0:00

Tabără la Cabana Dochia, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ranger Junior în Parcul Naţional Ceahlău

„Ranger Junior în Parcul Naţional Ceahlău”, un proiect ce a fost iniţiat de Asociaţia „Pro Grinţieş” din comuna Grinţieş şi care a fost sprijinit de Consiliul Judeţean Neamţ, a început în mai şi care se va încheia la sfârşitul lui octombrie 2014. O  importantă etapă a proiectului s-a  desfăşurat în perioada 25-29 august 2014 printr-o tabără la cabana Dochia. Asociaţia a avut ca partener în acţiunile sale Direcţia de Adminstrare a Parcului Naţional Ceahlău condusă de Cătălin Gavrilescu, care a răspuns cu solicitudine cererilor şi a colaborat cu şase şcoli din judeţul Neamţ, din jurul muntelui Ceahlău: Şcolile Grinţieş, Ceahlău, Poiana Teiului, Bicaz-Chei, Liceele Borca şi Pipirig. Deschiderea proiectului s-a făcut la 22 mai 2014 printr-o excursie tematică prilejuită de „Ziua Internaţională a Biodiversităţii” în Parcul Naţional Ceahlău, concentrată pe identificarea de specii floristice şi faunistice, unde un rol important l-a avut biologul Sabin Neaţu.

În această nouă etapă a proiectului, activităţile au fost mai bogate şi numeroase, dată fiind şi durata mai mare a taberei. S-au parcurs aproape toate traseele muntelui: Jgheabu’ cu Hotaru’, Lutu Roşu, Fântânele, Poiana Maicilor, Stănile. Fiind o acţiune şi cu scop ştiinţific, însoţiţi de reprezentanţi ai Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, elevii şi profesorii au urcat şi pe vârful Ocolaşul Mare, Brâna Ocolaşului, vârful Toaca şi Scăldătoarea Vulturilor, fiind impresionaţi de bogăţia de flori de colţ, dar şi alte specii de orhidee ale muntelui, aflând că sunt specii ocrotite şi ei, ca viitori rangeri, trebuie să fie proteguitorii lor. De la reprezentanţii Direcţiei de Adminstrare a Parcului Naţional Ceahlău (şef pază – Constantin Andraş şi şef birou – Constantin Pârvulescu) au aflat care sunt regulile de vizitare în diversele zone de protecţie ale parcului, care sunt pericolele care îi pot pândi datorită ignoranţei sau nepăsării şi care ar fi măsurile pe care le pot lua ei ca rangeri juniori, iar Adrian Gavrilescu a făcut demonstraţii de fotografie geografică, cartare GSP şi orientare turistică cu busola şi harta.

În cadrul proiectului s-au identificat în teren stâncile cu legende, au fost fotografiate, urmând ca apoi să se nască o carte intitulată „Stâncile cu legende”, care nu va lipsi din şcolile din jurul muntelui şi nu numai. Spre sfârşitul implementării proiectului, stâncile cu legende vor primi câte un panou frumos ilustrat cu fotografii şi desene şi, bineînţeles, cu textele legendelor, aşa cum au fost ele culese şi prezentate în antologiile noastre de până acum. Menţionăm  stâncile Panaghia, Detunatele, Clăile lui Miron, Piatra cu Apă, Toaca, Vulturul lui Traian, Dochia, stâna lui Cobal.

Tabără la Cabana Dochia, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tinerii participanţi au primit broşuri şi pliante de la Direcţia de Adminstrare a Parcului Naţional Ceahlău, dar şi „Micul îndrumar montan pentru profesori şi elevi” realizat de Daniel Dieaconu şi Vasile Răşchitor, oferit de Şcoala Grinţieş, necesar fiecărui turist montan. Acest îndrumar va fi îmbogăţit, personalizat pentru muntele Ceahlău cu trasee şi reguli autohtone la care se adaugă desenele profesorului bicăjean Traian Stanciu. Coordonatorul acestui proiect este profesorul Cristian Vatamanu, iar în acţiunile desfăşurate până acum a fost sprijinit de profesorii Daniel Dieaconu, şeful taberei, Romulus Răşchitor, Mihai Panţiru, Aurel Găină, de voluntarii Adrian Gavrielescu şi Alexandru Andrieş, studenţi, muzicianul Petru Arsinte împreună cu fiul său Emanuel, elev al Liceului de Artă din Piatra-Neamţ.

În caietul de opinii, care va deveni o bază a ghidului de bună practică a taberei, elevii au scris despre faptul că a fost greu la transportul bagajelor, că a fost şi frig în corturi, dar şi despre maiestuozitatea peisajelor, despre minunatele flori de colţ, despre capre negre, despre faptul că pe Toaca se simţeau deasupra lumii, despre faptul că au legat prietenii, că pe munte sunt cu toţii tovarăşi şi împart tot ce ce au, că muntele înseamnă distracţie, dar şi linişte şi multe, multe altele… „Mă numesc Bianca sunt din Pipirig şi am fost foarte impresionată de munte şi de tot ce era pe munte”, scria o curajoasă fată din echipă. „Eram pentru câteva zile o mare familie”, scria Justinian Pintilie de la Şcoala din Grinţieş. „Stâncile impunătoare deveneau din ce în ce mai mult o obişnuinţă, iar vântul un prieten nelipsit”. „Să nu rupi niciodată o floare dacă nu eşti hotârât să o duci acasă şi să o îngrijeşti”, scria Sorin Cristea din Poiana Teiului. Creţu Victor de la Şcoala Ceahlău a rămas impresionat de răsăritul pe care l-a văzut ieşind din cort înainte de ora şase dimineaţa: „Unul dintre cele mai frumoase momente este la răsărit, când norii se ridică deasupra lacului şi formează marea alpină. Păduri şi sate întregi sunt scufundate în spumă groasă. A fost cea mai frumosă excursie în care am fost”, nota Teodor Ungureanu de la Liceul Borca. Silviu Borşuc de la şcoala Grinţieş evidenţia: „Pe munte trebuie să te gândeşti la cei din jurul tău şi mai ales la mediul care te înconjoară”.

Constantin Andraş, şeful pazei Parcului Naţional Ceahlău, concluziona: „Tabăra organizată pe Ceahlău şi-a atins scopul, adică a fost pe placul şi în lărgirea orizontului unor copii minunaţi care vor fi iubitori ai naturii şi iubitori ai ţării. Mă bucur să fi putut dialoga cu aceşti tineri minunaţi”.  Ultima etapă a acestui proiect va fi o întâlnire cu elevi şi profesori de la cele şase şcoli participante, dar nu numai, cu prezenţa autorităţilor locale. O nouă excursie tematică se va desfăşura sub forma „zilei ariei protejate”. Data nu a fost stabilită, dar, împreună cu reprezentanţii  Direcţiei de Adminstrare a Parcului Naţional Ceahlău, va fi aleasă în curând. Echipa de proiect mulţumeşte cabanierilor de la Dochia pentru găzduire şi consideră că tinerii din jurul Ceahlăului s-au comportat exemplar şi că Direcţia de Adminstrare a Parcului Naţional Ceahlău şi muntele implicit se poate baza pe aceşti rangeri juniori în acţiuni viitoare de protejare a muntelui.

Nicolae SAVA

Articolul precedentVlad Achim convocat în premieră la Naţională
Articolul următorRaftul cu iniţiativă, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”