12 copii cu vârste între 5 și 16 ani din municipiul Roman au beneficiat acasă la ei și gratuit de kinetoterapie și consiliere psihologică de la specialiștii Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț.

Este prima grupă de copii cu probleme de sănătate și familiale incluși în proiectul „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități” finanțat prin POCU 2014-2020. „Acest proiect a demarat în ianuarie 2021, prin selectarea a 20 de copii cu dizabilități din Roman pentru a fi incluși în programele de terapie la domiciliu. Au avut prioritate copiii expuși riscului de separare de familie și cu o situație vulnerabilă. În urma evaluărilor și a recomandărilor medicale, s-au încadrat în criteriile de activitate ale echipei mobile 12 copii, cu vârste cuprinse între 5 ani și 16 ani. Afecțiunile de care suferă aceștia sunt diverse, ei având dizabilități psihice, motorii, etc., iar 2 dintre ei sunt imobilizați, singura posibilitate de a face terapii fiind la domiciliu. Echipa mobilă este formată din kinetoterapeut, psiholog și asistent social care merg o data sau de două ori pe săptămână – în funcție de recomandările medicale – la domiciliul copiilor și fac cu aceștia diverse terapii și consiliere psihologică. Provocarea pentru specialiști a fost aceea de a se adapta condițiilor, de multe ori consiliind copiii sau făcând kinetoterapie pe holuri înguste, în balcoane sau chiar în bucătării. Progresele se văd la mulți dintre beneficiari, vizita specialiștilor fiind așteptată cu nerăbdare de părinți – care sunt implicați activ, ei primind teme de realizat cu copiii lor după fiecare ședință – și de copii”, a declarat Cristina Păvăluță, șefa DGASPC Neamț.

În luna mai, fiecare copil fi reevaluat și se intenționează ca activitatea echipei mobile să fie extinsă în comunele limitrofe municipiului Roman.

A.C.

Articolul precedent“Bărbaţi” care şi-au lovit şi ameninţat femeile, potoliţi de poliţişti
Articolul următorDIICOT s-a dus în instanță cu 10 propuneri de arestare după acțiunea din Jazz Caffe și Chaplin’s