În acest an, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț găzduiește Olimpiada Națională de Biologie, care se desfășoară la cinci nivele de  studii, clasele a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a, într-o abordare nouă, ce presupune probe teoretice și practice. Olimpiada Națională de Biologie din acest an avea, din oficiu, 220 de locuri (câte 5 locuri pentru fiecare județ și 15 locuri pentru municipiul București); la acestea s-au adăugat, prin decizia Direcției Generale pentru Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial din Ministerul Educației Naționale, locuri atribuite în funcţie de rezultatele obţinute la Olimpiada Națională și cea Internațională din anul 2017. Așa se face că județul Cluj participă acum cu 12 elevi, județul Teleorman cu 9, județul Vaslui cu 8, județul Iași cu 7,  județele Tulcea, Suceava, Galați, Caraș Severin, Prahova, Dolj și Buzău cu câte 6 elevi, iar municipiul București cu 16 elevi. În total 243 de elevi. La care se adaugă 50 de cadre didactice implicate în concursurile și olimpiadele școlare naționale de biologie, cu statut de profesor însoțitor, precum și Comisia Centrală, formată din profesori universitari, inspectori, profesori emeriți și numărând 30 de membri.

Competiția se  desfășoară la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din municipiul Piatra Neamț și se întinde pe parcursul a 6 zile.

Se înțelege că o astfel de manifestare implică anumite protocoale și proceduri care necesită o logistică consistentă: mape de prezentare,  broșuri, ecusoane, pixuri, agende, diplome, medalii, materiale de promovare a județului Neamț.  Activitățile competiționale alternează cu activități de promovare a județului Neamț, prin excursii și vizitarea unor obiective cultural-turistice din județ..

Alegerea județului Neamț ca loc de desfășurare a acestei competiții naționale trebuie interpretată ca un semn de apreciere a valorii învățământului nemțean. De aceea, în ultima sa ședință, Consiliul Local  Roman a aprobat alocarea din bugetul local a sumei de 2.000 lei pentru sprijinirea acestui proiect,  printr-un acord de asociere dintre municipiul Roman și Colegiul Național „Calistrat Hogaș”.

Acest proiect se înscrie într-o serie de proiecte aprobate de consilierii romașcani prin care se  pun în valoare atât competențele elevilor cât și munca susținută a profesorilor care îi pregătesc. (D. AILINCĂI)