itm neamt ioan popescuInspectorii de muncă au depistat 6 firme din județul Neamț care aveau la muncă angajați declarați în șomaj tehnic. Controalele au fost derulate în luna iulie, atât ziua, cât și noaptea, fiind depistați 7 lucrători care munceau, deși figurau în evidențe ca fiind în șomaj tehnic din cauza pandemiei. „În luna iulie, a continuat desfășurarea campaniei naționale privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă. Grupul țintă îl constituie angajatorii care figurează în portalul Reges cu contracte individuale de muncă suspendate, angajatori la care există informații privind primirea la muncă a salariaților cărora le-au suspendat contractele de muncă și angajatori care, din datele obținute de la agențiile județene de ocupare a forței de muncă, rezultă că au solicitat sumele necesare plății indemnizației prevăzute la art.XI alin.(1) din O.U.G. nr.30/2020, cu modificările și completările ulterioare. În cadrul acestei campanii, în luna iulie, au fost efectuate un număr de 172 de controale, atât pe timp de zi, cât și noaptea, inclusiv sâmbăta”, a declarat Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

La verificările de rutină, au mai fost depistați alți 4 angajatori care aveau la lucru 7 persoane fără contracte de muncă. La o brutărie și la un bar au fost găsiți muncind doi adolescenți: „În luna iulie, la 10 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 14 persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, din care 2 tineri cu vârsta între 15-18 ani. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată au fost aplicate 10 amenzi în cuantum de 280.000 lei şi au fost dispuse 10 măsuri. În cazul unui angajator s-au înaintat către organele de cercetare penală, documentele necesare în vederea constatării infracțiunii pentru nerespectarea regimului de muncă al minorilor. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: creșterea animalelor, facilități de cazare, baruri, restaurante, comerț, activități de creditare, fabricarea produselor de patiserie”, a mai adăugat șeful ITM Neamț.

Pentru nereguli de protecția muncii au fost amendate 18 firme, cu suma de 31.500 lei în total. Din cele 14 accidente de muncă raportate în luna iulie, unul a fost mortal și este cercetat de inspectorii de muncă.

C.I.

Articolul precedentCOD PORTOCALIU în Botoşani, Neamţ şi Suceava; COD GALBEN în Bacău şi Iaşi
Articolul următorCod galben de posibile inundații până joi noapte în Neamț, Bacău și Suceava