În freamătul generalizat, care a cuprins tot ce înseamnă instituție publică sau privată vizavi de normele PSI și respectarea lor, evident nu putea lipsi Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.
După ce, zilele trecute, în județ, mai de voie, mai de nevoie, mai ca să se evite niște amenzi, s-au închis cluburi, s-au verificat case de cultură și școli, s-a (auto)închis Teatrul Tineretului, a apărut firesc întrebarea ”cât de pregătit este spitalul în cazul unui incendiu?”
Directorul Ioan Lazăr spune că, procedural vorbind, este. Din punct de vedere al autorizațiilor, însă, mai puțin.
”Avem 7 clădiri, toate vechi. Din toate cele 27 de secții existente – aici incluzând și contabilitatea, și tot -, numai două au autorizații de la ISU, respectiv etajele 4 și 5 ale pavilionului chirurgical (spitalul nou – n.r.). Celelalte au avize de la ISU sau, având în vedere lucrările și reparațiile care se fac, sunt pe cale să obțină autorizație. Există un scenariu de intervenție stabilit în comun cu cei de la ISU, inelul de hidranți exteriori este funcțional, personalul este instruit periodic de cei de la ISU. Deocamdată nu am avut probleme și să sperăm că nici nu vom avea, că nu vor fi dezastre”, a explicat dr. Ioan Lazăr, subliniind că, în ceea ce-l privește, ”se va face tot ce trebuie pentru obținerea autorizației”.
Diferența dintre aviz și autorizație de la pompieri a explicat-o tot el: autorizație se acordă în cazul clădirilor nou construite, avize se dau pentru clădirile vechi și prevăd întotdeauna niște puncte de rezolvat. În cazul clădirilor la care se fac reparații capitale, finalitatea este tot obținerea autorizației. Problema Spitalului Județean derivă tocmai din vechimea clădirilor, spune dr. Lazăr: ”Clădirile, la momentul construirii lor (1970 în cazul spitalului nou și chiar 1934 în cazul celui vechi – n.r.), nu au fost prevăzute să corespundă normelor ISU de acum”. (D. OSTAHIE)