salariu

Angajații din Primăria Roman au organizat un sindicat propriu, Sindicatul Administrației Publice Locale Roman, ce este condus, din mai 2011, de Irina Scorțanu, inspector în cadrul instituției. Din aproape 360 din totalul de angajați ai instituției, 126 au semnat adeziunea pentru a deveni membri, toți cu speranța că, uniți, pot obține privilegii. Până acum, toate așa-zisele bătălii câștigate sunt pe plan local și vizează ajutoare, și doar pentru cazuri de urgență. Pentru viitor se dorește semnarea unui contract colectiv de muncă.

“Fiecare membru plătește lunar 1% din salariul brut. Din acest fond, cei mai mulți bani s-au acordat pe partea socială, atunci când membrii au avut câte un necaz. O altă facilitate este că am negociat cu o companie de telefonie mobilă un contract avantajos pentru membrii noștri. De doi ani, la nivelul administrațiilor publice nu se mai acordă bilete de odihnă, fapt ce ținea de Ministerul Muncii. Suntem afiliați Cartelului Alfa și subscriem la Federația Națională a Sindicatelor din Administrație, ce-și are sediu la Cluj, și care ne reprezintă în relația cu guveranții, cu legislativul. Oarecum e și firesc așa, deoarece nu pot veni toate sindicatele mici, fiecare cu câte o propunere”, a declarat Irina Scorțanu.

Din sindicatul de la nivelul Primăriei fac parte funcționari publici și personal contractual, iar pe listă se regăsesc inclusiv șefi de servicii și direcții, funcția de vicepreședinte fiind deținută de Remus Grăjdeanu, director administrare infrastructură rutieră şi autorizări comercial, transport. Cu funcții sau fără funcții, toată lumea își dorește un nivel salarial mai bun.

“Suntem în negociere pentru realizarea unui contract colectiv de muncă, lucrăm la proiect pentru a găsi resursele financiare și legale pentru a fi prinse în bugetul local pe anul viitor. Ceea ce vrem să facem nu ține de primarul municipiului. Este vorba de găsirea în legislația actuală a posibilităților de creștere a salariilor, bineînțeles în limitele legii. În acest moment, în Primăria Roman nu se acordă niciun spor, cu excepția celui de noapte, dar care se aplică doar pentru polițiștii locali care lucrează pe timp de noapte. Am dat în lucru unui jurist și celor de la resurse umane această propunere, pentru a se găsi portițele în legislație pentru creșterea salariilor. Trebuie coroborate toate actele normative, pentru că vorbim de angajați cu statut de funcționar public, dar și cei care sunt încadrați ca personal contractual. Voință există, nu știm deocamdată dacă va exista și o finalitate, a mai spus președintele Sindicatului din Primăria Roman.

De precizat este că, dacă se va obține o creștere salarială, aceasta se va acorda tuturor angajaților din Primăria Roman, indiferent dacă sunt sau nu membri ai sindicatului. Sindicatul din instituție s-a înființat în legislatura fostului primar al municipiului și, în medie, și-a păstrat de-a lungul anilor un număr constant de membri, modificări fiind în conducere. Inițial, sindicatul a fost condus de Oana Mazăre, inspector la Direcția de Urbanism, iar mai apoi de jurist Camelia Rusu.

Claudia MATEI