spital roman

* nici personalul nu este suficient

Finalul de an vine cu vești proaste pentru angajații Spitalului Municipal de Urgență Roman. Pe lângă faptul că numărul redus de personal afectează buna desfășurare a programului celor angajați, pentru luna decembrie nu sunt bani pentru plata salariilor. Pe minus sunt și lunile septembrie și octombrie, iar conducerea unității medicale spune că Romanul a fost tratat ca „oaia neagră” din sistemul sanitar. În plus, de săptămâna viitoare Casa de Asigurări de Sănătate va veni în control pentru a verifica fișele, medicale și financiare, de anul trecut și toate din acest an.

„Contractul pentru luna noiembrie este cu  patru miliarde mai mic, lucru care se va vedea în numărul spitalizărilor pe zi. Nu avem acoperită nici luna octombrie, unde am primit 25 miliarde de lei vechi față de 39 cât era necesar. Nu ni s-a mai comunicat nimic pentru o eventuală completare pe luna septembrie, ci s-a trecut direct la noiembrie, cu alte cuvinte având deja un deficit de 14 miliarde. Am trimis adresă la CJAS să ne reanalizeze modul de distribuire a sumelor. Din ce cunosc, neoficial, s-au încercat asigurarea plafonului cu cheltuielile de salarii. Noi avem pe acest capitol 65% din totalul cheltuielilor, în timp ce alte spitale care se apropie cu cheltuielile de personal de 90%, au primit aproape toată suma din contract. Nu cred că este echitabil, deoarece toți prestăm servicii medicale. Dacă ar trebui să fie decontate, măcar să avem același procent pentru toate spitalele”, a declarat Leonard Achiriloaei, director financiar-contabil al Spitalului Roman.

Acesta mai spune că banii de salarii vor ajunge la angajați, asta dacă și consilierii locali, la rectificarea din luna noiembrie, vor asigura o suplimentare a acestei cheltuieli cu 9 miliarde de lei vechi. Directorul contabil spune că banii ar exista, dar problema este că Ministerul de Finanțe nu permite depășirea plafonului de cheltuieli cu salariile. „Pentru acoperirea schemei de personal, nu putem organiza deocamdată concursuri, deoarece depășim plafonul de salarii. Am încheiat câteva contracte de prestări servicii, care nu intră în acest plafon, pentru a putea să ne desfășurăm activitatea, cum ar fi cel cu farmacistul. El nu afectează plafonul și în același timp noi nu plătim contribuțiile la stat”, a mai spus directorul Achiriloaei.

Conducerea unității medicale spune că a retransmis către Ministerul Sănătății necesarul de posturi de medici, însemnând un post pentru Centrul de Primiri Urgențe, două pentru Medicină Internă și unul pentru farmacist. La scoaterea la concurs anterioară, nu s-a prezentat nimeni. Se reia procedura, iar dacă Ministerul va da undă verde, posturile se vor scoate din nou la concurs.

Claudia MATEI