Reconstrucția echipei Unic Piatra Neamț își arată roadele. Antrenorul Marian Constantin și-a pus speranța într-un lot tânăr, pe care să-l modeleze după chipul și asemănarea sa: să muncească, să joace din plăcere și să se bucure de fiecare punct cucerit, de fiecare victorie, ca și cum ar fi ultimul meci. Nici Constantin nu se dezminte. Aleargă, transpiră, dă indicații și se zbate ca un leu în cușcă pe marginea terenului. S-a văzut că trăiește fiecare joc, chiar dacă este vorba de unul amical, ca la cea mai recentă ediție a Cupei Municipiului Piatra Neamț, disputată la finele săptămânii trecute, în Sala Polivalentă.
Transferuri pentru o echipă de perspectivă
Unic a transferat în această vară pe bandă rulantă jucătoare tinere și experimentate pentru a urca din nou între primele 4 formații ale țării, acolo unde visează să ajungă de câțiva ani, însă doar la nivel declarativ. Cristina Zanfir (34 de ani), de la Târgoviște, revine la Unic ”pentru tradiția recunoscută a voleiului în Piatra Neamț”. Iulia Matache, (19 ani), originară din Bacău, a lăsat formația CSM București, pentru Unic: ”Vreau să joc titular meci de meci și prin evoluțiile mele să ajut echipa”. Alexandra Ciucu (18 ani, din Râmnicu Vâlcea) a venit la Unic ca a doua opțiune pentru postul de libero, post pe care este titular, deocamdată, Andreea Munteanu. Alina Signeanu (30 ani) a lăsat Rapidul pentru a reveni la Piatra Neamț în postura de centru, pentru a suplini transferul Lilianei Curcă la Penicilina Iași. Ioana Marin (24 ani), din Craiova, a ales Unicul ”pentru plăcerea de juca într-o echipă tânără, ce are obiective îndrăznețe”. Yasmin Constantin, dincolo de încrederea pe care i-o dă, firesc, tatăl, antrenorul Marian Constantin, a lăsat Charleroi, din Belgia, pentru că vrea să se afirme la Unic și crede că ”în campionatul românesc jocurile sunt mai tensionate decât în cel belgian”. În fine, Ioana Roman, are numai 19 ani și nu avea o perspective ca jucătoare, la Baia Mare, orașul natal. A venit la Unic, să joace și să crească în valoare, alături de echipă. Întregesc lotul de 14 jucătoare Ana Maria Hambele, Andreea Munteanu, produs al LPS Piatra Neamț, Andreea Marin Iliescu, Lorena Ciocian, împrumutată de la Știința Bacău și Ramona Căpățână.
Cupa Municipului Piatra Neamț, adjudecată de CSM București
Turneul amical organizat la Piatra Neamț, Cupa Municipiului, a fost unul puternic, poate cel mai puternic din această vară, în care toată suflarea voleibalistică a așteptat cu sufletul la gură să vadă primele rezultate ale pregătirii centralizate ale noului Unic. CSM București, care a devenit cu girul FRV, ce promovează un regulament permisiv pentru ”straniere” și cu banii alocați de primăria Capitalei ”pentru promovarea sportului de masă”, o adevărată multinațională, s-a impus în toate meciurile. Echipa pietreană a jucat, însă, dezinvolt în primele două meciuri, după ”partitura dirijorului” Marian Constantin. După un 3-1, logic, cu U Cluj, a venit un scor asemănător, 3-1, cu Medicina Târgu Mureș, dar împotriva unei formații mai bine cotate decât echipa pietreană, cu pretenții de a juca în cupele europene. În ultimul joc, Unic a pierdut cu 1-3 în fața favoritei CSM București, venită la Piatra Neamț cu toate ”cristalele” achiziționate în această vară.
”A fost un turneu bun, în ansamblu, în care am avut posibilitatea, împreună cu Mihaela Voivod, să ne edificăm asupra potențialului jucătoarelor. Din păcate, în ultimul joc, cu CSM București, a intervenit și o stare de automulțumire, poate și o stare de oboseală, întrucât am pierdut meciul, deși, vă mărturisesc sincer, nu mă supăram dacă câștigam”, a spus Marian Constantin.
”În ultima zi, cu CSM București, chiar am făcut un joc bun, care m-a mulțumit. Suntem pe drumul cel bun și îmi propun să țin această echipă la Piatra Neamț, chiar dacă este din ce în ce mai greu!”, a declarat Vasile Ouatu, cel care rămâne președintele de onoare al grupării nemțene, deși, vorbește de vreo doi ani încoace că va renunța la echipa de volei.
Campionatul care va începe în această toamnă se anunță a fi unul mult mai puternic și mai echilibrat pentru cucerirea titlului. O recunoaște și Florin Grapă, antrenorul Științei Bacău, care, la rândul lui a făcut și el 7 transferuri pentru întărirea lotului.
”Multe formaţii s-au întărit şi lupta va fi mult mai accerbă. Cred că pentru titlu se vor lupta cinci formaţii. Aici mă refer la Dinamo, CSM Bucureşti, Volei Alba Blaj, CSM Târgovişte şi, bineînţeles, noi. Este bine pentru voleiul românesc că sunt mai multe formaţii puternice”, crede Florin Grapă.
În această luptă, în care fiecare pas contează și în care presiunea cade pe umerii favoritelor, Unic Piatra Neamț, întărită și ea în toate compartimentele, poate produce surprize plăcute. ”Toate jucătoarele noastre pun pe primul plan sportul. Asta este schimbarea de mentalitate la Unic, pentru că este o perioadă grea în toată Europa, nu numai în România. Exceptând CSM-ul București și Dinamo, peste tot sunt probleme cu banii. În campionat, în prima jumătate a clasamentului, o să fie o luptă în patru, la vârf, urmată de încă patru formații, care încearcă să prindă un loc pentru cupele europene. În cele patru din a doua parte valorică ne încadrăm și noi, dar asta nu înseamnă că ne vom preda la cele patru din prima parte valorică: Dinamo, CSM București, Bacău, sau Târgoviște. Eu mă consider favorit la un loc de cupă europeană”, afirmă tehnicianul Marian Constatin.
Acesta a oferit și motivul pentru care și-a fixat un obiectiv îndrăzneț: ”Dacă suntem prezenți la un turneu final de campionat european cu echipa națională feminină, eu zic că suntem în progres. Depinde și de munca pe care o duc jucătoarele la echipele unde evoluează. Noi, suntem o echipă 100% românească și o să încerc să imprim și jucătoarelor dorința de a câștiga fiecare meci”.
Mihai STOIAN