reclama autocenter

Solomon Marcus

* interviu cu academicianul Solomon Marcus

Ieri, în sala de conferinţe a Grand Hotel Ceahlău a avut loc o întâlnire cu celebrul matematician Solomon Marcus. Înainte de eveniment, graţie profesorului univ. dr. Vasile Postolică, oaspetele municipiului nostru mi-a oferit un interviu. Savantul Solomon Marcus s-a născut la 1 martie 1925, la Bacău, iar după absolvirea studiilor liceale în orașul natal, a urmat cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității București. A obținut ulterior titlurile științifice de doctor în matematică și doctor docent. După absolvirea facultății, a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București. Este autor a numeroase studii interdisciplinare, de cărți ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale ş.a. Cărțile sale au fost traduse în multe țări ale lumii. A publicat peste 50 de volume în România și care au fost traduse în mai multe limbi din Europa și nu numai și mii de articole în reviste științifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. Din 1993 devine membru corespondent al Academiei Române, iar din 2001 membru titular. Deși domeniul principal al cercetărilor sale a fost analiza matematică, matematica și lingvistica computațională, a publicat numeroase cărți și articole pe diferite subiecte culturale, din poetică, lingvistică, semiotică, filosofie, sau istoria științei și a educației. Publicăm astăzi doar începutul acestui interviu.

– Am cam multe întrebări, domnule academician, să vedem însă la care ne oprim…

– Da, dar ştiţi ce se întâmplă; vă spun şi eu un lucru: eu am observat că mai totdeauna, când mă pregătesc pentru o întâlnire cu publicul, o conferinţă, o lecţie, sigur, vin cu un plan de acasă, un punctaj, dar în ultimul moment, în funcţie de cum arată oamenii din faţa mea, care este spiritul care creează atmosfera, de cum mă simt eu, schimb; şi uneori dau peste cap, dau total peste cap planul cu care am venit. Vă dau un singur exemplu: aşa mi s-a întâmplat la Focşani, unde are loc de fiecare dată în luna mai faza pe ţară a concursului “Plus sau minus poezie”, cu copiii care excelează atât la literatură cât şi la matematică. Şi am venit cu un punctaj de acasă, cu un plan să discut cu ei, ce fel de probleme se  propun, cum au răspuns ei în anii anteriori…  Şi, în momentul în care am venit la tribună şi am văzut o sală plină de copii, copii-adolescenţi – acest concurs se adresează elevilor de clasele a V-a şi a VI-a gimnaziu – am avut deodată revelaţia faptului că, domnule, aceşti copii se află la momentul foarte delicat al trecerii de la copilărie la adolescenţă, care pune foarte multe probleme, creează crize uneori. Şi am abandonat tot punctajul cu care venisem de acasă şi am improvizat pe această temă: ce se întâmplă când ieşim din copilărie şi intrăm în adolescenţă, în ce a constat raiul copilăriei, ce pierdem ieşind din el, ce ne aşteaptă… Şi am câştigat, pentru că am reuşit să-i prind, să le captez o atât de mare atenţie încât şi acum, după atâta timp, primesc în continuare mesaje electronice de la copiii care erau în această sală să-mi ceară sfaturi, să-mi spună ofurile lor. Deci, am dat complet peste cap punctajul cu care venisem. Cam aşa se întâmplă lucrurile. Trebuie să fii pregătit totdeauna, că s-ar putea să nu vinzi marfa cu care ai venit de acasă. De acord?

– Da, da, dar dumneavostră sunteţi pregătit totdeauna…

– Vedeţi, aici e vorba nu de pregătire… Mi-aduc aminte că Moisil (Grigore Moisil, alt mare matematician român; n.n.) era la o emisiune la televiziune împreună cu actriţa Irina Petrescu, care a murit nu de mult. Şi îi spune lui Moisil: „Domnule academician, vă pun o întrebare, dumneavoastră v-aţi pregătit pentru această emisiune, pentru că, vă mărturisesc, eu nu prea am avut timp să mă pregătesc?”. Şi Moisil i-a răspuns următorul lucru: „Eu nu m-am pregătit pentru emisiune, eu m-am pregătit o viaţă întreagă. Şi, culmea, ei credeau că discută acest lucru cu vreo câteva minute înainte de a intra în emisiune, ca după aia să afle că erau deja în emisiune…

A consemnat Nicolae SAVA

Articolul precedent15 oraşe vor fi unite de autostrăzi în 2018
Articolul următorTaxă de la AQUA Neamț pentru târgnemțeni