tasca 2014 05

Situată într-un cadrul natural de o rară frumusețe, la poalele Masivului Ceahlău, Munților Tarcăului și pe cursul Bicazului, comuna Tașca este și va rămâne un reper important pe harta județului și a țării, atât datorită existenței marii unități de producere a cimentului, dar și a rezultatelor obținute în anii de după 1992 de administrația publică locală. În acel an, prin votul cetățenilor, în fruntea comunității a ajuns învățătorul Alexandru Drăgan, un om care a probat de-a lungul timpului calități deosebite de lider, un gospodar cu renume, care nu s-a dezmințit niciodată. Ca o curiozitate, în chiar primul an în funcția de primar, Alexandru Drăgan s-a prezentat la Consiliul Județean Neamț cu un program de dezvoltare a comunității pe două decenii. Cei din conducerea instituției județene au zâmbit, gândind la cincinalele din timpul celuilalt sistem politic, numai că, de atunci și până astăzi, primarul de Tașca a urmărit, punct cu punct, toate obiectivele prevăzute în ”planul lui de bătaie” pe termen lung.

Mai mult, Tașca a fost prima comunitate din județ care a atras bani europeni și printre primele trei din țară, în condițiile în care România nu era membră a Uniunii Europene.

Anii au trecut, iar astăzi comuna Tașca se prezintă ca un model demn de urmat pentru orice administrație publică locală din țară. Comunitatea dispune de tot ce-i trebuie. Primarul își declară o singură neîmplinire pentru toți acești ani: n-a reușit extinderea canalizării. Încă! Fiindcă este pregătit un proiect în acest sens și care speră la o finanțare fie europeană, fie guvernamentală.

tasca 2014 04

Toate acestea au fost evocate cu prilejul sărbătorii comunei, manifestare tradițională care în fiecare an se desfășoară în parcul ”Între brazi”. Și de data aceasta, pe scenă au urcat tineri din comunele de pe Valea Bicazului, dar și artiști binecunoscuți publicului. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Prefecturii Neamț, Consiliului Județean și colegi primari – Anton Covasan (Dămuc), Sorin Ouatu (Ștefan cel Mare) și Petrică Șchiopu (Bârgăuani).

tasca 2014 01 dragan

* Alexandru DRĂGĂN, primarul comunei Tașca: ”A devenit o tradiție ca, la mijlocul lunii august, comuna Tașca să fie în sărbătoare. De fiecare dată am vrut ca locuitorii comunei, ai celor din apropiere, ai orașului Bicaz, care vin la noi, să aibă parte de un spectacol divers, cu artiști care, prin prestațiile lor, să fie pe placul publicului. Mulțumesc tuturor, dar și reprezentanților instituțiilor județene prezenți, colegilor mei primari și tuturor prietenilor noștri. Cred că astăzi comuna Tașca, prin toate cele ce sunt făcute, poate sta alături de orice comună din țară și din străinătate, în foarte multe privințe. În anii din urmă, am vrut să creez la Tașca ceea ce văzusem în Occident: drumuri asfaltate, alimentare cu apă potabilă în fiecare locuință, instituții moderne la nivel local – școli, dispensare, Cămin cultural, biserici, apoi ecologizarea comunei și multe altele. Toate acestea au pus bazele unei infrastructuri, normale aș spune, pentru că oamenii tind spre un anumit confort, vor să beneficieze de foarte multe lucruri. Este drept, din comună au fost destui care, în ultimii ani, au pleca ce este, privesc cu simpatie totul.

Referitor la spectacolul de astăzi, de câte ori văd copiii talentați pe scenă, tineri cu aplecare spre muzică, mă simt și eu mai tânăr și-mi amintesc de vremurile când eram la catedră. Aș mai adăuga ceva: în momentele dificile pe care le-am întâmpinat la Primăria Tașca, au fost numeroase situații când doream să las totul și să mă reîntorc la școală, la copii. Ei au și oferă o energie unică. Să fiu sincer, am emoții pentru toți cei tineri care urcă pe scenă. Mulțumesc tuturor celor care astăzi, chiar dacă a plouat în câteva rafale, au venit la sărbătoarea comunei Tașca”.

tasca 2014 02 covasan

* Anton COVASAN, primarul comunei Dămuc: ”Am venit la Tașca la invitația prietenului meu Doru Drăgan și nu regret că am răspuns invitației. Îl mulțumesc și îl felicit pentru tot ce a făcut în comuna dumisale, dar, în același timp, adaug faptul că am derulat împreună un proiect de ecologizare a Văii Bicazului și poate vom mai avea parte, tot împreună, și de alte investiții. Pentru că și noi, cei de la Dămuc, am organizat, recent, ziua comunei, am revăzut oameni din spațiul primarului Drăgăn, care au fost prezenți la noi, cărora le mulțumesc încă o dată, din toată inima. La mulți ani locuitorilor comunei Tașca și multe realizări prietenului Doru Drăgan!”

* Sorin OUATU, primarul comunei Ștefan cel Mare: ”Am venit însoțit de fiul meu, care a urcat pe scenă. Sunt pentru prima dată la Ziua comunei Tașca. Am observat că este o comunitate aparte, care merită multe, cu oameni gospodari și plini de dorința de a trăi momente deosebite împreună cu administrația locală. Am mai remarcat viața culturală de pe Valea Bicazului, plină de talente. Și noi, la Ștefan cel Mare, avem o mișcare culturală frumoasă, prin care vrem să punem în valoare vechile tradiții ale comunității, iar ansamblul nostru este prezent la multe manifestări din județ și nu numai. Încă o dată, felicitări organizatorilor și domnului primar Alexandru Drăgan”.

tasca 2014 03 schiopu

* Petrică ȘCHIOPU, primarul comunei Bârgăuani: ”Am trecut de foarte multe ori prin această comună, în drum spre Ardeal, și am constatat că muntenii nu se dezmint. Sunt buni gospodari și sunt mândri că sunt munteni. Am venit pentru prima dată la sărbătoarea comunei Tașca, însă felicit pe toți locuitorii comunei și pe toți cei care au muncit zilele trecute la organizarea acestei manifestări. Noi, în calitate de primari, suntem obligați de votul pe care ni-l dau oamenii să atragem bani, să derulăm investiții pentru toți cei care viețuiesc în comunitățile noastre. Comuna pe care o reprezint are 13 sate, are multe de pus la punct și nu este ușor de condus. La mulți ani Tașca, la mulți ani domnului Drăgăn! Sper să revin și la anul”.

Constantin NEGRU

Articolul precedentLa Roman, cununii civile prin tragere la sorți
Articolul următorCeahlăul Dinamo 1-1 (1-0)