0:00

Constantin Niţă (VCM Piatra-Neamţ): “Nu se dorește performanță, dar poate se dorește organizarea unor nunți în Sala Polivalentă!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Constantin Niță, directorul Volei Club Municipal Piatra Neamț, este intrigat de modul în care consilierii județeni alocă banii publici pentru susținerea sportului nemțean și anunță că nu renunță la proiectul prin care solicită sprijinul financiar al aleșilor județului. La ultima ședință a legislativului județean, consilierii PSD și PDL, la propunearea lui Neculai Pușcașu, șeful comisiei de buget-finanțe din cadrul CJ s-a alocat suma de un milliard de lei vechi echipei FC Ceahlăul, iar 40 de milioane de lei vechi au fost dați celor de la Cetatea Târgu Neamț, fără o motivație care să suțină sprijinul financiar al legislativului nemțean. ”Contrar uzanțelor”, reclamă Constantin Niță, directorul Volei Club Municipal Piatra Neamț, cel care a cerut bani, în baza unor contracte de asociere. ”Eu am făcut un proiect, pe care l-am discutat cu domnul Vasiloiu, de la PDL, din comisia de buget-finanțe și mi-a spus că se rezolvă, dar în ședință dânsul a susținut altceva. Am fost cu domnul Dan Gavril în ședință publică de consiliu, să-mi susțin proiectul și tot degeaba. Asta demonstrează ce onoare au consilierii județeni, pentru că puteau să-mi spună că resping proiectul. Dar mie mi-au spus altceva. În schimb,  au dat bani unor echipe care nu au cerut așa ceva. Nu am văzut pe nimeni de la FC Ceahlăul și Cetatea Târgu Neamț și nici nu am citit în presă, că aceste echipe ar avea nevoie de bani și în ce scop. Eu, în schimb, am motivat și justificat fiecare leu în parte”, a spus Constantin Niță.

Municipalul pietrean are datorii

Volei Club Municipal Piatra Neamț se confruntă cu probleme financiare, pe care oficialul clubului pietrean le-a expus public. Are în continuare restanțe, nu numai la jucători, ci și la furnizori. ”Avem restanţe la jucători, iar la furnizori avem de achitat peste un miliard de lei vechi. Toate aceste datorii s-au acumulat în timp, însă clubul se baza pe sprijinul financiar venit de la administraţia locală şi cea judeţeană. Trebuie spus că am dus la bun sfârşit campionatul precedent deoarece furnizorii de servicii s-au bazat pe cuvântul meu. Ori eu mă bazam pe o sumă ce venea constant de la CJ Neamţ. Acum, această sumă a fost înjumătăţită, situaţie ce ne-a dereglat total planurile. Trebuie spus că echipa noastră avea un buget anual de 12 miliarde lei vechi, unul dintre cele mai modeste din Divizia A1 masculină. Niciodată nu am avut un buget adecvat acestui eşalon, însă am reuşit mereu să facem performanţă cu bani puţini. Salariile jucătorilor noştri sunt infime în comparaţie cu celelalte echipe, însă nu putem chiar să nu le dăm nimic acestor sportivi. Cei care dirijează bugetul local trebuie să înţeleagă că 7 dintre jucătorii echipei sunt localnici, dintre care 3 sunt la lotul naţional de seniori al României. La clubul nostru nu au jucat niciodată mercenari, ci sportivi autohtoni. Gruparea noastră a format mereu jucători de mare valoare, pe care însă i-am pierdut tot din raţiuni financiare“, explică Constantin Niță, directorul municipalului pietrean.

O echipă națională formată la Piatra Neamț

Constantin Niță este tranșant atunci când vine vorba de respectarea cuvântului dat de oamenii care constituie aparatul legislativ al județului. ”Consilierii județeni ar trebui să aibă un comportament fără cusur, pentru că ei au fost votați de cetățeni nu pentru a favoriza o echipă, sau alta, ci pentru a respecta legea și pentru a sprijini performanța, dar dânșii au un comportament care lasă loc la multe interpretări. Au recunoscut în ședința publică de luna trecută că votul în CJ este unul politic. A spus-o clar domnul Stafie. Ori, dacă politicul votează pentru tăierea unor sume de bani de la o echipă ca a noastră, care are în spate un palmares intern și internațional, înseamnă că politicul nu sprijină performanța. Nu se dorește performanță, dar poate se dorește organizarea unor nunți în Sala Polivalentă!”, este de părere oficialul clubului pietrean. ”Avem un director tehnic al lotului național de volei al României, în persoana profesorului Dan Gavril. Avem 11 jucători, aproape un lot complet, dintre tricolorii ce se pregătesc la naționala României sub bagheta lui Dan Gavril, care sunt jucători crescuți și formați de el la Volei Club Municipal Piatra Neamț: Matei, Viţelaru, Mihalcea, Gheorghiţă, Dumitrache, Moisa, Ciortea, Tofan, Rareș Gavril, Mocanu şi Tebieş. Nu sunt mercenari, cum a avut Constanța, atât la masculin, cât și la echipa feminină, nu sunt copiii altora. Sunt ai noștri, ai comunității locale. Cu ei ne mândrim, dar, probabil, se dorește scoaterea noastră din campionat. Le transmit tuturor celor care ne doresc răul, că nu vor reuși să ne facă să renunțăm la volei. Strângem din dinți și mergem mai departe. Îi așteptăm la sală să ne aplaude performanțele și să facă fotografii alături de noi. Noi, din, păcate, nu avem politicieni cu care să ne mândrim!”, este de părere Constantin Nița. Directorul Municipalului pietrean este de peste 40 de ani în voleiul românesc, dar nu regretă o zi petrecută alături de echipa pietreană, iar pentru munca sa nu aşteaptă o răsplată deosebită. Spune că și-a făcut doar meseria. „Consider că nu sunt cea mai importantă persoană din club. Nu am primit chiar tot ceea ce mi-am dorit, dar ştiam la ce mă înham”, a conchis Niță.

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentSpitalul Roman nu are bani de salarii
Articolul următorEpidemie de hepatită la Roman