0:00

* va fi ridicat în memoria celor 14.000 de ostaşi ucişi aici

Asociaţia „În Munţii Neamţului” din Piatra Neamţ – una din cele mai active din judeţ, care a realizat importante proiecte în ultimii ani, cele mai multe de caritate dar şi culturale – a luat iniţiativa construirii unui Monument creştin-ortodox pe Dealul Cojocaru, punctul „Bobeucă”, din satul Nemţişor, comuna Vânători-Neamţ, monument ce va fi sfinţit în luna iunie 2014 – aflăm de la preşedintele asociaţiei, inginerul Neculai Luca. Monumentul va fi ridicat în memoria celor 14.000 de ostaşi (români, ruşi, nemţi) căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial în această zonă cunoscută sub numele de „Valea Plângerii”, un perimetru alcătuit din Borta Dracului – Culmea Pleşului – Nemţişor – Valea Culeşa – Oglinzi – Poiana – Groşi – Mănăstirea Neamţ.

După estimările istoricilor, aici, în zona Nemţişorului a fost cea mai sîngeroasă şi cea mai mare pierdere umană de război de pe teritoriul României, numărul de morţi fiind estimat la circa 14.000 de soldaţi, deopotrivă români, aliaţi sau din armatele inamice, a doua din ţară fiind cea de la Oarba de Mureş (cu „doar” 11.500 de ostaşi). În zona Nemţişorului şi-au dat viaţa pentru apărarea patriei ostaşi din Regimentul 15 „Războieni” din Piatra Neamţ, Batalionul 3 Vânători de Munte Târgu Neamţ, Regimentele 8 şi 12 „Călăraşi” din Roman, Regimentul 25-26 Vaslui, Regimentul 24 Infanterie Tecuci, Batalionul 9 Vânători de Munte Aiud, Regimentul 17 Timişoara, Regimentul 82 Infanterie Târgu Mureş, precum şi mulţi localnici aflaţi în zona frontului.

Monumentul de la Nemţişor de pe Dealul Cojocaru, punctul „Bobeucă”, deal care are asemănare cu Muntele Golgota – aflăm de la iniţiatorii proiectului – va avea la bază un Osuar de 5/5 metri, unde vor fi depuse rămăşiţele pământeşti ale eroilor căzuţi aici. Monumentul va fi la bază  sub formă de cruce, iar în înălţime (10 metri) sub formă de piramidă. În interior vor fi aşezate 3 racle de piatră, unde vor fi puse osemintele eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi, iar pereţii Osuarului vor fi pictaţi cu sfinţii protectori ai eroilor şi închisorilor.

„Menţionăm că deţinem Autorizaţie de construcţie eliberată de CJ Neamţ, Autorizaţie de la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Proiectul Monumentului şi avem binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru începerea lucrărilor. Devizul acestei construcţii este de circa 60.000 lei, contribuţia asociaţiei noastre fiind de 10.000 lei, împreună cu terenul aferent. Nădăjduim ca până la data de 16 iunie 2014, când se împlineşte un an de zile de când părintele Arhimandrit Iustin Pârvu a trecut la Domnul, să sfinţim această lucrare” – ne spune iniţiatorul acestui proiect, inginerul Neculai Luca.

Cei care vor să se alăture acestei nobile iniţiative pot sprijini material proiectul sau pot dona bani în contul deschis la CEC Piatra Neamţ IBAN: RO44CECNT0130RON0738302, sau pot face acest lucru prin Părintele Popescu de la Biserica din curtea Spitalului Judeţean sau la Şcoala din Vânători-Neamţ, unde, de asemenea, se face o colectă în acest sens. Iar cei care vor să ia legătura cu iniţiatorii proiectului pot suna la 0755/578.256, e-mail: [email protected].

Nicolae SAVA

Articolul precedentHandbalişti campioni de la LPS, felicitaţi în cadru festiv
Articolul următorARHIVE / „Apărarea patriei se impune tuturor fiilor săi deopotrivă”