Procurorii militari din cadrul DNA au finalizat cercetările într-un dosar de fraudare a concursurilor din armată și i-au trimis în judecată pe protagoniști, 7 la număr, inclusiv un angajat al UM 01407 Piatra-Neamț.
Lista este deschisă de singurul arestat în cauză, plutonierul adjunct Marius Smadici, din cadrul UM 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecție și Orientare), care este acuzat de comiterea a 12 infracțiuni de trafic de influență.
În stare de libertate vor fi judecați Codrin Irinel Mihalcea, colonel la Direcția de Contrainformații și Securitate Militară, Ciprian Ionuț Năstase, locotenent în cadrul UM 01270 Focșani, Cristian Gabriel Ceapă, lucrător comercial, Adrian Caia, soldat gradat profesionist în cadrul UM 01407 Piatra Neamț, Mihai Valentin Cârlan și Costică Gherasim.
“În perioada februarie-iulie 2016, inculpatul Smadici Marius, plutonier adjunct în cadrul UM 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecție și Orientare), a pretins de la 12 persoane, printre care și Cîrlan Mihai Valentin și Ceapă Cristian Gabriel, sume cuprinse între 500 și 2.000 de euro și a primit în total 10.500 euro”, se arată în rechizitoriu.
”Banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpat pentru a le facilita acestora trecerea unor probe eliminatorii (testul psihologic, proba sportivă) pe care persoanele respective trebuiau să le susțină în cadrul UM 02541 Câmpulung Moldovenesc în vederea angajării în cadrul MApN ca soldat gradat profesionist, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra membrilor comisiei de examinare”.
Procurorii susțin că testele psihologice au fost puse la dispoziția candidaților cu o zi înainte de susținerea probei, astfel că au avut timp să le parcurgă și toți au fost admiși. Mai mult, candidatului care i-a dat suma de 1.600 de euro lui Marius Smadici i s-a dat de înțeles că are influență și asupra comisiei de examinare de la proba sportivă.
”Astfel, inculpatul l-a condus pe candidat în incinta unității militare unde a doua zi urma să fie susținută proba sportivă, arătându-i în ce va consta efectiv proba sportivă și lăsându-l să se pregătească pe traseul respectiv. A doua zi, în urma susținerii testării sportive, candidatul a fost declarat admis”, se mai arată în rechizitoriu.
În toată povestea, rolul pietreanului Adrian Caia a fost să intermedieze o parte din întâlnirile candidaților cu Marius Smadici, care se oferea să-i ajute contra cost. Procurorii militari au dispus sechestru asigurator pe sumele de 200 de lire și 9.000 lei aparținând lui Marius Smadici, precum și pe suma de 500 de euro aparținând lui Adrian Constantin Caia. De asemenea, concursul susținut în perioada iunie-iulie 2016, în vederea ocupării unor posturi de soldați gradați profesioniști, a fost anulat. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Suceava. (ZCH NEWS)