Vremea bună din week-end a îndemnat iubitorii de munte să-şi facă rucsacul, aşa că afluxul de turişti a fost mai mare decât de obicei pe masivul Ceahlău. Şi când e lume multă, de obicei se întâmplă şi incidente pe măsură. Şi au fost, dar nu grave: excoriaţii, plăgi monore, înţepături de viespi şi albine, dar şi un traumatism de picior, suferit de un tânăr de 21 de ani din Iaşi.
“Echipa de interventie, care s-a deplasat în zona Cabanei Fântânele, a constatat că tânărul nu se mai poate deplasa şi după imobilizarea membrului inferior, a fost transportat în Durău şi predat la autosanitara SMURD”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, însă, în jurul orei două, echipa de permanenţă de la Baza Dochia a fost alertată de câţiva turişti care s-au speriat pentru că zona de campare a fost vizitată de un urs. Şi este pentru a doua oară în ultimele 5 zile când se întâmplă astfel de incidente.
Pentru a evita întîlnirea cu ursul, salvamontiştii sfătuiesc turiştii să nu campeze decât grupat, în zonele amenajate, şi – foarte important – să nu lase resturi de mâncare în ămprejurimi. Nici în cort nu trebuie păstrate decât conserve nedesfăcute sau mâncăruri bine ambalate astfel încât mirosul aă nu atragă animalele. Fructele, ciocolata şi dulciurile, în general, sunt tentaţii cărora urşii nu le rezistă. E mai sigur să fie păstrate într-un rucsac suspendat de creanga unui copac decât în cort. O lampă stroboscopică lăsată în exteriorul cortului poate fi, de asemenea de ajutor, iar un spray cu piper este un mijloc de apărare în plus.
Iar pentru cei care au, totuşi, ghinionul să se întîlnească “nas în nas” cu ursul, Raul Papalicef are o recomandare simplu de enunţat, dar greu de pus în practică: “Nu fugiţi din faţa animalului! Este inutil şi riscul să fiţi atacaţi creşte foarte mult!”
Cristina MIRCEA