0:00

Luni, 21 august, în sala de ședințe a Consiliului Local Târgu Neamț, a avut loc o conferință de presă, privind activitatea operatorilor de salubrizare din oraș. La întâlnire au participat primarul Daniel Harpa, city-managerul Geanina Fedeleș și Mihai Florea, responsabilul societății Rossal pe Zona 3 Târgu Neamț și alte 17 comune.

Și primarul, și directorul Rossal au făcut apel la oameni să înțeleagă să colecteze selectiv gunoiul, să nu-l mai arunce aiurea și să fie mai civilizați. Mai mult, dl. Mihai Florea a ținut să precizeze că vrea o țară ca afară, după celebra melodie a trupei Vunk.

Târgu Neamț: Rossal și primăria vor o țară ca afară, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDin luna iulie, avem un nou operator pentru salubrizare în oraș. Este vorba de Rossal. În luna august, au fost probleme cu colectarea gunoiului, acesta fiind colectat doar de două ori pe săptămână. Am ajuns la o înțelegere cu cei de la Rossal, să strângă gunoiul de cinci ori pe săptămână, dar fac apel și la cetățeni, să aibă simț civic și să strângă gunoaiele selectiv. Cetățenii au înțeles că trebuie să încheie contracte cu noul operator, însă mai sunt probleme în centrul orașului, unde gunoiul este aruncat iresponsabil. Vom lua măsuri drastice împotriva celor care își bat joc de banii bugetului. Fac apel la cetățeni să arunce gunoiul selectiv și să nu-l mai arunce aiurea! Am desemnat doi polițiști locali să se ocupe de monitorizarea gunoaielor și a celor care nu respectă legea. Nu e posibil să aruncăm gunoaiele pe albia Ozanei”, a spus primarul Harpa.

Ne dorim ca cetățenii să fie bine informați despre situația gunoiului din oraș. Pe 1 martie 2017, am semnat contractul de salubrizare pe Zona 3-oraș Târgu Neamț și 17 comune. Noi luăm gunoiul, îl ducem într-o stație de sortare și transfer. Aici, ar trebui să sortăm 40% ca indicator de performanță, iar diferența să o ducem la Girov, unde avem impusă o taxă și ni se închide bariera dacă nu plătim respectiva taxă. ADI ECO Neamț a stabilit un tarif pentru persoanele fizice, iar la Târgu Neamț noi am licitat tariful de 6,02 lei plus TVA. Pentru persoanele juridice, s-a stabilit ca tariful să fie pe tonă, adică 344 lei plus TVA. Statul stabilise inițial o taxă pe mediu, respectiv 80 lei pe tonă. Apoi, statul a suspendat această taxă până în 2019. Orice persoană fizică sau juridică este obligată prin lege să aibă un contract încheiat cu operatorul de salubrizare. În această perioadă, am angajat 61 de persoane din zona Târgu Neamț. Lucrăm cu un personal de categorie profesională medie, dar, pe parcurs, vrem să selectăm acest personal și să aducem lângă noi oameni care vor să muncească, astfel cetățenii să fie mulțumiți. Totodată, am încercat să facem și o campanie de promovare a activității de colectare selectivă. O bună parte dintre cetățeni au înțeles să colecteze selectiv gunoiul, dar am găsit și multe containere pentru gunoiul selectiv, care au fost vandalizate sau scormonite pe timpul nopții. În colaborare cu Poliția Locală, am încercat să stopăm acest fenomen. Mulțumim și felicităm Poliția Locală. Avem, totuși, probleme în a încheia contracte cu persoanele fizice. Noi le putem da gratuit containere pentru colectare selectivă la sediul activității comerciale și, în acest fel, mai putem scade din prețul contractului. Dar trebuie și ei să colecteze gunoiul selectiv. Până la această dată, am încheiat contracte pentru 5.517 persoane fizice, iar la persoane juridice nu avem un număr total, dar, prin angajații noștri, am găsit 400 de agenți economici, sub semnătură. Până la această dată, am reușit să încheiem contracte cu 165 de agenți economici. Ne-am schimbat și programul la sediu. De la ora 8 până la ora 18 avem program. În stația de sortare, avem angajate 10 persoane. Rog cetățenii să selecteze gunoiul pe care îl aruncă. Ne dorim cu toții o țară ca afară! Vrem să începem și noi să colectăm selectiv gunoiul și să avem și noi spirit civic. Trebuie să învățăm și noi să fim civilizați. Nu e de vină nici primarul, nici Consiliul Local, nici președintele Consiliului Județean că unii dintre cetățeni aruncă gunoiul pe unde apucă”, a spus și Mihai Florea, șeful de la Rossal Târgu Neamț. (C.T. STURZU)

Articolul precedentFilmul şi premiul la Cinema City Piatra Neamţ
Articolul următorCUPA ROMÂNIEI: CSM Roman s-a calificat! Cimentul Bicaz nu!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

2 COMENTARII

    • Doamna Mioara n-ati inteles? Din articol reiese ca pt. persoanele juridice pretul este de 344 lei + TVA pe tona de gunoi. Insa dumnealor vin si-ti impun contract de minim 70 lei pe luna chiar daca ai doar 10 mp si aduni 1 tona de deseu pe an. Inteligent nu ? Prosteala pe fata. Imi place ca domnul Florea vrea o tara ca afara, colectare selectiva si responsabilitate. E corect. Insa tot corect ar fi ca gunoaiele colectate selectiv sa nu mai fie din nou amestecate din nou in masina ce le ridica noaptea. Ar trebui facute si niste centre colectare hartie/sticle/plastic/DDE unde oamenii sa le duca in mod civilizat ca inainte de 89 daca va mai aduceti aminte de centrele de colectare.

Comentariile sunt închise.