0:00

Ultima noapte de-a VIII-a, întâia noapte de pregătiri pentru evaluarea națională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ultima zi de şcoală pentru cei peste 5.000 de elevi nemţeni din clasa a VIII-a, s-a încheiat, ieri, dar emoțiile mari abia acum încep. Pentru cei care se pregătesc să meargă la un liceu trebuie mai întâi să treacă prin sita Evaluării naționale. Probele sunt programate în 25 iunie, la Limba și literatura română și în 27 iunie, la Matematică. Pentru evaluare, viitorii liceeni se vor înscrie la unitățile de învățământ de care aparțin, în perioada 17-19 iunie. Abia după data de 3 iulie, ziua rezultatelor de la Evaluarea națională, elevii își pot calcula șansele pentru liceele dorite.

„Cei care vor lua note mici la evaluare își vor diminua mult șansele de a fi acceptați la liceele pentru care optează. Nu există o a doua sesiune, pentru că, indiferent de notă, se va face media cu anii de studiu și se va calcula media de admitere”, a spus prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al ISJ Neamț. Media de admitere reprezintă media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a și media obținută la evaluarea națională susținută în clasa a VIII-a, (pentru absolvenții de până în anul 2003 inclusiv media de la examenul de capacitate, pentru absolvenţii din perioada 2004-2007 media de la testele nationale, pentru absolventii din 2008 si 2009 media la tezele cu subiect unic susținute în clasa a VIII-a).

Admiterea la licee

În perioada 5-9 iulie, are loc completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a. Prima etapă de admitere computerizată în licee este programată pe 16 iulie, iar în perioada 17-26 iulie 2013 elevii îşi vor depune dosarele de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi. Ceea ce se caută în lista unui candidat este prima opțiune validă la care există locuri libere. Ordinea opțiunilor de pe fișă este foarte importantă, deoarece prima opțiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opțiuni. Opţiunea poate fi invalidă în cazul în care codul opțiunii alese de candidat nu există sau opțiunea aleasă necesită probă la limba maternă sau modernă și candidatul nu a susținut-o. Anul acesta, județul Neamț are pregătite 175 de clase (4.900 de locuri) cu frecvență la zi, 3 clase de seral și 6 clase cu frecvență redusă. Reprezentanții ISJ Neamț susțin că locurile pentru viitorii liceeni acoperă numărul acestora, astfel încât toți candidații vor fi repartizați. Dacă se întâmplă ca un candidat să nu aibă loc la niciuna din opțiunile exprimate pe fișă, el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va participa la o sesiune ulterioară organizată doar pentru locurile rămase libere. Situația poate apărea în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opțiuni. Pentru evitarea unor astfel de situații candidatul trebuie să completeze fișa cu suficiente opțiuni. Pentru elevii din clasa a VIII-a examenele de corigență vor avea loc în perioada 19-21 august. Elevii din clasa a VIII-a, care au susținut și promovat examenul de corigență, se vor putea înscrie la admiterea în clasa a IX-a, pe locurile rămase libere, în a treia etapă de admitere.

Marian TEODOROF

Articolul precedentProiecte câștigate
Articolul următorRugby feminin sub Cetate