Un părinte al unui elev de la Școala Domnească ”Grigore Ghica Vodă” din Târgu-Neamț, a trimis o sesizare, pe adresa redacției, prin care informează că un bărbat a intrat în școală, în timpul unei pauze, și a amenințat mai mulți elevi că le taie gâtul. Cel care a făcut sesizarea a contactat atât conducerea școlii, cât și Inspectoratul Școlar, pentru a cere lămuriri cu privire la paza școlii și pentru a afla cum a fost posibil ca nimeni să nu-l oprească pe cel care a intrat în sala de clasă.
“Întrucât domnul director al Școlii Nr. 2 Târgu-Neamț ignoră, în formă continuă, prevederile Legii Învățământului, privind siguranța și securitatea elevilor în această școală în care am fost elev, cu 55 ani în urmă, nu este asigurată cf. prevederilor legale, cu toate că am mai făcut sesizări. Concret, în 20 mai, în ultima pauză dintre ore, a pătruns în perimetru școlar și a intrat, în clasa a IV-a A, un bărbat, amenințându-i pe elevi că le «taie gâtul». Ce s-ar fi întâmplat dacă amenințarea se (vor) și materializa? Este de notorietate că domnul director refuză să respecte reglementările și obligațiile ce-i revin în a fi model în respectarea legislației și responsabilităților, astfel că, nici în prezent, asigurarea pazei nu este asigurată cu personal autorizat. Bunurile școlii și ale elevilor se fură, cu toate că sunt achiziționate, cu mulți bani, camere de supraveghere neeficiente (…). Lipsește cabina pentru asigurarea pazei, la intrarea în școală intră și iese cine și când vrea! Elevii ies în timpul programului didactic din perimetrul școlar în spațiul public când vor. Paza este în continuare asigurată de elevii claselor V-VIII și de fochist, lipsind din grafic domnii din corpul didactic! Este jignitoare și periculoasă pentru instituție, elevi și părinți, o astfel de hotărâre, administrare și practică a unui director de școala. Drept urmare, iata că s-a ajuns ca persoane străine să intre în clasa de curs și să amenințe cu moartea elevii, în timpul programului didactic. Întreb autoritățile statului: De ce trimitem copiii la școală. Să învețe sau să fie audiați de poliţie, umiliţi, maltratați și amenințați cu moartea? Mai asigură cineva supravegherea împotriva violențelor, securitatea și siguranța elevilor în școli? Solicit, în calitate de părinte, măsuri și sancțiuni urgente”, semnează B. Eugen.
Acesta, contactat telefonic, a adăugat că are dovezi (înregistrări video și fotografii) prin care poate demonstra că accesul în școală se poate face fără nicio opreliște și că, deși a sesizat direcțiunea școlii, în repetate rânduri, măsurile de remediere a situației nu au apărut nici până acum. În susținerea celor sesizate de dumnealui, cu privire la amenințările adresate elevilor, acesta a spus că există elevi și părinți care pot confirma că cele povestite sunt adevărate.
Directorul școlii, Eugen Pintrijel, a recunoscut că un părinte a reușit să intre, în timpul unei pauze, într-o sală de clasă, dar a ținut să lămurească faptul că nu poate proba nimeni că acesta ar fi făcut vreo amenințare. Mai mult, prof. Pintrijel a declarat că Bumbea Eugen este o persoană care a mai făcut în trecut și alte reclamații.
„Anchetăm problema. Despre amenințări, nu pot încă să vă confirm. Sunt camere de supraveghere. E o mică problemă la ele. Dacă este o filmare o vom pune la dispoziție. Acestea sunt montate pe holurile școlii, nu în clasă. Persoana a intrat în școală, însă ce s-a petrecut, pe urmă, în clasă, asta nu mai știm. Afirmațiile pe care le face domnul B., că persoana care a intrat în școală ar fi amenințat copiii, exact, nu știu dacă chiar așa sau sub forma asta a amenințat copiii. Mă edific și vă comunic. Am avut și anul trecut zeci și zeci de reclamații de la dumnealui. Este arhicunoscut în Târgu-Neamț, în privința asta. Ceea ce vă pot spune acum este că o persoană a reușit să intre în școală. Nu avem pază la școală, pentru că nu există personal suficient. Am montat camera de supraveghere în școală. I-am informat pe părinți și le-am spus să nu mai intre în școală, dar în momentul în care intră cineva și sunt ore, uite că mai scapă unul, că nu sunt doi copii. Sunt 530 de copii în școală și mai reușește câte un părinte să intre. Elevul de servici este elev de servici, nu reprezintă o firmă de pază specializată. E destul de greu. N-am reușit să discut cu persoana care a intrat în școală. Am discutat cu domnul învățător și urmează să chemăm și părintele respectiv”, a declarat directorul Pintrijel.
Sesizarea a ajuns și la reprezentanții Inspectoratului Școlar, care l-au chemat pentru lămuriri pe directorul de la școala din Târgu-Neamț.
„Săptămâna viitoare se va deplasa acolo o echipă care va face o anchetă serioasă. Într-o școală totul se face pa baza unui Regulament de Ordine Interioară (ROI). În acel ROI, care provine din ROFUIP, se precizează că elevii școlii au atribuțiuni ca elevi de servici la intrarea în școală, nu asigură paza unității școlare. Paza este în atribuțiile primăriei. În școală trebuie să existe profesor de servici care să asigure o ordine, stabilitate în școală, dar nu fac paza școlii. Nu intră în atribuțiunile ISJ să asigure paza în școli”, a precizat prof. Viorel Stan, inspector școlar general al ISJ Neamț.
Până când cele sesizate vor fi dovedite sau nu, un lucru este cert. În momentul de față, ”elevul de servici”, numit așa generic de un regulament valabil la nivel național, este cea mai expusă persoană în fața necunoscuților care intră într-o școală. Celelalte responsabilități (pază permanentă pe durata orelor de curs, cameră de supraveghere, prezența unui adult pe lângă elevul de servici), care ar trebui să asigure liniștea într-o școală, sunt relative. Fie din lipsă de fonduri materiale, fie din lipsa unor legi pe care Minsiterul Educației a uitat să le adapteze la vremurile actuale, fie din multă indiferență și lipsă de responsabilitate. (Marian TEODOROF)