0:00

Simona Vasiliu Chintilă – muzica pură a culorilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dacă nu ar fi plecat spre o lume mai luminoasă decât aceasta, Simona Vasiliu Chintilă ar fi împlinit în aceste zile 86 de ani. Artista s-a născut la 15 octombrie 1928, la Piatra Neamţ, şi a decedat în Bucuresti la 5 mai 2009. A absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, unde apoi a fost profesor la secţia de Artă monumentală-restaurare. Este membru UAP Bucuresti din 1956.  A practicat desenul în tuş, cretă colorată, ceracolor, acuarelă, uleiul pe pânză, tempera pe lemn şi tehnici mixte.  A publicat o carte de poezii „Sora mea geamănă” (2005).

„Din pictura Simonei Vasiliu lipseşte figura umană. Dar urmele ei tăcute se regăsesc în peisajele construite într-o materie subţire, mată, ca de frescă, fără străluciri. Un acelaşi albastru melancolic revine în peisajele italiene care nu au nimic din exuberanţa mediteraneană, ca şi cele din Bucovina, de la Văratic sau de la Piatra Neamţ. Paleta este constant rece, cu o dominantă albăstrui-verzuie, într-o tonalitate sumbră, care îneacă peisajul într-o aură tenebroasă, neliniştitoare. Răzbate ceva din atmosfera încărcată, explozivă a faimosului peisaj toledan al lui El Greco” – iată câteva repere ale universului picturii Simonei Vasiliu Chintilă, prezentate de istoricul de artă Ioana Vlasiu.

Demnă de remarcat este şi aprecierea dnei. Ruxandra Garofeanu: „Pictura şi poezia, două surori gemene, aidoma dictonului chinez: acolo unde sfârşeşte poezia începe pictura şi unde sfârşeşte pictura începe poezia, pentru a se completa una pe alta”.

Simona Vasiliu Chintilă – muzica pură a culorilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Artista a participat cu regularitate la expoziţiile de stat anuale, bienale, municipale şi la expoziţiile româneşti organizate peste hotare (Moscova, Paris, Atena, Sofia, Beijing, Washington, Chicago, Rabat, Varşovia, Praga, Torino, Koln, Berlin, Alexandria, Mexic, Tel-Aviv, Tokio, Lagos, Manila, Helsinki, Sao  Paulo, New Delhi, Lausanne etc). Expoziţii personale: Bucureşti 1963, 1968, 1979, 1991,  2007; Baia Mare, Târgu Mureş 1963; Râmnicu Vâlcea 1974; Iaşi, Piatra Neamţ 1987, 2005; Suedia Upsalla 1968; Austria Viena 1981; Retrospectivă Piatra Neamţ 2005. Artista a primit importante premii: Premiul II, la Festivalul Tineretului Moscova 1957; Premiul Special al Jurului, la Bienala Sao Paolo 1963; Premiul UAP pentru Artă Decorativă 1966; Premiul “Lascăr Vorel” Piatra Neamt 1997. Este Cetăţean de Onoare al oraşului Piatra Neamţ.

Un expresiv portret realizează Gabriela Bidu, cu prilejul unei expoziţii retrospective a artistei: “Cariera Simonei Vasiliu Chintilă este de o discreţie şi o demnitate de excepţie, fiind consacrată în întregime permanentei evoluţii. Prezentă cu expoziţii pe toate meridianele, pictoriţa a fost şi profesoară la Academia Naţionala de Arte, fiind în acelaşi timp autoarea unor ample lucrări de artă monumentală. Distinsă cu o serie importantă de premii, Simona Vasiliu Chintilă a înţeles că mijloacele de expresie plastică nu prezintă interes şi valoare decât ca suport al unei construcţii superioare, sintetice, spirituale, de fiecare dată reinoite. Creaţia sa exprimă cu o gratitudine calmă bucuria pe care i-o inspiră natura, peisajele îndrăgite, spectacolul lumii inconjurătoare. Tablourile ei reprezentând peisaje şi naturi statice reunite în expoziţii ne-o atestă pe Simona Vasiliu Chintilă ca pe o exersată coloristă care, rafinându-se continuu, ajunge aproape să neglijeze obiectele cu care fusese iniţial în contact, pentru a nu mai oferi decât muzica pură a culorilor. De o mare intensitate spirituală, liniile subtile şi dialogurile de culoare ne fascinează şi ne aspiră în spaţiul artei sale. Punctul de plecare al inspiraţiei sale este întotdeauna dat de lumea reală. Dar atunci când execută o compoziţie, artista caută un fel de corespondenţă secretă cu exigenţele vieţii sale interioare”. (N. SAVA)

Articolul precedentCetăţenii de onoare ai municipiului Piatra Neamţ
Articolul următor6 ani de închisoare, pentru tatăl care şi-a ucis fiul cu coasa