Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a fost reţinut de poliţişti, în seara de 10 iunie, după ce-a comis o tâlhărie în zona Pieţei Mărăţei. El a urmărit un alt bărbat, l-a atacat şi i-a furat căruciorul cu alimente, pe care acesta îl împingea. Ulterior, când martorii au început să strige la el, tâlharul a abandonat căruciorul şi a fugit. A fost prins, poliţiştii l-au reţinut şi astăzi, 11 iunie, a fost dus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, cu propunere de arestare preventivă.
În ziua de 9 iunie, poliţiştii au reţinut, de asemenea, un tânăr de 17 ani, care i-a furat telefonul unui coleg de liceu, folosind violenţa. În ziua de 10 iunie, tânărul a fost dus în faţa procurorului, cu propunerea de arestare preventivă, iar magistratul a decis să-l plaseze sub control judiciar, timp de 60 de zile.
Recomandările poliţiştilor pentru părinţi: „Mulţi tineri pot fi ţinuţi departe de cariera de infractor, dacă părinţii şi alte persoane care se ocupă de educarea copilului se implică, acţionând rapid şi eficient pentru a-l opri să alunece pe o pantă greşită. În acest sens vă recomandăm câteva sfaturi utile, care sperăm că vă vor ajuta să vă feriţi copiii de criminalitate: explicaţi clar copiilor şi adolescenţilor că furturile, indiferent cât de nesemnificative sunt nu vor fi probe de curaj ci fapte culpabile; spuneţi-le clar că, în cazul săvârşirii unor furturi, nu va fi vătămat niciun magazin sau cumpărător, ci hoţul însuşi va trebui să plătească pentru faptele sale; vorbiţi cu copiii şi adolescenţii despre valoarea proprietăţii personale şi publice. Spuneţi-le că distrugerile îndrăzneţe nu aduc prejudicii doar celor care le fac ci şi comunităţii; explicaţi copiilor şi adolescenţilor ce fel de pedepse pot primi ca urmare a comiterii acestor fapte (de ex. percheziţionarea locuinţei, interogarea, măsuri de internare într-un centru de minori); vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii şi cunoştinţele sale. Întrebaţi-l unde şi cum îşi petrece timpul liber în afară de casă; fiți atenți la sumele de bani cheltuite de copilul dumneavoastră; iar în caz că aveţi îndoieli staţi de vorbă cu el; gândiţi-vă dacă poate face diferenţa între lucrurile bune şi rele”. (C.M.)