În urma alertei de dioxină în lapte în județul Neamț, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț (DSVSA) a susținut astăzi, 31 martie, o conferință de presă menită să explice ce s-a întâmplat cu laptele depistat cu acest compus chimic periculos. Directorul instituției, dr. Sorin Ulea, a declarat că nu există niciun pericol legat de igienă și sănătate publică veterinară în Neamț. În urma verificărilor autorităților italiene, a fost depistat depășit parametrul de dioxină la telemea de vacă, telemea provenită din România, din județul Bacău.
„Autoritățile italiene au notificat unitatea de procesare din Bacău, iar această unitate și-a verificat trasabilitatea laptelui și a spus că laptele provine de la o fermă comercială de la noi, din județul Neamț. Toți furnizorii de lapte au recoltat probe și au trimis la un laborator acreditat pentru depistarea dioxinei, agreat de ANSVSA, din Germania. Autoritatea recomandă tuturor furnizorilor de lapte din exploatații autorizate sanitar-veterinar cu contract către unitatea de procesare din județul vecin, a trimite în Germania probe de lapte și furaje ca determinarea să fie cât mai exactă”, a declarat dr. Sorin Ulea.
La Bacău s-au luat mai multe probe din același lot suspicionat, iar analizele au ieșit „pozitive și negative. Dar au fost făcute de un laborator care nu este agreat de ANSVSA. Pentru un rezultat concludent, s-a apelat la laboratorul din Germania, rezultate care ar trebui să ajungă la sfârșitul acestei săptămâni”, a mai spus directorul DSVSA Neamț.
Până va veni buletinul de analize, tot laptele este stocat de către unitatea de procesare respectivă și nu va fi introduse în consum până la infirmarea sau confirmarea dioxinei. „Dacă buletinul este pozitiv, obligatoriu se va merge pe incinerare și se păstrează măsurile restrictive în ceea ce privește ferma comercială”, a spus dr. Ulea.
Directorul instituției nu a dorit să dea nume în această situație pe motiv că „ANSVSA nu dorește să se constituie parte civilă într-un proces”. Directorul Ulea a mai spus și că e nevoie de un consum mare de lapte, într-un timp îndelungat pentru ca această substanță chimică să producă efecte asupra organismului uman. În concluzie, până ce nu vin rezultatele din Germania, nu putem decât să așteptăm.
Dioxina este denumirea generică pentru un grup de substanţe extrem de toxice, care rezultă din producerea a numeroase substanţe chimice (produse din PVC, pesticide, ierbicide, albirea hârtiei etc.) sau arderea acestora. (Oana IOSUB-TOMA)
Sa mi explice si mie cineva de ce numai dupa ce srie presa despre un subiect tinut secret, iese si directorul si face conferinta de presa?! Ce tot atatea secrete? De ce nu a iesit a doua zi sa spuna despre dioxina si iese dupa trei saptamani dupa ce presa a facut publica aceasta malversatiune dosita golaneste de autoritatile locale!! Ce sa intelegem, ca daca nu ar fi presa, am manca toate rahaturile lor si cu asta basta?!