0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Constructorul a promovat în divizia C

Duminică după amiază, pe stadionul Ceahlăul, cele câteva sute de spectatori care au avut stoicismul necesar pentru a înfrunta capriciile atmosferice ale actualului sezon pluvial şi… frigorific, animaţi de dorinţa fierbinte a promovării Constructorului în divizia terţă a fotbalului românesc, au avut satisfacţia meritată de a saluta cu urale realizarea dezideratului comun: învingând în meciul retur Volanul Botoşani cu scorul de 2-0 (1-0), formaţia pietreană a căpătat dreptul ca în viitorul sezon să evolueze în divizia C. Consemnăm spre lauda celor două echipe că au ştiut să-şi stăpânească nervii, şi au jucat în limitele sportivităţii. Meciul a debutat furtunos, cu atacuri insistente ale formaţiei pietrene, care reuşeşte să deschidă scorul în minutul 5: Bogdan execută foarte bine un corner de pe partea stângă, trimiţând balonul la semi-înălţime, aproape paralel cu poarta; portarul ospeţilor a intervenit defectuos şi balonul a ricoşat din el în poartă. În continuare Stoti şi Scurtu sunt de câteva ori pe punctul de a marca. Cu 5 minute înainte de finalul meciului, Bogdan înscrie golul promovării în divizia C, într-un moment în care mulţi dintre spectatori încetaseră să mai spere în mărirea diferenţei pe tabela de marcaj. Este o frumoasă performanţă, care creează însă obligaţii sporite tinerei formaţii antrenate de Aurel Mardare.

Constructorul: Iencsi-Ştefan, Ciocan, Panţuru, Tătărăscu, Nistor, Bogdan, Hanganu, Scurtu, Stoti, Ciubotaru. (Constantin Bostan, Ceahlăul, marţi, 15 iulie 1969)

Apollo, Săgeata, Saturn – pe stadionul Ceahlăul

Nu s-ar putea spune că fantastica călătorie şi descinderea primilor oameni pe Selena n-a încântat imaginaţia micilor fotbalişti din Piatra Neamţ: dovadă – au răsărit, pe străzi şi prin cartiere, echipele Apollo, Saturn, Racheta, Meteor, precum şi Săgeata, Cutezătorii, Peco, Juventus… Aceste 8 echipe se vor întrece în fiecare duminică şi luni într-un turneu desfăşurat sub auspiciile CJEFS Neamţ. Competiţia se va încheia în zilele de 23 şi 24 august când se va disputa turneul final, iar primelor trei clasate li se vor înmâna, în afară de diplome, echipament şi mingi. Deci, duminică, orele 9, se vor întâlni în prima etapă: Saturn-Apollo, Cutezătorii-Peco, Racheta-Meteor şi Juventus –Săgeata. (Ceahlăul, sâmbătă, 26 iulie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pregătirile formaţiilor Ceahlăul şi Victoria Roman

Echipa de fotbal divizionară B Ceahlăul Piatra Neamţ îşi desfăşoară cu febrilitate pregătirile pentru noua ediţie a campionatului. La cârma formaţiei a revenit antrenorul pietrean Mircea Creţu. Până la începerea campionatului echipa Ceahlăul va susţine mai  multe meciuri de pregătire cu echipe divizionare. Sâmbătă, pietrenii au jucat cu Poli Iaşi la Câmpulung Moldovenesc, scor 2-1 pentru ieşeni (pentru Ceahlăul a marcat o mai veche cunoştinţă: Mangalagiu). Mâine, la orele 17, pe stadionul din localitate, formatia Ceahlăul va întâlni într-un meci amical internaţional echipa maghiara Elore Bekescsaba, divizionară A. Pe terenul Unirea, Victoria Roman a susţinut primul meci de verificare acasă, în vederea pregătirilor pentru noul campionat. Parteneră de întrecere a fost cunoscuta formaţie a ceferiştilor din Paşcani, de care a dispus cu scorul de 4-0 (2-0). Golurile au fost marcate de Gabca (3) – un “uriaş” cu poftă de gol – şi Apostol. (Ceahlăul, marţi, 29 iulie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fotbaliştii romaşcani şi-au reluat pregătirile

Doar 10 zile a fost în vacanţă suflarea fotbalistică romaşcană. Asta aveam să o aflu într-o vizită pe care am făcut-o la un antrenament al fotbaliştilor divizionari de la Victoria Roman. Aici m-am întreţinut cu antrenorul Tiberiu Căpăţână, binecunoscut iubitorilor fotbalului din judeţ. Întâlnirea cu “nea Capi” se desfăşoară, mai ales, sub forma unor conversaţii în care frazele se întretaie cu partea sa de contribuţie, iar la sfârşit am observat destule noutăţi spre a fi comunicate cititorilor. După cucerirea Cupei de vară, seria întâi, când au învins pe Nicolina şi Penicilina Iaşi cu 2-0 şi au pierdut la limită, 2-3 cu CFR Paşcani, după ce au condus cu 2-0, jucători de la Victoria Roman nu şi-au permis decât 10 zile de vacanţă, după care şi-au reluat pregătirile în vederea noului campionat. Sunt deja planificate 8 meciuri de verificare cu echipe diferite dintre care două cu Ceahlăul Piatra Neamţ şi Unirea Roman, urmând ca celelalte partenere să fie din divizia C. În ceea ce priveşte lotul, putem afirma că este tânăr, valoros şi cuprinde o serie de tineri ambiţioşi, porniţi probabil pe fapte mari. Iată-l: portari-Bădici, Botez, Teodorescu (fost la Tehnometal Bucureşti); fundaşi: Zăloagă, Monu, Zavera, Moraru, Capoianu (Laromet Bucureşti), Nistor; mijlocaşi: Sârcu I, Panciu, Iosub, Florin Radu; înaintaşi: Tarpan, Otic (revenit de la Gloria Bârlad), Sârcu II, Creţu (Unirea Roman), Gabca (Automatica Bucureşti) şi Catargiu (Laromet Bucureşti). La întrebarea noastră directă-luaţi primul loc în serie?-antrenorul T. Căpăţână ne-a spus: “Cel care ar afirma acum aşa ceva ar putea fi acuzat de demagogie; desigur, ţinând cont de valoarea lotului, de munca aceasta pe care o facem noi, dorim să desfăşurăm un joc frumos, să ţintim spre unul din locurile fruntaşe… şi dacă realizăm toate acestea… “. (G. M. Groapă, Ceahlăul, joi, 31 iulie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa tineretului sătesc

Organizată de către Comitetul judeţean UTC, în colaborare cu CJEFS, competiţia a reunit anul acesta un număr record de echipe calificate în finala etapei judeţene: 15. După cele două zile de întrecere, locul întâi a fost disputat de echipele comunelor Zăneşti şi Săvineşti. Jocul s-a încheiat cu rezultatul de 1-1 dar, conform regulamentului, a câştigat echipa mai tânără: formaţia din comuna Săvineşti, care s-a impus pentru a doua oară consecutiv la Cupa tineretului sătesc, calificându-se astfel în etapele următoare ale competiţiei. (Traian Coman, Ceahlăul, vineri, 1 august 1969)

BOX

O gală improvizată

Duminică dimineaţa, sala sporturilor Ceahlăul a găzduit o gală de box desfăşurată sub semnul improvizaţiei şi al anonimatului; dacă slaba reprezentare a publicului în tribune este scuzabilă, ea datorându-se timpului nefavorabil, considerăm că din punct de vedere organizatoric gala nu se justifică nici măcar în ochii puţinilor ei spectatori, ea contribuind cel mult – în mod nefast – la discreditarea acestui gen de manifestări sportive. Întâlnirea dintre Chimia oraş Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Ceahlăul Piatra Neamţ (copii şi juniori) a debutat cu două întâlniri “în familie” ale boxerilor oaspeţi, care au etalat, în general, cunoştinţe solide şi… multă aplicaţie. Întâlnirile propriu-zise au avut o desfăşurare foarte diferită între ele, iar deznodămintele au fost aidoma, reprezentanţii noştri vădind mari diferenţe în gradul de pregătire. În aceste condiţii, am urmărit evoluţia unei semi-muşte curajoase şi agresive (Constantin Maxim), prezenţa “de circumstanţă” a lui Constantin Dăngeanu şi am fost martorii unui KO stupefiant: Gheorghe Oancea, numărat în picioare, “uită” să reia poziţia de atac pierzând întâlnirea înainte de termen. Dacă ne gândim că din cele 6 meciuri care intră în discuţie, două s-au terminat prin abandon în repriza a doua, unul prin KO, iar altul prin descalificarea unui jucător, avem o imagine grăitoare a spectacolului oferit. (Ceahlăul, marţi, 15 iulie 1969)

AUTOMOBILISM

Raliul turistic

Duminică a sosit în Piatra Neamţ un mare grup de turişti belgieni, dintre care aproximativ jumătate în calitate de participanţi la raliul turistic organizat de ACR şi Tourist Club Royal de Belgique. Automobiliştii belgieni, care îşi încheie zilele acestea vizita întreprinsă timp de aproape două săptămâni în ţara noastră, au efectuat o excursie la mănăstirile din nordul Moldovei. Aseară, cu ocazia zilei naţionale a Belgiei, în cinstea ospeţilor a fost organizată o masă festivă, care a prilejuit turiştilor belgieni un bilanţ plăcut în impresii şi amintiri culese de-a lungul excursiei prin România. Coloana automobiliştilor oaspeţi va străbate în continuare traseul Piatra Neamţ – Cluj – Oradea, întorcându-se în patrie. (Ceahlăul, marţi, 22 iulie 1969)

ATLETISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Atleţi romaşcani la Sofia

Ca urmare a renumelui câştigat şi a performanţelor obţinute în competiţiile organizate în ţară şi peste hotare, atleţii romaşcani sunt tot mai mult solicitaţi în competiţiile externe. Unii dintre atleţii Centrului de antrenamente de la Roman au fost invitaţi sa participe la Turneul speranţelor olimpice, care se va desfaşura sâmbată şi duminică în capitala Republicii Populare Bulgaria. Împreuna cu binecunoscutul antrenor, Olimpiu Constantinescu Nehoi, au făcut deplasarea atletele Eleonora Monoranu (o speranţa a sprintului românesc-după cum sublinia ziarul ”Sportul”) şi Cornelia Bălău. Urând succes “speranţelor noastre olimpice”, gândul ne duce, vrând-nevrând, la Munchen – 1972. (Ceahlăul, joi, 24 iulie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Atleţii romaşcani la start!…

La Roman se face atletism. De acest lucru s-au convins până şi scepticii – cei care credeau că un exponent sau altul al atletismului din oraşul de la apa Moldovei, nu-i decât un element al hazardului, al întâmplării. Dorim acum, să împărtăşim cititorilor noştri câteva aspecte legate de pregătirea, de perspectivele lotului, de confruntările la care va participa anul acesta. În lipsa antrenorului Olimpiu Constantinescu Nehoi, plecat la Sofia cu ”speranţele olimpice”, am discutat despre toate acestea cu Ion Cismaru, preşedintele CMEFS Roman şi cu Alexandru Udrea, vicepreşedinte.

– La ce competiţii mai importante vor participa în viitorul apropiat atleţii Centrului de antrenament de la Roman?

– După cum ştiţi, la Sofia, unde se desfăşoara Turneul speranţelor olimpice, participă şi atletele noaste Eleonora Monoranu şi Cornelia Bălău. Apoi, la Internaţionalele României, care se desfăşoară acum la Bucureşti, participă Mihai Păduraru, Mariana Filip, Monica Cocuţ, Constantin Nemeş şi Mihaela Loghin. Apoi, vom mai lua startul la Campionatul Republican al juniorilor mari, la care credem că vom deplasa tot lotul de juniori. Apoi, tot o competiţie de mare atracţie se anunţă a fi Campionatul Republican al seniorilor, care se va desfăşura în nocturnă, pe Republicii. Credem, că la acest concurs vor fi prezenţi şi atletii noştri, în frunte cu Mariana Filip.

– Ce şanse acordaţi sportivilor noştri?

– Considerăm că au şanse de a cuceri titlul republican la campionatul juniorilor mari atleţii: Constantin Nemeş, Mariana Filip, Eleonora Monoranu, Mihaela Loghin. Dar atletismul, ca orice sport, are surprizele lui…

– Dintre juniorii actuali, care au, după părerea dumneavoastră, perspective deosebite?

– O atletă de valoare, cu mari perspective, este Eleonora Monoranu (născută în 1954) care deţine recorduri RSR la junioare mici la 300 şi 80 m plat; la 200 m plat are o performanţă de 25 sec. 1 sutime, 10 zecimi (cu acest timp apropiindu-se încă de acum de performanţele celor mai bune senioare din ţară).

– Aveti vreun gând pentru Munchen…?

– Noi ne exprimăm speranţa că dacă se va continua cu pregătirea în acest ritm şi atleţii noştri îşi vor menţine o formă constantă, ascendentă, vom putea lansa pentru JO de la Munchen – 1972 pe atletele Monoranu Eleonora şi Mariana Filip (care este deja în lotul olimpic, de anul acesta).

– Am vrea să evidenţiem câţiva antrenori care pun umărul pentru a susţine prestigiul atletismului romaşcan.

– Vă rugăm să-i notaţi pe antrenorii Olimpiu Constantinescu Nehoi, Mircea |erbănescu, Constantin Botezatu, Aurel Bacruban şi Vasile Tronciu. Şi, poate, ar trebui ca lista să rămână deschisă… (Alexandru Iacob, Ceahlăul, marţi, 29 iulie 1969)

Rezultate excepţionale obţinute de atleţii romaşcani

Confirmând buna formă sportivă din acest sezon, atleţii romaşcani, conduşi de antrenorul Olimpiu Constantinescu Nehoi, au obţinut în ziua întâi a finalei Campionatului Republican pentru juniori unu, 4 titluri de campioni ai României şi un nou record naţional. Astfel, atleta Mariana Filip a cucerit titlul de campioană a României la 100 m plat şi 400 m plat, sprinterul Constantin Nemeş-titlul de campion al ţării la 400 m şi echipa de ştafetă (4x100m plat), titlul de campioană şi un nou record naţional cu 48, 9 secunde (vechiul record: 59,1). (Ceahlăul, sâmbătă, 2 august 1969)

CICLISM

Turul României pe bicicletă

* microinterviu cu solitarul Alexandru Drăghia

Ieri ne-a vizitat la redacţie un excursionist mai puţin obişnuit… Alexandru Drăghia, în vârstă de 73 de ani, pornit din Bucureşti, în urmă cu două săptămâni, să facă înconjorul ţării pe bicicletă.

– De unde sunteţi originar?

– Din comuna Peşteana de Jiu, judeţul Gorj. Locuiesc însă de mai mult timp în Bucureşti, unde stau împreună cu cei 4 copii ai mei.

– Ce v-a determinat să faceţi un act atât de temerar?

– În cei 53 de ani de şoferie (fără accidente!) am umblat foarte mult. Însă grija permanentă pe care trebuie să o ai la volan te împiedică să admiri în voie peisajul. De aceea, m-am hotârât să o iau acum, mai pe-ndelete…

– Observ că vehiculul dumneavoastră are caracteristici deosebite.

– E o bicicletă demontabilă, fabricată în 1915 şi cântarind 17 kg. În drumul meu voi trece şi pe la fabrica de biciclete de pe lânga Braşov pentru a arăta modelul tovarăşilor de acolo.

– Ce traseu aţi urmat până acum?

– În linii mari, Bucureşti-Călăraşi-Constanţa-Tulcea- Sulina (cu vaporul)-Galaţi-Tecuci-Bacău-Piatra Neamţ. Am rulat deja vreo 900 de km, făcând etape zilnice între 40-80 de km.

– Care sunt dimensiunile aproximative ale acţiunii dumneavoastră?

– Mi-am planificat să parcurg vreo 2.000 de km, în decurs de o lună şi jumătate. Cred însă că va dura mai mult, pentru că voi mări “kilometrajul” la circa 3.000!

– Aveţi şi alte planuri?

– Ambiţia mea de gorjean şi faptul că mă simt în deplină vigoare, mă îndeamnă să doresc realizarea unei alte performanţe: Turul Europei pe bicicletă!… Ne-am despărţit de biciclistul solitar cuceriţi de tinereţea celor 73 de ani ai săi îndrumându-l spre casa memorială a ilustrului şi neobositului nostru drumeţ Calistrat Hogaş. (Ceahlăul, joi, 24 iulie 1969)

Turul judeţului Neamţ

Comitetul municipal UTC şi CMEFS din Roman, organizează în zilele de 2 şi 3 august, turul judeţului Neamţ cu bicicleta. Traseul va cuprinde oraşele Roman-Târgu Neamţ-Bicaz-Piatra Neamţ-Roman, vizitându-se totodată şi principalele obiective turistice. Vor participa tineri din asociaţiile sportive şi organizaţiile UTC din întreprinderi şi  şcoli aparţinând municipiului Roman.

OINĂ

Cupa UGSR

În zilele de 1, 2 şi 3 august se vor desfăşura pe stadionul din Bicaz, zilnic între orele 8-13 şi 16-20, partidele turneului final al Cupei UGSR la oină. Şi-au cucerit dreptul de participare la acest turneu un număr de 13 echipe sindicale: Combinatul Poligrafic Bucureşti, Cablul FCME Bucureşti, Chimia Turnu Măgurele, Torpedo Tohan Braşov, Siderurgistul Galaţi, Rulmentul Bârlad, Petrolul Urlaţi (Prahova), Minerul Baia Mare, ICF Târgu Lăpuş, CFR Sibiu, Metalul Colibaşi (Argeş), Minerul |otânga (Dâmboviţa) şi Avântul Frasin Suceava. Au fost invitate şi echipele Agronomia Cluj, Dinamo Bucureşti, Biruinţa Gherăieşti. (Gheorghe Ciupercă, Ceahlăul, vineri, 1 august 1969)

Articolul precedentMiriuţă îi vrea pe Marc, Chitoşcă şi Popadiuc la CFR
Articolul următorDistrictul Sportiv Neamţ din 1943