0:00

Rugby feminin sub Cetate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sâmbătă, 15 iunie, este programat turneul al patrulea turneu din cadrul Campionatului Naţional de rugby feminin în şapte rezervat echipelor de junioare. Gazda acestui turneu este echipa Venus Temad Piatra Neamţ. Gruparea pietreană va organiza turneul la Târgu Neamţ, pe stadionul Cetatea. Meciurile se joacă pe durata a două reprize de câte şapte minute, cu un minut pauză, accentul fiind pus pe viteză, îndemânare și mai puțin pe forță. Campionatul feminin al junioarelor este diferit față de cel al băieților. La startul competiției sunt prezente şase formaţii. Fiecare formaţie organizează câte un turneu pe teren propriu, cu excepţia primelor două turnee, ce se dispută la Bucureşti. Pe lângă Venus Temad Piatra Neamţ mai sunt angrenate în competiţie formaţiile: CSM Paşcani, CS Gold Roşia Montană, RC Buzău, Arieşul Mihai Viteazu şi Grines Cristianu Braşov. Tehnicianul care se ocupă de destinele echipei nemţene este Eusebiu Popa, unul dintre cei mai pătimaşi antrenori români ai momentului.          

Pasiunea pentru sportul cu balonul oval

Eusebiu Popa a îndrăgit rugby-ul de când era elev și juca în echipa Liceului „Auto“ îndrumat de antrenorul Vasile Adascălului. Înainte de revoluţie a vrut să înfiinţeze la Piatra Neamţ o echipă de seniori, dar a fost împiedicat. Nu a fost decât o amânare, pentru că, în noiembrie 1991, a pus pe picioare Clubul feminin de Rugby în şapte „Venus“. „Am început cu o minge de plastic şi cu un prim antrenament pe platoul «Terasa Gospodinelor» de pe muntele Cozla, după care ne-am mutat cu antrenamentele la ştrand“, își amintește Eusebiu Popa. Ideea înfiinţării unei echipe feminine de rugby a venit în 1996, la un turneu de pregătire în Italia. Eusebiu Popa a văzut pe unul dintre terenurile de la Rovigo o echipă numai din fete şi, pe 15 august 1996, a luat naştere la Piatra Neamţ prima echipă de rugby feminin din ţară (Rugby Club Venus Petrotrans), afiliată la Federaţia Română de Rugby. „În 1996 am jucat la Cluj Napoca primul meci de rugby feminin din ţară cu echipa Universităţii. Am învins cu 24 la 5. În ehipa gazdelor evolua şi un băiat machiat. Fetele l-au demascat însă la o grămadă, în amuzamentul general“, îşi aminteşte Eusebiu Popa primii pași făcuți în lumea sportului cu balonul oval. Între anii 1996 şi 1998, fetele au disputat meciuri cu echipele de băieţi în Campionatul regional de juniori III. Abia din 1998 au început să apară în ţară şi alte echipe de rugby feminin, la Iaşi şi la Gura Humorului, după care, din 2000 la Paşcani, Mangalia şi Bucureşti. Venus a fost încununată cu titlul de campioană în anul 2005. Fetele se antrenau pe un teren al clubului Relonul Săvinești (lângă cimitirul de la poalele muntelui Pietricica) și se dezechipau în casa bătrânescă a căpitanului de echipă, Carmen Humă, care le era și antrenor secund. De dușuri nici nu pute fi vorba, pentru că totul se rezuma la o clătire sumară lângă o pompă de apă, după antrenamente.

Selecție prin școlile nemțene

„Făceam selecţia în liceele şi în şcolile profesionale din oraş. Mulţi spuneau că e o nebunie, nu li se părea normal ca acest sport să fie practicat decât de băieţi, dar a existat o bază de selecție, față de astăzi, când cu greu reușești să urnești tinerii din fața calculatoarelor“, povesteşte Eusebiu Popa, conducătorul clubului de rugby Venus Temad. „Am câştigat titlurile naţionale în 2005 şi 2006 şi în următorii doi ani am fost vicecampioni. În 2007 ne-am retras în semn de protest faţă de Federaţia Română de Rugby şi nu am mai jucat finala pentru că ni se cerea să respectăm regulamentul la sânge, în timp ce alte echipe erau tolerate de Federaţie“, justifică Eusebiu Popa protestul. Cea mai mare performanţă, însă, realizată în rugby-ul feminin o consideră câştigarea în anul 2006 a grupei a doua valorice la Campionatului European de la Limauges, Franţa. În finală selecționata RC Petrotrans a învins Andorra care era, de fapt, a doua selecţionată a Spaniei.

Ajutor în asistență medicală

Eusebiu Popa nu uită că datorează performanțele de la Piatra Neamț medicului Letiția Damoc, pentru că niciun meci nu s-ar fi jucat fără asistență medicală de calitate, ori șefa Serviciului Ambulanță a ajutat echipa feminine necondiționat, cât și cum a putut. Lipsa unui teren pentru meciuri şi antrenamente de rugby în Piatra Neamţ este una dintre durerile sale. „Acum ne antrenăm şi jucăm pe terenul ITA, acolo unde împărţim terenul cu grupele de fotbal“, spune Eusebiu Popa. Baza materială este una precară și pentru echipele de top din România. În rugby-ul românesc nu s-a mai investit după Revoluția din decembrie 1989, iar sportul cu balonul oval arată în acest moment deplorabil. Trecerea de la rugby în 15 la rugby în şapte, s-a făcut în idea creșterii dinamismului și vitezei, concomitant cu reducearea timpului regulamentar. Aici a fost problema principală, pentru că la rugby nu există individualități care să facă diferența. Există doar o echipă care pasează, aleargă și punctează. Fără timp pierdut în grămezi și placaje.

13 pentru bronz

Lotul echipei Venus Temad Piatra Neamţ pentru turneul de sâmbătă de la Târgu Neamț este următorul: Oana Alucăi – căpitan, Loredana Armenici, Mihaela Leon, Georgiana Gabor, Dumitriţa Mosor, Rebeca Pârlea, Patricia Tulan, Andreea Vieru, Diana Maftei, Raluca Rachieru, Gina Budeanu, Cristina Grigoraş şi Dumitriţa Grigoraş. Fetele noastre trebuie să învingă echipele din Buzău, Braşov şi Turda pentru a ţinti medalia de bronz. CSM Paşcani şi CS Gold Roşia Montană reprezintă grupări extrem de puternice, cu susţinere financiară de excepţie care se bat pentru titlul național. Turneul de la Târgu Neamţ va începe la ora 9 şi se va disputa pe Stadionul Cetatea.

Rugby feminin sub Cetate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Rugby feminin sub Cetate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentUltima noapte de-a VIII-a, întâia noapte de pregătiri pentru evaluarea națională
Articolul următorTânărul Eminescu a vrut să se călugărească?