Teoretic, salvamontiștii pot solicita oricând evacuare aero din masivul Ceahlău. Practic, intervenția elicopterului SMURD depinde de o mulțime de factori și, în primul rând, de zona în care ar trebui să aterizeze. Și cum cele mai multe accidente montane se petrec în zonele abrupte, evecuarea răniților sau a celor aflați în stare de epuizare se face tot cu targa. Așa s-a întâmplat și în după-amiaza de 11 iulie, când unui bărbat de 62 de ani, din București, i s-a făcut rău în Trecătoarea Ursului-Polița Scăiuș.
”Bărbatul avea o criză cardiacă și necesita o intervenție urgentă”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”Echipa care efectuează serviciul de permanență în Baza Dochia a ajuns în 40 de minute la fața locului, unde a acordat primul ajutor. La câteva minute după ce i s-a administrat oxigen, bărbatul și-a revenit partial, dar tensiunea mare, cianozele și faptul că nu se ținea bine pe picioare au determinat necesitatea evacuării urgente din masiv. Aceeași zonă accidentată ca și la cazul precedent a făcut intervenția elicopterului SMURD imposibilă, așa că s-a procedat la transportul terestru, care a durat trei ore până în zona de unde a fost preluat de o autospeciala Salvamont”.
Mașina salvatorilor montani a transportat turistul până la Durău, de unde l-a preluat o ambulanță SMURD. Salvamontiștii pot spune că au avut o misiune dificilă având în vedere canicula, greutatea turistului și traseul accidentat. (C.M.)