0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Campionatul județean de fotbal

Bradul Roznov-Metalul IM Roman 4-0 (2-0)

Duminică a avut loc pe stadionul din Roznov, meciul de fotbal dintre echipele Bradul din localitate și Metalul IMR. Partida s-a încheiat cu victoria echipei gazdă la un scor concludent: 4-0. Rezultatul putea fi și mai consistent, dar jucătorii roznoveni au ratat cel puțin 5 ocazii clare; cea mai spectaculoasă ratare fiind cea a lui Luca, care, în minutul 40, a săltat mingea peste bară, de la 4 m distanță (!) și doar nu avea pe nimeni în față… Scorul este deschis în minutul 21 de către Anghel ca apoi, în minutul 25, jucătorul Popa de la Metalul să-și introducă singur mingea în plasă… Așa a fost până la pauză fiindcă după aceea jocul a avut o singură direcție: spre poarta metalurgiștilor! Astfel, Bradul a concretizat din nou prin Bonici și Văcaru. Romașcanii au șutat în bară, în minutul 85, altminteri n-au realizat nimic deosebit, comportându-se în teren ca victime sigure… În deschidere, micii fotbaliști locali au încântat tribunele, învingând pe cei de la Relonul cu 2-0. (Marin Gh. Ioniță, Ceahlăul, marți, 13 mai 1969)

Cine știe fotbal, câștigă!

În urma concursului organizat pe această temă de către AS Victoria din Roman, a avut loc la Casa Pionierilor din localitate, tragerea la sorți pentru câștigarea premiilor în obiecte. Buclucașul balon rotund  a surâs de această dată lui Ion Argeșanu (o butelie de aragaz); Mihai Ovidiu și Ion Petruț (câte un aparat foto Smena 8); Petru Pătrașcu, Claudiu Cherț și Ion Bădărău (câte o geantă-voiaj). Au mai primit mențiuni un număr de 4 participanți (câte un stilou). (Ceahlăul, joi, 15 mai 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Ceahlăul-Electronica București 2-1 (1-1)

Dacă e adevărat că toamna se numără bobocii, atunci desigur, că, în mod neîndoielnic, pe ploaie se numără… spectatorii! Am numărat și noi, duminică dimineața, în tribunele stadionului Ceahlăul, aproape 800 de susținători entuziaști ai echipei pietrene, care, la sfârșitul celor 90 de minute, au aplaudat o victorie muncită și meritată a favoriților lor, întorcându-se acasă fără a apărea câtuși de puțin “plouați”. Echipa pietreană a început foarte bine partida și, în scurt timp, tribunele au prins să se încălzească datorită frumoaselor combinații ofensive realizate mai ales pe partea stângă a terenului, unde foarte tânărul Ciocârlan evoluează cu multă îndemânarea tactică și tehnică. Multă dispoziție de joc dovedesc a avea și Seceleanu, Negustoru și Pătrașcu, care evoluează cu dezinvoltură și ambiție, realizând faze de real spectacol fotbalistic. Golul plutește în aer și cade pe neașteptate, în minutul 22: Zaharia execută înalt o lovitură de colț, iar fundașul central Enciu comite henț în careu! Lovitura de pedeapsă este executată tot de Zaharia, după ce, în prealabil, evacuează cu pumnii apa adunată în punctul de la 11 metri: 1-0. O nouă fază surpriză în finalul reprizei: Iencsi îl imită pe omologul său bucureștean și comite henț în suprafața de pedeapsă, permițând oaspeților să egaleze prin Moraru. Repriza a doua se joacă mai mult pe ploaie. Golul victorie va sosi abia pe finalul partidei, în urma unei faze de o rară spectaculozitate, care a venit să încununeze eforturile jucătorilor și… stoicismul spectatorilor, care au rămas în tribune până la finalul meciului. În minutul 81, Pătrașcu centrează în fața porții și Negustoru țâșnește dintr-un buchet de jucători trimițând cu capul balonul în plasă, printr-un plonjon spectaculos. Nu putem încheia fără a “cita prin ordin de zi” pe eroi “bătăliei” de duminică: Argeșanu-Onica (Nicoară), Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Dragu, Seceleanu, Enache, Negustoru, Pătrașcu, Ciocârlan. (B. Constantin, Ceahlăul, marți, 20 mai 1969)

Clasament:

1. Steagu Roșu Brașov  26   15   6     5   39-20   36
………………………………………………………..
5. Ceahlăul                      26   12    6   8   32-26   30

Meci amical

Victoria Roman-Viitorul Săvinești 7-0 (2-0)

Având asigurate 2 puncte și trei goluri (prin neprezentarea echipei Unirea Negrești, exclusă din campionat), echipa romașcană a susținut un meci amical cu fostul lider al campionatului județean, Viitorul Săvinești. Echipa romașcană a avut o superioritate netă, scontată de altfel, lucru ce ne demonstrază diferența dintre campionatul județean și divizia imediat superioară (C). În prima repriză, jocul a fost ceva mai echilibrat, oaspeții reușind să facă față cu destulă greutate unor acțiuni bine gândite de romașcani, mingea poposind doar de două ori în plasa lor trimisă de Călin și Colnic. După pauză, înaintașii gazdelor desfășoară numeroase acțiuni la poarta oaspeților, din care înscriu trei goluri prin Colnic și două prin Panciu. (G.M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 21 mai 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul județean

Relonul Săvinești-Cetatea Târgu Neamț 3-0 (3-0)

Majoritatea timpului, jocul s-a desfășurat pe ploaie, iar terenul a fost-pe alocuri-desfundat, cerând eforturi sporite jucătorilor. Mai decisă a fost Relonul, care a deschis scorul în minutul 14, prin Benciu. Apoi Vișan va ridica scorul la 2-0, iar Georgescu, după ce driblează apărarea echipei oaspete, pasează aceluiași Vișan, care marchează nestingherit cel de-al treilea gol al formației sale. După pauză jocul se echilibrează la mijlocul terenului și oaspeții au o ocazie pe finalul partidei, dar Duțan, care depășise întreaga apărare a Relonului, trimite de la 4 m pe lângă poarta goală! Au plăcut publicului, prin evoluția lor: Vișan, Samson și Ghegheșan de la Relonul, Moraru și Ilioaia de la Cetatea Târgu Neamț. (Marin Gh. Ioniță, Ceahlăul, miercuri, 21 mai 1969)

Celuloza Piatra Neamț- Metalul Piatra Neamț 5-3 (2-1)

Am asistat la un joc frumos cu goluri multe, desfășurat în limitele sportivității. Scorul partidei l-a deschis veteranul formației Metalul, Mungiu: 1-0. Credeam că vom fi martorii unei surprize. Dar, nu trec nici 5 minute și Barbu aduce egalarea. În continuare, asistăm la un joc la mijlocul terenului, cu multe pase scurte. Cu 3 minute înainte de finalul primei reprize, același Barbu înscrie din nou: 2-1 pentru Celuloza. În parte a doua a întâlnirii, am avut prilejul să numărăm nu mai puțin de 5 goluri! Mai întâi Buzdugan (pentru Metalul) apoi Barbu, Macavei și Opincaru pentru Celuloza. Metalul reușește să reducă din handicap prin Eșanu. (Traian Coman, Ceahlăul, miercuri, 21 mai 1969)

Unirea Roman-Tractorul Roman 6-1 (0-0)

Scăpată de emoțiile cuceririi primului loc (ironiile soartei…) echipa în care ne-am pus mari speranțe, nu a încercat să ne arate un fotbal de calitate, deși are în componența ei o serie de jucători valoroși, iar în această partidă a jucat cu ultima clasată. Deși la scoaterea ei din cursa pentru promovarea în divizia C, au contribuit și alți factori, considerăm că o mare vină o au jucătorii, antrenorul, conducătorii echipei. Cerem pe această cale o analiză a comportării echipei, urmată de măsuri eficace pentru campionatul viitor. Autorii golurilor: Nazare, Tusz, Apostol, Vârșie și Teodorescu pentru Unirea, respectiv, Levardă pentru Tractorul. În minutul 32, Vârșie a ratat o lovitură de la 11 metri. A condus corect o brigadă din Roman, având la centru pe Ion Ivașcu, iar la tușă pe Ion Buliga și Vasile Buzdugan. (G. Mihail, Ceahlăul, miercuri , 21 mai 1969)

ATLETISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

 

Din nou succes categoric!

La Roman, reprezentativa județului Neamț (de fapt echipa Şcolii Sportive de atletism, antrenată de reputatul tehnician Constantinescu-Nehoi) a întrecut categoric reprezentativa județului Constanța și echipa Progresul București, anunțându-se o candidată serioasă pentru promovarea în divizia națională A, unde a mai fost cândva. Păcat însă că publicul romașcan nu a venit în număr mai mare pentru a vedea și încuraja acești sportivi care ne oferă satisfacții mult mai mari decât fotbaliștii… Să fim drepți și să remarcăm faptul că nici CMEFS Roman nu a făcut prea mult pentru propaganda acestui sport; deși nici acum nu este prea târziu… Punctajul pe județe arată astfel: Neamț-Progresul 126-103; Neamț -Constanța 130-68. Rezultatul, mai strâns în întâlnirea Neamț -Progresul, se datorează mai mult faptului că romașcanii nu au prezentat la unele probe candidați (nu ar fi rău ca locurile libere să fie completate de atleți crescuți si instruiți la CS Ceahlăul Piatra Neamț). De la Neamț s-au remarcat: Constantin Nemeș, Vasile Ciobanu, Gh. Suman, Mihai Păduraru, Mircea Ionescu, Spicu Rașcu, Eleonora Monoranu, Lăcrămioara Diaconiuc, Mariana Filip, Maria Cocuț, Mihaela Loghin, Geta Murărescu-Mușat. (George M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 14 mai 1969)

OINĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa RSR, etapa județeană

Acest frumos și tradițional sport românesc are mulți iubitori și în județul Neamț; sunt cunoscute succesele de prestigiu pe care le-a înregistrat Biruința Gherăiești, ani de-a rândul, în cele mai prestigioase finale ale țării. În prezența unui public numeros, în satul Bârgăoani, a avut loc etapa județeană la oină din cadrul Cupei RSR. Au participat echipele câștigătoare ale fazei intercomunale printre care: Biruința Gherăiești, Voința Mărgineni, Voința Dragomirești, Avântul Bârgoani. Şi cu această ocazie, vicecampioana națională, Biruința Gherăiești, net superioară față de celelalte echipe și-a etalat cunoștiințele atât la prindere cât și la bătaie și pe parcursul celor 5 etape a reușit să câștige la scor toate meciurile, onorând medalia de argint cucerită în 1968, cu perspective de reeditare și în acest an. Jocurile disputate în cadrul acestei etape-exceptând cele ale echipei Biruința Gherăiești-s-au desfășurat sub aspectul mediocrității din cauza faptului că majoritatea echipelor doar în preajma unor etape județene încearcă să-și formeze loturile și să se antreneze în cadrul unor jocuri de verificare. Lipsesc de multe ori întâlnirile din etapele comunale sau intercomunale din cadrul duminicilor cultural-sportive ce se organizează în mediul sătesc. S-au remarcat totuși unele formații cu reale posibilități de afirmare cum ar fi cele din comunele Bârgăoani, Mărgineni, Dragomirești, Războieni și sperăm că rezultatele nu vor întârzia să apară. Pentru aceasta, consiliile de conducere ale asociațiilor sportive trebuie să se preocupe mai mult de amenajarea terenurilor, procurarea echipamentului și instruirea echipelor conform regulamentelor. Cu ocazia acestei etape s-a afirmat, pe lângă formația de seniori și cea de juniori a comunei Gherăiești care constituie pepiniera de bază a echipei mari (promovând și în acest an 5 jucători), și alți competitori din celelalte formații: Ion Nenea, M. Munteanu, Gh. Enăchioaia și Ion Burcă din Bârgăoani, Gheorghe Amgheluia și Ion Nistor din Mărgineni, Gheorghe Tătaru și C. Tablan din Dragomirești. Atât în fazele comunale și intercomunale, cât și în cea județeană, s-a verificat un număr de 14 arbitri, trecând cu succes examenul practic susținut cu ocazia etapei județene, aducându-și aportul pe deplin la reușita acestei competiții: Vasile Puiu, Vasile Ciuștea, C. Bogza, Eugen Cocuț, V. Andrușca, D. Done, Victor Iacob, Ion Ciupercă, T. Macu. Iată clasamentul etapei județene: 1. Biruința Gherăiești; 2. Avântul Bârgăoani; 3. Voința Mărgineni; 4. Biruința Gherăiești (juniori); 5. Voința Dragomirești. A lipsit de la etapa județeană echipa din comuna Poenari care a fost calificată în etapa superioară a comunei; cum explică organele răspunzătoare din Poenari această lipsă? (Gheorghe Ciupercă, Ceahlăul, miercuri, 14 mai 1969)

HANDBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pregătiri ale handbaliștilor romașcani și pietreni

Prin neprezentarea echipei de handbal Cetatea din Târgu Neamț la meciul ce trebuia să-l susțină în cadrul campionatului județean cu Laminorul Roman, terenul Liceului nr. 2 din localitate a devenit gazda unor partide amicale ale echipelor ce se pregătesc pentru diferite competiții superioare. Astfel, Relonul Săvinești (care se pregătește pentru etapa calificărilor în divizia B de la București) a dispus de echipa Liceului nr. 2 ( ce se antrenează intens în vederea zonei campionatelor școlare de la Galați) cu scorul de 32-17 (9-6). S-au remarcat Vasile Ştefan și Ovidiu Ţoc de la Relonul, respectiv, Vasile Morărescu de la gazde. Şi echipa primă de fete a Liceului nr. 2 (care se pregătește tot pentru etapa zonală – a liceelor – de la Galați) a susținut un meci cu echipa secundă, de care a dispus cu scorul de 12-1. S-au remarcat Emilia Chicet, Doina Toader, Eugenia Scorțaru din prima echipă. (Nota redacției: Atragem atenția comisiei de handbal de pe lângă CJEFS Neamț, că duminică nicio echipă nu s-a prezentat în deplasare, pentru a susține meciurile din campionatul județean. Așteptăm răspunsul comisiei mai sus citate și deznodământul etapei de duminică. N-am vrea ca această atractivă competiție, care anul trecut s-a bucurat de un  real succes, să eșueze anul acesta chiar înainte de potou…).

VOLEI

Turneul final al diviziei A feminine

După cum se știe, conform regulamentului de desfășurare a concursului diviziei naționale A de volei, pentru desemnarea echipei campioane se dispută, la sfârșitul campionatului, un turneu de baraj la care au drept de participare echipele clasate pe primele 4 locuri. Anul acesta, turneu final-returul-se desfășoară la Cluj (pentru băieți) și la Piatra Neamț (pentru fete). După partidele din tur la feminin clasamentul arată astfel: 1. Dinamo București 48 puncte; 2. Rapid București 47 puncte; 3. Penicilina Iași 46 puncte; 4. Farul Constanța 38 puncte.

Bună seara, căprioarelor!

Așadar, orașul nostru are cinstea de a găzdui începând din această seară, turneul final la care participă cele mai prestigioase competitoare ale voleiului românesc. Vom vedea din nou acele salturi maiestuoase, de căprioare, urmârind depășirea fileului în minunata sală a Ceahlăului. Vom urmări din nou acel splendid efort sportiv unde grația se unește cu forța, abilitatea individuală cu crezul general – profund uman – pentru depășire, pentru victorie; lacrimile bucuriei cu cele ale deznădejdei trecătoare, corpul frumos-mușchii vibrând oțeliți sub pielea arsă de soare și de vânt cu psihicul acela generator mereu de energie, de viață, de voință, de reînviere… Vom vedea deci, VIAŢA! Viața în toată plenitudinea și frumusețea ei. Acum când munții noștri vă primesc împovărați de verdele crud al vieții, al reînnoirii firii, când căprioarele privesc nostalgic, cu ochii mari și negri în izvoare limpezi, înălțimi de luceferi…, noi să vedem cum priviți voi fetelor, căprioarelor-VICTORIA; să vă întâmpinăm și să vă spunem: Bună seara, căprioarelor, de pe Şoseaua Ştefan cel Mare! Bună seara, fetelor, de la Podul Grant! Bună seara, sirenelor, de la Pontul-Euxin! Bună seara, fiicelor de zimbri moldavi! Am venit să privim viața aici, la noi, la Ceahlău… (Alexandru Iacob, Ceahlăul, joi, 15 mai 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dinamo București, campioană republicană!

Sâmbătă seara, în sala Ceahlăul din Piatra Neamț au luat sfârșit întrecerile din cadrul returului final de volei-feminin. Mai bine pregătite tehnic și tactic, jucătoarele dinamoviste au intrat pentru a noua oară în posesia titlului de campioane, întrecându-și toate partenerele de joc: 3-0 cu Farul Constanța, 3-2 cu Rapid București, 3-1 cu Penicilina Iași. Clasamentul final: 1. Dinamo București; 2. Rapid București; 3. Penicilina Iași; 4. Farul Constanța. (Ceahlăul, marți, 20 mai 1969)

Articolul precedentAngajări în Armată
Articolul următor”Piatra Curată” se va relua în toamna acestui an