0:00

Dr. Ioan Lazăr: ”Să ne păzească Dumnezeu de o nenorocire ca aceea de la București”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDupă ce pregătirea (sau, mai degrabă, lipsa acesteia) în cazul unor situații de maximă urgență a ținut discuțiile din piața publică, ca urmare a tragediei din clubul „Colectiv”, conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a organizat astăzi, 16 noiembrie, o conferință de presă pentru a lămuri cât de pregătită și capabilă este cea mai mare unitate spitalicească din județ, pentru a interveni și a face față unei situații de acest gen.

Concluzia managerului Ioan Lazăr poate părea cinică, dar este cât se poate de realistă și, de apreciat, sinceră: ”Să ne păzească Dumnezeu!

Dr. Ioan Lazăr a subliniat că Spitalul Județean are proceduri, aparatură și personal cât să facă față unei situații de acest gen, dar de amploare mică spre foarte mică. În cazul uneia similare celei de la „Colectiv”, spitalul ar fi depășit, fiind doar o unitate județeană, de urgență.

Niciun spital din România nu este pregătit la ora actuală să primească arși și să-i trateze conform ultimelor tehnici de specialitate. Ministerul Sănătății a anunțat că urmează să înființeze centre de arși în fiecare centru universitar, urmare a tragediei de la București. Înființarea unui centru de acest gen în fiecare județ ar presupune nu doar costuri foarte mari, ci s-ar lovi în primul rând de lipsa unor medici pregătiți. Noi, ca Spital Județean de Urgență, în cazul unor probleme care implică doar arși – nu și inhalare de substanțe toxice sau arsuri ale căilor aeriene – nu vom putea face față decât dacă arsurile sunt până la 20%. Ce depășește 20%, sunt cazuri pe care le trimitem la Iași. Să sperăm că o să ne păzească Dumnezeu de o nenorocire ca aceea de la București”, a declarat dr. Ioan Lazăr. (D. OSTAHIE)

Articolul precedentIniţiativă Cioloş: mandate de 5 ani pentru primari şi parlamentari
Articolul următorSpitalul Județean Neamț față cu securitatea la incendii
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.