Proiectul privind construirea microhidrocentralei de pe Moldova se apropie de final. Săptămâna trecută, un reprezentant al Primăriei Roman, însoțit de specialiștii de la Construcții Hidotehnice Iași – firma care construiește microhidrocentrala – s-au deplasat în Franța, pentru a observa pe viu probele la turbinele ce urmează a fi instalate la Roman.

Turbinele sunt în stare de funcțiune, iar probele s-au desfășurat foarte bine. La finele lunii martie – începutul lui aprilie le vom aduce în țară. Ne-am gândit că, timpul fiind încă rece, să le aducem în primăvară și atunci să le și montăm. Așa nici nu mai trebuie să le depozităm”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

În acest moment, se realizează lucrările de amenajare a coronamentului și a digului de pe malul stâng. Conform celor de la Construcții Hidrotehnice, turbinele utilizate la Roman sunt o premieră în țară. Echipamentele de ultimă generație sunt acum la mare căutare în întreaga lume.

“Societatea din Franța care ne livrează nouă turbinele a mai primit o comandă de 60 de astfel de echipamente pentru Japonia”, a mai precizat edilul. Microhidrocentrala ar trebui să fie funcțională în luna iunie a acestui an, ea urmând să aducă beneficii anuale de 2,5 milioane de lei din producția de energie electrică. (C.M.)