0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Premii pentru cei mai buni

CJEFS Neamț va acorda și la sfârșitul acestei ediții a campionatului județean cupe și trofee sportive menite să creeze o atmosferă de emulație în rândul spectatorilor, jucătorilor și conducătorilor de joc sau echipe, care sunt chemați să-și aducă contribuția la o bună desfășurare a competiției, la reușita spectacolului sportiv. Astfel, vor fi acordate: Trofeul pentru cel mai sportiv public, Cupa fair-play (celei mai disciplinate echipe), Trofeul pentru cel mai bun arbitru, Cupa golgheterului și Trofeul pentru cel mai bun portar. La acordarea acestor trofee, se vor avea în vedere clasamentele alcătuite pe baza notelor date de arbitri (pentru public), a observațiilor făcute de membrii comisiei județene de fotbal și a aprecierilor antrenorilor. (Ceahlăul, vineri, 5 septembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Domnul Denis Follows, oaspete al județului nostru

Invitat de către Federația Română de Fotbal să-și petreacă concediul de odihnă în România, domnul Denis Follows, secretar general al Federației engleze de fotbal, a efectuat până în prezent mai multe vizite prin țară. Zilele acestea, oaspetele britanic a vizitat zonele turistice ale județului Neamț, făcând o vizită la CJEFS din Piatra Neamț. Cu acest prilej a fost purtată o interesantă și utilă discuție despre aspecte ale activității fotbalistice. Domnul Denis Follows, care s-a interesat de stadiul dezvoltării și practicării acestui popular sport în județul Neamț, a adresat în încheierea vizitei sale calde urări de succes fotbalului nemțean. (Ceahlăul, sâmbătă, 6 septembrie 1969)

Astăzi, modificare în divizia B de fotbal

În urma înțelegerii dintre cele două cluburi, meciul Știința Bacău – Ceahlăul Piatra Neamț, din cadrul etapei a 4-a a campionatului diviziei B de fotbal, se va desfășura astăzi după amiază, începând de la ora 16,30, pe stadionul 23 August din Bacău. În cadrul pregătirilor efectuate în această săptămână de formația pietreană, joi s-a desfășurat la Roman un meci amical între Victoria și Ceahlăul. Au câștigat gazdele cu scorul de 2-0 (1-0), datorită golurilor înscrise de Decu și Otic. Echipa de juniori a clubului Ceahlăul va întâlni formația similară a echipei Știința Bacău pe stadionul Letea, începând de la ora 14,30. (Ceahlăul, sâmbătă, 6 septembrie 1969)

Mâine, etapă în Cupa României

Duminică, 7 septembrie, este programată o nouă etapă în populara competiție fotbalistică, Cupa României. Echipele din județul nostru calificate până în această etapă vor susține următoarele întâlniri:

– Victoria Roman se deplasează la Vaslui pentru a juca în compania echipei Viitorul din localitate, care activează în campionatul județean;

– Unirea Roman primește pe teren propriu vizita Nicolinei Iași, ocupanta locului al 6-lea în clasamentul seriei întâi a diviziei C;

– Cetatea Târgu Neamț are de înfruntat, de asemenea, o divizionară C a seriei întâi: CFR Pașcani (echipă situată după etapa de duminică pe locul al 3-lea);

– Viitorul Săvinești împărtășește soarta celor două colege din campionatul nostru județean și își susține încercarea de promovare în etapa următoare jucând în compania echipei Letea Bacău, de asemenea divizionară C. Toate partidele se dispută dimineața, începând de la ora 10. (Ceahlăul, sâmbătă, 6 septembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Știința Bacău – Ceahlăul Piatra Neamț 0-2 (0-1)

Cele două formații au oferit o partidă aprig disputată, în care toate eforturile au fost mobilizate pentru câștigarea celor două puncte puse în joc. Pe fondul unei pronunțate dominări teritoriale a echipei gazdă, jucători pietreni au știut să-și organizeze foarte bine jocul în apărare și să atace cu mai multă luciditate, prin contraatacuri periculoase. La capătul unor astfel de acțiuni ofensive, Meder și Pătrașcu au reușit să înscrie, concretizând astfel două din cele 4 mari ocazii de gol avute de echipa Ceahlăul. La juniori, Știința Bacău – Ceahlăul Piatra Neamț 0-13 (0-3). Numele celor 13 jucători antrenați de Mircea Crețu, realizatori ai victoriei de sâmbătă sunt: Mitrofan – Nicoară, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Niță, Dragu, Pătrașcu, Negustoru, Meder (Enache), Rențea (Stănculescu). (Ceahlăul, duminică, 7 septembrie 1969)

Clasament:

1. Politehnica 4   4  0  0   9-2   8
…………………………………………..
9.  Ceahlăul    4   2  0  2   4-6   4

Start în campionatul județean de fotbal

Duminică a început cea de-a doua ediție a campionatului județean de fotbal. Cum două dintre competitoare au susținut partide în Cupa României, vă prezentăm câteva amănunte de la numai 4 dintre partidele programate:

Celuloza Piatra Neamț-Relonul Săvinești 0-0

Partida a fost îndeajuns de disputată, scoțând la iveală prudența cu care ambele echipe au pășit în actualul campionat. Ocaziile s-au succedat cu repreziciune de la o poartă la cealaltă, dar scorul s-a menținut alb. Regretabilă comportarea nesportivă a jucătorilor Baloș și Cojocaru de la Relonul și Marinescu de la Celuloza.

Autobuzul Piatra Neamț-Laminorul Roman 1-1 (1-1)

Cele două formații, recent promovate în campionatul județean, au evoluat neașteptat de spectaculos, creând numeroase faze de gol. Mai mature în câmp ni s-au părut gazdele. Au înscris Enache pentru Autobuzul și Ghimici pentru Laminorul.

Volanul Bicaz-Metalul IMS 4-1 (3-1)

Gazdele s-au impus chiar din minutul 2, când au înscris prin Hacman. Apoi majorează Letea și din nou Hacman. La un contraatac, Ciubotaru reduce din handicap. Repriza a doua a fost destul de echilibrată. Scorul final a fost stabilit de Frăsinaru.

Moldova Roman-Cimentul Bicaz 0-17 (0-6)

Nu este vorba despre o partidă de rugby, ci de un rar scor “astronomic”, cu care bicăzenii și-au astâmpărat ceva din năduful retrogradării. Au înscris Vârlan de 7 ori, Coadă, Niculescu, Iurea și Daraban de câte două ori, Marcu și Ungureanu câte o dată. Alte comentarii sunt de prisos. (N. H. Sorin, Ceahlăul, miercuri, 10 septembrie 1969)

Cupa României (etapa interjudețeană)

Viitorul Vaslui-Victoria Roman 2-6 (0-3)

După cum o reflectă și scorul, a fost un meci la discreția oaspeților, care au fost și foarte eficace, înscriind 6 goluri în poarta gazdelor.

Unirea Roman-Nicolina Iași 3-4 (1-3)

Gazdele au decepționat prin jocul lor confuz, lipsit de perspectivă. În schimb, divizionara C, Nicolina Iași s-a impus din primele momente, asaltând cu vioiciune apărare fragilă a adversarilor. Singurii care au manifestat oarecare poftă de joc dintre romașcani au fost Bârgăoanu, autorul celor trei goluri și Petrescu. Unirea a fost pe punctul de a egala în ultimele minute, dar încercările au rămas zadarnice. (George M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 10 septembrie 1969)

Viitorul Săvineşti-Letea Bacău 3-1(0-0)

După o repriză “albă”, cele două echipe – și mai ales formația din Săvinești – au continuat cu multă ambiție lupta, jucători gazdă și-au văzut eforturile răsplătite printr-o victorie meritată, obținută în dauna divizionarilor C din Bacău, care, au fost siliți să lase localnicilor dreptul de calificare în etapa următoare.

Cetatea Târgu Neamț-CFR Pașcani 3-6 (2-2)

Meciul a atras un mare număr de spectatori ai fotbalului din Târgu Neamț, care, la sfârșitul celor 90 de minute de joc, au părăsit stadionul profund dezamăgiți, nu numai de rezultat, dar și de valoarea jocului prestat de cele două combatante. Echipa locală, fără antrenor și fără nicio concepție de joc, a avut în Duțu un dispecer salvator, plin de fantezie și gândire tactică (oare de ce acestui talent nu i se acordă, în altă parte, posibilități de etalare a certelor sale calități?) și a reușit în prima repriză să închege câteva faze, mai frumoase, dar sporadice. (M. Ciubotaru, Ceahlăul, miercuri, 10 septembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mangalagiu-indisponibil pentru actualul sezon

După cum ne informează medicul clubului Ceahlăul – dr. Stelian Popescu – jucătorul Mangalagiu, care s-a accidentat grav în partida Ceahlăul-Sportul Studențesc, nu va mai putea fi folosit în actualul sezon. El urmează să suporte o operație de menisc la București, în cursul săptămânii viitoare. (Ceahlăul, joi, 11 septembrie 1969)

Carnet de spectator

Însemnările noastre de astăzi cuprind “notări indiscrete” pe marginea întâlnirii dintre cele două divizionare B, Știința Bacău și Ceahlăul Piatra Neamț:

* Jucătorii pietreni au făcut deplasarea cu autobuzul, împreună cu “colegii mai tinerii” – echipa de juniori – care a susținut o partidă în compania omologilor de la Știința Bacău. “Seniorii” care au asistat pe terenul Letea la prima repriză a acestei întâlniri cu peripeții (gazdele au întârziat 10 minute, se comiteau greșeli de joc și de arbitraj dintre cele mai… copilărești, scorul final:13-0 pentru pietreni) au constituit peste 50% din publicul spectator și s-au reconfortat de minune înaintea dificilei lor întâlniri.

* Iată, de altfel, două declarații “neoficiale” culese la fața locului de la Gheorghe și Zaharia: primul declara, satisfăcut de spectacol, că  nu regretă deloc timpul consumat în calitate de spectator la acest meci, considerându-l generator de bună dispoziție; al doilea, preocupat mai mult de greșelile arbitrajului, era mulțumit că, în sfârșit, poate analiza nestingherit și… nesancționat, activitatea unui arbitru.

* În cabină, înainte de începerea meciului, antrenorul Mircea Crețu, după ce a dat indicațiile tactice, spunea jucătorilor: ”Jucați cu multă ambiție și dăruire, intrați în teren încrezători în forțele voastre și nu se poate să nu obținem un rezultat bun. Am convingerea că astăzi plecăm de la Bacău cu un rezultat favorabil!” Să se fi gândit Mircea Crețu, chiar la o victorie?

* După cel de-al doilea gol al Ceahlăului, realizat de Pătrașcu, spectatorii localnici, care așteptaseră începutul partidei plini de optimism, au început să părăsească tribunele manifestându-și nemulțumirea produsă de rezultat. Ce mult seamănă spectatorii între ei: aceeași situație o văzusem la Piatra, în finalul întâlnirii cu Politehnica Galați. Și atunci, cuvântul de ordine era: “Dă-i încolo… nu mai vin la meci!” Când vor fi programate numai victorii ale echipelor gazdă? (Ceahlăul, joi, 11 septembrie 1969)

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Turneu internațional

Echipa Ceahlăul, antrenor, profesorul Constantin Hâncu, participă la un turneu internațional de volei. Pietrencele care activează în prima divizie a țării, au fost invitate să participe între 10 și 13 septembrie la un turneu internațional organizat la Iași. Partenere de întrecere sunt formații foarte puternice: Start Lodz (campioana Poloniei), Steaua Roșie Belgrad (campioana Iugoslaviei), și, bineînțeles, redutabila formație Penicilina Iași. (Ceahlăul, joi, 11 septembrie 1969)

CICLOTURISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Am descoperit un… start!

Cu peisaje de o frumusețe unanim recunoscută, cu obiective turistice de un deosebit interes documentar și cu locuri de popas îmbietoare, județul nostru oferă cicloturismului largi posibilități de manifestare. Vara aceasta, am fost gazdele primului tur cicloturistic județean pentru pionieri și școlari, iar cicliștii noștri au avut deosebita cinste de a fi selectionați, alături de încă trei echipaje (Arad, Timiș, Vrancea), pentru a alcătui caravana pionierilor români care au străbăturu cei peste 1.300 km pe teritoriul bulgar în cadrul acțiunii cicloturistice “Florile prieteniei”. Iată însă că nici iubitorii mai mari ai acestui sport cu pedale nu se lasă mai prejos! Ieri dimineață, în vecinătatea blocului D1 de pe Bulevardul Chimiei din Piatra Neamț “am surprins” – cu câteva minute înainte de start – un grup de elevi și eleve de la Liceul Petru Rareș care se pregătea să pornească la drum. Pe fondul unei bune dispoziții generale, se făceau ultimele verificări ale bicicletelor, erau asigurate încărcăturile de pe port-bagaj… Ne-am apropiat de grup și am stabilit ușor un dialog vesel, punctat de “indiscreția“ noastră și entuziasmul celor 8 elevi din clasele a 11-a și a 12-a. Să facem mai întâi prezentările… Interlocutorii noștri au fost Constantin Adam, Alexandru Bocancea, Jenică Iordache, Viorica Leibovici, Gelu Manolache, Vasile Provolovici, Iuliana Vârlan și Dan Vârlan. La locul de plecare l-am întâlnit și pe cunoscutul Jenică Bocancea, neobositul activist pe tărâmul mișcării sportive din municipiul Piatra Neamț. Fiul său, Alexandru, este conducătorul echipajului care urma să ia startul peste câteva minute, având de străbătut de-a lungul a trei zile de rulare pe șoselele județului un îmbietor traseu: Piatra Neamț-Văratec-Agapia-Humulești-Cetatea Neamțului-Mănăstirea Neamț-Poiana Teiului-Lacu Roșu-Cheile Bicazului-Piatra Neamț. Și, ca adevărați excursioniști sportivi, cei 8 cicliști și-au asigurat cazarea în corturile “proprietate personală” de pe port-bagaj, iar în urmă cu două zile au efectuat o etapă de încălzire pe ruta Piatra Neamț-Mănăstirea Horaița. (Constantin Bostan, Ceahlăul, sâmbătă, 6 Septembrie 1969)

POPICE

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Etapa județeană a campionatului republican (individual și pe echipe)

Recent, arena de popice a Fabricii de zahăr din municipiul Roman a găzduit etapa județeană a Campionatului republican (individual și pe perechi), ediția 1969. Competiția care s-a bucurat de un real succes datorită participării în acestă etapă a celor mai buni popicari din județ, calificați în urma desfășurării etapelor municipale, a constituit un bun prilej pentru verificarea stadiului de pregătire a sportivilor aliniați la startul întrecerilor. Totodată, rezultatele obținute și forma manifestată de o parte dintre concurenți au arătat că unele secții de popice ale asociațiilor sportive din județ au neglijat pregătirea reprezentanților, de multe ori acest sport fiind practicat în limitele unui condamnabil diletantism. Factorii de răspundere ai activității sportive din Târgu Neamț ar trebui să mediteze foarte serios-și să ia măsurile de rigoare cu maximă promptitudine – pe marginea situației nepermise la care a ajuns sportul cu popice în această localitate: popicăria este defectă, sportivii nu s-au putut pregăti în vederea participării la etapa județeană și, drept urmare, au lipsit de la această competiție. O pregătire serioasă au dovedit popicarii romașcani care au dominat întrecerea, ocupând cele mai multe locuri întâi. Se cuvine să subliniem și calitățile etalate de sportivii de la Relonul Săvinești (antrenați de Ioan Zaharia), care au dovedit o bună pregătire și au obținut un titlu de campion județean la juniori și locuri secunde în alte trei probe. 100 bile mixt (două manșe) – junioare: 1. Ecaterina Cadinoiu (Roman); 2. Elena Niță (Piatra Neamț); 3. Ștefania Vasilache (Bicaz); 200 bile mixt (două manșe) – juniori: 1. Mihai Popa (Piatra Neamț); 2. Aurel Teslaru (Roman); 100 bile mixt (două manșe) – senioare: 1. Constanța Ioan (Roman); 2. Elisabeta Șuțu (Piatra Neamț); 3. Elena Vișoiu (Bicaz); 100 bile mixt – senioare perechi: 1. Elena Cadinoiu și Constanța Ioan (Roman); 2. Elena Niță și Elisabeta Șuțu (Piatra Neamț); 3. Elena Vișoiu și Ștefania Vasilache (Bicaz); 200 bile mixt (două manșe) – seniori: 1. Gheorghe Șelaru (Roman); 2. Ion Zaharia (Piatra Neamț); 200 bile mixt – seniori perechi: 1. Gheorghe Șelaru și Ion Zaharia; 2. Ene Trăian și Ion Ungureanu; 3. Ion Plăcintă și Ion Schifirneț. (Gheorghe Ciupercă, Ceahlăul, joi, 11 septembrie 1969)

Articolul precedentFamiliile Reghecampf și Bourceanu, cetățeni de onoare ai Dămucului
Articolul următorPe simezele de la Galeriile “Lascăr Vorel” Ofelia Huţul şi Mariea Boz din Iaşi