Salvamontişii nemţeni au intervenit, în acest weekend, pentru salvarea a 5 persoane blocate în zona Poiana Stănilelor Mici. Grupul format din doi copii de circa 12 ani, o femeie şi alţi doi băieţi, de 18 şi 19 ani, au solicitat sprijinul salvamontiştilor, după ce s-au rătăcit în Masivul Ceahlău.  Cum vremea era potrivnică, ningea deja de mai bine de 10 ore în masiv, la peste 1.500 de metri era viscol, iar stratul de zăpadă nou aşternut avea deja 40 centimetri, intervenţia cu mijloacele auto dinspre Durău peste Şeaua “La Scaune” a fost riscantă, iar echipa a plecat în misiune pe jos.

salvamont ceahlau rataciti“După două ore de luptă cu viscolul, cu zăpadă care de multe ori trecea de 1,5 metri, ghidându-se mai mult după GPS au găsit într-o maşină înzăpezită pe marginea prăpastiei de la Stănile, 5 oameni, aproape toţi cu început de hipotermie şi într-o stare de epuizare avansată. Iniţial planul era să-i ducem la Cabana Dochia, însă cum cei 5 erau atât de prost echipaţi, fiind o minune că au rezistat mai bine de 4 ore în viscol, au fost duşi la Schitul Stănile. Cea mai mare problemă a fost identificată la unul din băieţi, a cărui bocanc  nu mai avea talpă şi exista riscul degerăturii“, a explicat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

Cei cinci au urcat, pe data de 9 martie, prin zona Bistra, fără să consulte prognoza meteo. Au găsit barierele de intrare în zona de protecţie a Parcului National Ceahlau deschise şi au urcat cu maşina pâna la cota 1.450 metri, de unde nu au mai putut înainta din cauza zăpezii. Atunci era cald, soare şi frumos, fiind îmbrăcaţi subţire. Au urcat şi înnoptat la schitul de lângă Cabana Dochia, iar a doua zi s-au trezit în mijlocul viscolului.

“Femeia, minorele şi cei doi adolescenţi au orbecăit mai bine de două ore în zona platoului şi, din pură întâmplare, au găsit poteca care coboară prin Jgheabul Lui Vodă spre Stănile. Ninsese peste 35-40 centimetri aşa că după câteva sute de metri parcurşi cu maşina au eşuat într-un mal de zăpadă la câţiva metri de o cădere în gol de peste 60 metri. În final au sunat la Salvamont“, a completat Raul Papalicef.

Salvamontiştii atrag atenţia celor care vor să urce pe munte să se informeze asupra condiţiilor meteo, să fie echipaţi corespunzător sezonului rece şi mai ales să evite ascensiunea pe viscol. (Gianina BUFTEA)

Articolul precedentUnic și VCM-LPS joacă în a doua grupă valorică
Articolul următorPotop la Roman
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.