0:00

„STOP cancerului de col uterin!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În judeţul Neamţ, numai anul trecut, au fost depistate peste 70 de cazuri noi de cancer de col uterin. Boala nu face „discriminare” în rândul femeilor. Rata îmbolnăvirilor fiind împărțită în mod egal atât celor care locuiesc în mediul urban, cât și celor care locuiesc în mediul rural. La 30 septembrie 2013 în  evidențele DSP Neamț erau înregistrați 1.130 de bolnavi cu cancer de col uterin (614 cazuri în mediul urban şi 516 în mediul rural). Începând cu 1 septembrie 2012, Ministerul Sănătății a lansat Programul național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, gratuit. În cadrul acestuia, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin au posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeș-Papanicolau. Programul Ministerului Sănătății este gratuit și se va desfășura anual, pe o perioada de 5 ani.

Ţara noastră se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere, între 25 şi 44 de ani.

România are cea mai înaltă rată de incidenţă standardizată pe vârstă din Europa – 28,93 cazuri noi la 100.000 femei în 2010, situaţie similară cu cea existentă în ţări subdezvoltate din Africa, Asia şi America de Sud.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata mortalităţii prin cancerul de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor Europei Centrale şi de Est, şi de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor U.E. Aceasta se explică în primul rând prin faptul că în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii. Cifrele au fost puse la dispoziție de DSP Neamț cu ocazia „Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin”, din perioada 19-25 ianuarie.

În această perioadă, DSP Neamț a organizat o campaniei de informare-educare având ca scop creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Astfel, miercuri, 22 ianuarie, de la ora 12 va avea loc o activitate de informare şi educare a elevelor de la Colegiul Naţional „Roman Vodă” din Roman (activitatea va fi susţinută de dr. Emanuel Nazaretian). Următoarea zi, joi, începând cu ora ora 16, este organizată o sesiune de informare a elevilor Şcolii Postliceale Sanitare Piatra Neamţ, iar vineri, de la ora 16, profesorii Şcolii Postliceale Sanitare Piatra Neamţ vor putea participa la un seminar de formare. (M. TEODOROF)

Articolul precedentTraseele atribuite către Troleibuzul, scoase la licitație
Articolul următorCele mai mici prețuri