Duminică, 2 iulie, de la ora 21:00, are loc deschiderea oficială a ediţiei a 44-a a Vacanţelor Muzicale. În Piaţa Turnului vor urca pe scenă flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, însoţit de membrii orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchevici” Chişinău, cu Mihail Agafiţa la pupitrul dirijoral. Programul serii cuprinde: Uvertura Egmont op. 84 (Ludwig van Beethoven), Concert în Re Major KV 314 pentru flaut şi orchestră (Wolfgang Amadeus Mozart) şi Simfonia nr. 5 în do minor op. 67 (Ludwig van Beethoven).
Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” organizează, în perioada 2-8 iulie, ediţia a 44-a a Festivalului Internaţional “Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”. “Programul pregătit pentru acest an conţine numeroase puncte de atracţie menite să ofere publicului din Piatra-Neamţ şi nu numai motive de a petrece câteva ore plăcute în lumea fascinantă a muzicii. Au fost invitaţi artişti de valoare, precum Cellia Costea, Analia Selis, Ion Bogdan Ştefănescu, Răzvan Suma, Horia Mihail, Marcel Pavel, George Natsis, Andrei Gologan. De asemenea, pe scena festivalului vor urca şi formaţii sau ansambluri apreciate pe plan intenaţional – Corul Academic Radio, Traffic Strings, Ansamblul folcloric profesionist Cindrelul-Junii Sibiului, în rândurile căruia va putea fi revăzută de către pietreni îndrăgita interpreta a folclorului românesc, Mariana Anghel”, precizează Centrul “Carmen Saeculare”.
Rămâne doar de sperat că avertizarea de furtună din această seară nu va afecta derularea normală a spectacolului de la Turnul lui Ștefan cel Mare. (M. CONSTANTINESCU)
***********
Prezentări ale artiştilor oferite de Centrul “Saeculare”:
ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU
S-a născut în oraşul Câmpina, judeţul Prahova, la data de 25 aprilie 1969. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală – secţia Flaut – la clasa prof. Virgil Frâncu (1993), obţine diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA (1995), unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. În paralel cu studiile de masterat, a activat, în cadrul Universităţii Illinois, în calitate de asistent al prof. Alexander Murray (1994 – 1995). Este doctor în muzică din anul 2002, când a obţinut înalta calificare profesională la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea intitulată „Tehnici şi timbralităţi arhaice în creaţia contemporană pentru flaut” avându-l ca profesor îndrumător pe compozitorul Octavian Nemescu. După terminarea studiilor universitare, a fost angajat în calitate de cadru didactic la catedra de Flaut a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a activat între anii 1993-1998. Din 1998 până în prezent, este membru al Orchestrei Filarmonice „George Enescu” din Bucureşti, unde ocupă funcţia de prim flautist, şef de partidă. Din anul 2007 este şi solistul Filarmonicii “Banatul” din Timişoara. Activitatea artistică şi-a început-o de la vârsta de paisprezece ani, în 1983, când a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia. A participat la o serie impresionantă de festivaluri naţionale şi internaţionale: „George Enescu”, ediţiile 1985, 2003, 2005 (în dublă ipostază: de solist şi de dirijor al Orchestrei de Cameră Radio), 2007, 2009 (invitat cu două recitaluri), 2011, 2013, Culture Escape (Elveţia, 2007), Zeit für Musik (Bayreuth, Germania, 2006), Festivalul Steingreber (Bayreuth, Germania, 2006), acestea fiind doar câteva exemple. A primit importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice: „Diploma și medalia de excelență” acordate de UNIMIR”, 2013; „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, medalie conferită de Preşedintele României, 2011; Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare, acordat formaţiei camerale „Trio Contraste”, al cărui membru este, 2009; Premiul Revistei „Muzica” pentru interpretare, 2009; Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistică, 2007; Medalia „Meritul Cultural” conferită de Preşedintele României, 2004. Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi al ansamblului „Barock Orchestra”. Este, de asemenea, membru al trioului „Contraste” şi al cvintetului de suflători „George Enescu”.
********
MIHAIL AGAFIŢA
Este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a douăzeci ani, circa şase sute de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Cehia, Ucraina şi Belarus, precum și diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunisia. Născut în 1973, în Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău. Absolvă Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de dirijat a lui Dumitru Goia, sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală – Dirijat orchestră. În anii 2005 – 2007, se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău. Din 2004, deţine funcţia de dirijor permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013, obţine prestigioasa poziţie de prim-dirijor şi devine director artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleiaşi instituţii. Între anii 2009 – 2013, este dirijor permanent al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media. Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale. Momente inedite ale carierei sale le constituie colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum şi evoluţia în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” (Bucureşti, 2011) la pupitrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. Importante, de asemenea, au fost şi colaborările cu Filarmonica „George Enescu” şi Orchestra Naţională Radio din Bucureşti. Din anul 2010, Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri, de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie. Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial, în anul 2010, i-a fost conferit titlul onorific de „Maestru în Artă”.
******
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „SERGHEI LUNCHEVICI” – CHIŞINĂU
Colectiv emerit din Republica Moldova, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” a fost fondată în anul 1930. Pe parcursul activităţii sale, a avut rolul de emisar al artei şi culturii, devenind, în timp, unul dintre ansamblurile de vârf din ţară. În prezent, Orchestra reuneşte un grup de peste optzeci de instrumentişti profesionişti, constituind un organism cu bogate tradiţii muzicale şi o activitate concertistică intensă. Maeştrii Alexandr Klimov şi Pavel Bacinin au fost cei care au pus bazele acestui colectiv. În primii zece ani ai existenţei sale, Orchestra a activat în Tiraspol, iar în 1940, şi-a schimbat sediul la Chişinău. Tot atunci a fost inclusă în componenţa Filarmonicii de Stat din Moldova. Printre personalităţile artistice de renume mondial care au colaborat cu Orchestra Filarmonicii Naţionale pe o perioadă de circa optzeci şi cinci ani, se numără compozitorii D. Şostakovici, D. Kabalevski, A. Haciaturian; dirijorii A. Gauk, K. Kondraşin, A. Jansons, K. Oesterreicher, M. Brediceanu, H. Chekijzan, V. Doni, I. Florea, O. Bălan, H. Andreescu, Cr. Mandeal, I. Dumănescu; soliştii D. Oistrah, V. Tretiakov, Șt. Ruha, M. Rostropovici, E. Gilels, Sv. Richter, D. Bașkirov, P. Serebriakov.
Preocupată de acurateţea interpretărilor, înalt apreciată de publicul meloman şi critica muzicală, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” a fost invitată pentru a susţine numeroase concerte pe cele mai importante scene din Moldova şi a efectuat turnee de mare succes peste hotarele ţării. Orchestra se numără, la fel, şi printre protagoniştii Festivalurilor Internaţionale din Germania, Italia, Portugalia, România. Pasiune şi entuziasm, muncă asiduă de făurire şi acumulare a experienţei, continuă căutare a noilor idei – sunt toate acele elemente prin care se manifestă şi se consolidează rezultatele de colaborare a câtorva generaţii de muzicieni, care au dat naştere marelui colectiv artistic din Moldova, ce poartă numele de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”.