0:00

Dosarul reabilitării şcolilor: nemțeni trimiși în judecată de DNA, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPetru Agachi, un romaşcan plecat de mulţi ani din localitatea de domiciliu şi lansat în afaceri pe la Ilfov, şi Marius Ene,pietrean de felul lui, implicat în politică şi de aici propulsat în funcţii importante în cadrul Ministerului Educaţiei, au fost trimişi în judecată de DNA Alba, în dosarul fraudelor privind reabilitările de şcoli cu fonduri europene. Când a început ancheta procurorilor anticorupţie, amândoi au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. În schimb, alte personaje cheie din dosar au fost arestate preventiv şi aşa au rămas până acum, la trimiterea în judecată.

Daniel Valentin Cheşcă şi Cristina Blaga (fostă Breaz), aflaţi după gratii, responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor școli din judeţele Braşov şi Sibiu, vor fi judecaţi pentru luare de mită, în formă continuată.
Valentin Radu Prodan, Liviu Ionuţ Popescu şi Marius Ene, președinte, respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de lucrări au fost anchetaţi pentru abuz în serviciu.
Petru Agachi, administrator al S.C. Grand Construct Utilaje SRL, va fi judecat împreună cu firma sa, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, ambele în formă continuată; iar Nicolae Dăian, președinte al comisiilor de recepție la terminarea lucrărilor în cazul a două şcoli din judeţul Sibiu, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.
“În primăvara anului 2011, în cadrul unui proiect cofinanțat din fonduri provenind de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), Guvernul României prin Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, ca structură de implementare, a organizat licitația pentru reabilitarea și construirea mai multor școli cu clasele I-VIII, de pe raza județelor Sibiu și Brașov”, se arată în rechizitoriu.
“În conformitate cu cerințele proiectului implementat de minister prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU), pentru a putea urmări modul în care se execută lucrările, ministerul a încheiat contracte de consultanță la nivelul fiecărui județ cu câte un reprezentant județean. Aceștia, printre altele, aveau și atribuții privind verificarea stadiului lucrărilor efectuate de către constructor și vizarea situațiilor de lucrări care atestau cantitățile de lucrări efectuate și în baza cărora ministerului efectua plățile periodice.
În data de 17 martie 2011, în urma evaluării ofertelor depuse de societățile comerciale candidate, comisia de licitație din care au făcut parte inculpatul Prodan Valentin Radu, în calitate de preşedinte şi inculpaţii Popescu Liviu Ionuț şi Ene Marius, în calitate de membri, au atribuit lucrările respective unei asociere de firme, una dintre ele fiind administrată de inculpatul Agachi Petru, deși nu fusese respectat caietul de sarcini pus la dispoziție de către autoritatea contractantă.
Calitatea de responsabil județean pentru județele Sibiu și Brașov au avut-o inculpații Blaga Cristina și Cheşcă Daniel Valentin, care, în cursul anului 2011, au încheiat în acest sens, mai multe contracte de servicii de consultanță și acte adiționale de prelungire a acestora.
În acest context, în perioada octombrie 2011 – iulie 2012, inculpații Blaga Cristina și Cheşcă Daniel Valentin au condiționat semnarea situațiilor de lucrări pentru lucrările de construcție respective, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educației.
Astfel, în intervalul respectiv, inculpații Blaga Cristina și Cheșcă Daniel au primit în mai multe tranșe sumele totale de 137.158 lei respectiv de 33.784 lei, pentru motivul mai sus menționat.
În luna decembrie a anului 2012, inculpatul Agachi Petru, administrator al S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., l-a determinat pe inculpatul Dăian Nicolae, în calitate de președinte al comisiilor de recepție la terminarea lucrărilor în cazul a două școli de pe raza judeţului Sibiu, să redacteze şi să semneze câte un proces verbal fără a face mențiuni privind existenţa unor lucrări rămase neexecutate. Ulterior, inculpatul Dăian Nicolae i-a determinat pe membrii comisiilor de recepţie să semneze cele două procese verbale de recepţie, în forma impusă de acesta.
Aceste înscrisuri au fost depuse la Ministerului Educației Cercetării Tineretului și Sportului – U.M.P.M.R.S.U., ceea ce a condus la cauzarea unui prejudiciu acestei instituții, constând în eliberarea către S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L. a scrisorii de garanție în valoare de 150.365,15 lei și a plăţii sumei de 135.906,10 lei, reprezentând ultima tranșă de plată.
În acest fel, s-a obținut pentru S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., un folos necuvenit în cuantum de 286.271,25 lei, sumă de bani care, în condițiile normale, nu ar fi fost decontată.
Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice – U.M.P.M.R.S.U. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 286.271,25 lei.
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpaţilor Cheșcă Daniel Valentin şi Blaga (fostă Breaz) Cristina, asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparțin inculpatului Agachi Petru şi cu privire la bunurile imobile aparținând inculpatului S.C. Grand Construct Utilaje SRL”.

V.B.

Nota bene: Marius Ene, conform declarației lui Alexandru Drăgan , copreședinte PNL Neamț, s-a retras din toate funcțiile deținute în partid din momentul în care au fost făcute publice cercetările în cazul său. Mai trebuie menționat că el a ajuns în această postură din cauza altor persoane din Neamț ajunse să păstorească investițiile din învățământul românesc, dar despre care nu se pomenește nimic, deoarece protecția pe linie politică funcționează încă foarte bine.

Articolul precedentTuriştii de la Ceahlău, speriaţi de urşi
Articolul următorCopii răniţi în accidente rutiere
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.