Pentru cei care vor sărbători tradiționale cu porc, abundă ofertele în cea mai mare agora a vremurilor, recte rețeaua Facebook.
Toate vorbesc despre porci crescuți bio, în gospodărie, la țară, ca la mama/ bunica acasă, dar, deși în plină criză de pestă porcină, nimeni nu vorbește despre analize ale cărnii sau despre eventuale documente.
La Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, fenomenul nu e tratat ca și cum ar fi o mare problemă. În stilul deja cunoscut, chestiunea este pasată spre medicii veterinari și spre cei care cumpără. Totuși, ni se dau asigurări că este instituită interdicție de a vinde animale vii în târguri și oboare, interdicție încă în vigoare.
Dr. Constantin Lipan, adjunctul DSVSA Neamț: ”Oamenii pot vinde porcii crescuți în gospodărie, dar numai dacă au certificatul sanitar-veterinar care atestă starea de sănătate a animalelor. Ei au interesul să obțină aceste documente, fiindcă trebuie să se scadă din evidență cu animalele pe care nu le mai dețin. Cei care vând porci care nu sunt declarați, care nu au crotalii, o fac pe propria răspundere. Medicul veterinar de circumscripție face inspecțiile în gospodăriile populației și are atribuții de a verifica aceste vânzări, dacă oamenii își declară efectivele de porci. Nu s-a ridicat interdicția de comercializare a animalelor vii în târguri și oboare, ca măsură de protecție față de pesta porcină africană. Județul Neamț nu are niciun astfel de caz”.
Merită remarcat faptul că nu se face nicio referire la animalele moarte. Iar târgul de porci de pe Facebook depășește, cu mult, dacă nu competențe, cel puțin capacitatea de reacția a oficialităților. În definitiv, nu s-a auzit de pestă porcină africană transmisă pe Facebook.