 1987, iar într-o perioadă relativ scurtă de timp obţine numeroase premii şi distincţii naţionale, printre care: Premiul I la Concursul Naţional pentru cvartete de coarde „Gheorghe Dima”, Premiul Asociaţiei Criticilor Români şi Premiul Uniunii Compozitorilor din România. La numai doi ani de la formare, datorită nivelului profesional de excepţie, ansamblul dobândeşte statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca.

Absolvenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, membrii fondatori ai cvartetului, Nicuşor Silaghi, Marius Suărăşan şi Vasile Jucan, s-au perfecţionat în perioada studiilor universitare în interpretarea camerală cu personalităţi notabile în domeniu, între care: Wilhelm Berger (România), Gerhard Schultz şi Thomas Kakuska (Austria, membri ai Cvartetului „Alban Berg”). Participarea lor la Festivalul Orlando din Kerkrade (Olanda) în anul 1990 a reprezentat lansarea ansamblului pe scenele internaţionale, fiind apoi invitaţi să efectueze un amplu turneu de concerte pe teritoriul SUA. Începând cu anul 1998, Cvartetul Transilvan are în componenţă, la prima vioară, pe Gabriel Croitoru (din ansamblu au mai făcut parte şi violoniştii Cristian Tănase şi George Dudea), unul dintre cei mai valoroşi violonişti români ai perioadei actuale, care îmbină cu deosebită măiestrie o carieră solistică de excepţie cu rafinamentul interpretării camerale.

Intensa activitate artistică a cvartetului se reflectă în multiplele concerte, susţinute întotdeauna la un înalt nivel, în România şi în întreaga lume. În cei peste 25 de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susţinut peste 2.000 de concerte.

Seara muzicii de jazz va fi susţinută de trupa condusă de cunoscutul pianist Mircea Tiberian, “Jazz and Beyond”, cu Michael Acker la contrabas, John Betsch – percuţie şi Nadia Trohin – voce. Mircea Tiberian este unul dintre personajele cu evoluţia cea mai complexă şi spectaculoasă din muzica românească a ultimelor decenii, activitatea sa muzicală materializându-se în mii de concerte şi peste 20 de albume realizate sub nume propriu; cel mai recent a apărut în 2013 la casa de discuri Soft Records sub titlul „Dinner for one”. Celebrul artist are, în acelaşi timp, un rol esenţial în pedagogia jazzului şi a muzicii improvizate din România, fiind iniţiatorul şi conducătorul primului şi celui mai important departament de jazz şi pop la nivel academic de la noi. Concertul va avea loc la Piaţa Turnului lui Ştefan cel Mare, de la ora 22. (N. SAVA)