0:00

Asociația Crescătorilor de Animale din Humulești, condusă de Mihai Chirilă se poate mândri cu înființarea primei stâne turistice din Neamț la standarde europene. Până la acest moment, stâna este ridicată în proporție de 90%, urmând să fie tencuită, mobilată și să se mai achiziționeze un tanc de răcire, mulgătoare, etc.
„Stâna europeană este ridicată în proporție de 90%, este acoperită, are termopane, urmând să fie tencuită și mobilată. De asemenea, mai trebuie să achiziționăm și un tanc de răcire, dar și mulgătoare. Sperăm ca într-un an, cel mult doi, să o finalizăm și să funcționeze. Vrem să o transformăm într-o stână europeană turistică, în care să reușim să ne întreținem prin atragerea de turiști care vor să mănânce o brânză naturală, care vor să vadă cum se face brânza tradițional. Trebuie să scoatem și noi niște bani de pe urma ei. Stâna are 3 camere, băi, cameră separată pentru brânză, pentru lapte, pentru dormit. Proiectul a fost luat de la Vatra Dornei. E practic ca o casă de locuit. Stâna va rămâne pentru generații întregi de azi înainte”, ne relatează Mihai Chirilă.

Peste 200 milioane lei la Primărie

Mihai Chirilă, președintele Asociației Crescătorilor de Animale din Humulești, pe lângă faptul că este mândru de începerea construcției stânii europene turistice, are și un of. Prețul prea mare cu privire la taxa către Primăria Târgu-Neamț pe izlaz. Asociația pe care o conduce plătește anual peste 200 de milioane de lei vechi către administrația locală pe cele 160 de hectare de izlaz. În urma licitației pentru cele două islazuri, Mihai Chirilă este un pic dezamăgit și de prețul scos la licitație de primărie: 160 de lei pe hectar pe islazul Slatina și 150 de lei pe islazul Osoi.

„Prețul pus de primărie mi se pare mare, pentru că subvenția pe care o primim nu ne ajunge să mai și investim. Chiria la primărie, este la fel mare, dar o să strângem punga. Prețul este mare pentru că nu s-a mers pe expertiza APIA, care ne mai dădea puțin oxigen. Expertiza a fost făcută de un amator. S-a mai întârziat și cu licitația, pentru care am primit penalități de 1% pe zi când am depus dosarele. Cu vacile am rezolvat după ce am închiriat izlaz de la maicile de la Mănăstirea Văratic pe 5 ani. Trebuie ținut cont că de la an la an subvențiile vor scădea, iar din 2018 vor fi și mai puține subvenții. Avem norocul că dl. viceprimar Humulescu și city-managerul Vasile Apopei ne sprijină, în sensul că de la anul vor să-i propună dlui. primar Harpa să se micșoreze taxa către primărie”, ne-a mai precizat Mihai Chirilă.

Ce este o stână europeană

Standardele europene le impun ciobanilor stâne de lux, cu gresie, faianţă, apă curentă, conductă de evacuare, platformă pentru aparat de muls, chiuvete din inox, cabine de duş şi garduri electrice. Ele sunt realizate cu scopul de a fi folosite permanent pe o perioadă îndelungată în care vor exista 3 încăperi distincte – una pentru prepararea laptelui şi realizarea caşului, una pentru depozitarea produselor finite de la stână şi o cameră pentru cazarea ciobanilor. Stânele europene dispun de apă potabilă, apă caldă și curent, platformă pentru aparat de muls, încaperile vor avea gresie și faianță, iar ciobanii vor avea la dispoziție chiuvete de inox şi cabine de dus.
„Este un proiect european pentru realizarea unor stâni moderne așa cum există și în țările UE. O stână europeană este construită din ciment, adăpostul pentru animale la fel. Tot la aceste stâni se vor construi și beciuri unde va fi depozitat laptele. Acest proiect vrem să-l accesăm cel târziu anul viitor în primăvară, acum fiind la stadiul de documentație. Trebuie amintit aici și faptul că, într-o stână europeană, ciobanii nu vor mai mulge oile manual, ci va exista obligatoriu mulgătoare automată, pentru ca laptele obținut să fie cât mai igienizat”, ne-a mai declarat Mihai Chirilă, președintele asociației.
Și viceprimarul Traian Humulescu încurajează această inițiativă a asociației din Humulești: „Era nevoie de niște stâni moderne și frumoase în zona noastră. Chiar mă voi implica și voi sprijini această inițiativă a asociației de a accesa acest proiect european. Îmi doresc să avem stâni curate, laptele să fie obținut în condiții cât mai igienice, iar de aceste stâni să se ocupe oameni gospodari, și nu niște indivizi cu țigara în gură, sau cu alcoolul în cap”.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedent111 ani de la naşterea lui Victor Brauner/Despre începutul afirmării
Articolul următor149 de ani de învăţământ pe meleaguri roznovene (1865-2014)

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.