0:00

Sute de nemțeni pierd lunar ajutorul de la stat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* AJPS: Nu muncesc în folosul comunității, nu-și actualizează dosarele

În județul Neamț, în fiecare lună, aproximativ 120-130 de nemțeni primesc acasă o înștiințare care îi atenționează că și-au pierdut dreptul la prestațiile sociale. În comunicatul remis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț se arată că suspendările sunt consecința neactualizării dosarelor sociale. Totodată, plățile sunt întrerupte și pentru că beneficiarii refuză să respecte și să efectueze totalul numărului de ore de muncă obligatorii în folosul comunității. Aici intră ajutorul de stat minim garantat de 125 de lei. Legea spune că cei care vor să beneficieze de acest venit trebuie să presteze servicii în folosul comunității. Primăriile sunt cele care programează sarcinile pe care trebuie să le ducă la bun sfârșit asistații social vizați. Tot în categoria celor care pierd ajutorul social intră și ce care depășesc plafonul maxim de venit. Mai exact, asistații care reușesc să se angajeze sau cei care se pensionează.

Peste 200 de nemţeni, tăiaţi de la plata şomajului

De la începutul anului și până în prezent, 233 de persoane din județul Neamț au pierdut dreptul de a încasa indemnizația de șomaj pentru că nu s-au prezentat lunar la AJOFM. Alte 72 de persoane au ieșit din evidențe pentru că au intrat sau au cerut să iasă la pensie. Pentru aceleași motive, în decursul anului trecut, pentru alţi 493 de nemțeni a fost sistată plata indemnizației de șomaj.

Lista bunurilor care suspendă plata prestațiile sociale

Neactualizarea dosarului sau refuzul de a munci pentru comunitate nu sunt singurele motive care taie venitul social acordat de stat. Cei care beneficiază de un astfel de ajutor trebuie să știe și că deținerea anumitor bunuri atrage după sine suspendarea plăților. Asistații social nu au voie să dețină:

1. Clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu;

2. Terenuri care să depășească 1.000 de mp în zona urbană și 2.000 de mp în zona rurală;

3. Autoturisme sau motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani;

4. Mai mult de un autoturism/o motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani;

5. Autovehicule: autocamioane, rulote, microbuze, autobuze de orice fel;

6. Șalupe, bărci cu motor, scutere de apă;

7. Utilaje de prelucrare agricolă/de prelucrare a lemnului;

8. Depozite bancare de peste 3.000 de lei;

9. Suprafețe de teren, animale și păsări ale căror valoare netă de producție anuală depășește 1.000 de euro de persoană sau 2.500 de euro de familie.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentZiua Armatei la Roman…
Articolul următorPetrotub a detronat liderul