Un nou marș de susținere pentru eliberarea copiilor Cameliei Smicală din centrele finlandeze de plasament va avea loc pe 7 iulie, la Piatra Neamț, la inițiativa acelorași consilieri locali Cătălin Misăilă și Cristian Tihenea. Marșul a fost autorizat de primărie și se estimează că va reuni cam 100 de persoane. Ora anunțată este 18, concomitent acțiuni similare ce vor avea loc în mai multe orașe din țară, dar și la Madrid, Spania, sub sloganul ”Smicală ridică România!”.

Noi am mai organizat și anul trecut o astfel de acțiune, în ideea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor români din altă țară. S-au făcut demersuri și la Ambasada Finlandei. Nu s-a rezolvat încă nimic, dar noi încă sperăm că respectivii copii vor ajunge înapoi la mama lor”, a spus Cătălin Misăilă.

Marșul se va desfășura pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Teatrul Tineretului – Curtea Domnească.

Cazul Smicală este în atenția publicului de câțiva ani deja, după ce minorii Maria și Mihai au fost preluați de Serviciile Sociale din Finlanda și internați în centre de plasament, urmare a deciziei pe care mama lor, medicul Camelia Smicală, a pus capăt mariajului său cu un finlandez.

În ciuda tuturor marșurilor, protestelor, petițiilor și vizitelor inclusiv ministeriale, copiii Smicală sunt în continuare în grija statului finlandez, pentru că, până la drepturile românilor de pretutindeni, ei sunt cetățeni finlandezi și se supun legislației acestei țări. Și, cum demersurile diplomatice par să fi eșuat cu brio, în ciuda tuturor manifestărilor de sprijin public, cei doi copii au toate șansele să rămână unde sunt până vor deveni majori și vor decide singuri. Acțiunile derulate sub îndemnul ”Salvați copiii Smicală!” sunt, însă, de ajutor moral mamei. (E.C.)

 

Articolul precedentAutoritățile n-au timp să inventarieze pagubele de la inundații
Articolul următorCuțitarul din Agapia a fost trimis în judecată
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.