În cadrul campaniei pentru prevenirea victimizării copiilor, IPJ Neamț transmite o serie de recomandări părinților pentru a-și educa micuții în legătura cu o conduită ce îi poate ține în siguranță.
Recomandările IPJ Neamț le puteți citi mai jos.
„Casa este locul care se asociază cu confortul, liniștea și siguranţa. Din experienţa părinţilor, rezultă că multe dintre accidentele în care sunt implicaţi copiii se petrec tocmai în casă. Polițiștii vă recomandă să nu deschideți ușa străinilor, chiar dacă ei vă spun că îi cunosc pe părinții sau bunicii voștri sau că vor să efectueze diferite lucrări în apartament. Nu dezvăluiți faptul că sunteți singuri!
Totodată, vă recomandăm să nu invitați copii în casă fără acordul părinților.
Dacă locuiți într-un apartament, nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în bloc prin intermediul interfonului.
Fiți atenți la obiectele și substanțele ce pot deveni periculoase!
Trebuie să știți că în orice casă se regăsesc și obiecte care pot deveni periculoase pentru cei mici și pe care aceștia nu trebuie să le folosească (mașină de gătit, cuptor, aragaz, fier de călcat). Utilizarea acestora necorespunzătoare vă poate provoca leziuni și chiar explozii sau incendii.
Nu vă jucați cu chibriturile! Un moment de neatenție poate crea o situație periculoasă. În absența părinților, nu încercați să tăiați, să reparați prize electrice sau cablurile conectate la acestea.
Medicamentele pot fi luate doar în prezența unei persoane adulte: cel mai bine administrate de părinți sau, de exemplu, de asistenta din școală. Copilul nu trebuie să aibă deloc acces la dulapul cu medicamente.
Dacă răspundeți la telefon, nu informați că părinții nu sunt acasă!
Puteți spune că părinții sunt ocupați și că vor reveni cu telefonul când se vor elibera.
Nu ieșiți din casă fără știrea părinților sau a tutorelui și nu purtați cheile într-un loc vizibil!
Aveți grijă când interacționați cu persoane străine! Nu primiți niciodată de la acestea atenții sau dulciuri! Nu urcați în mașina unei persoane necunoscute şi nu o însoţiți în diverse locuri chiar dacă aceasta pare a fi amabilă!
Nu spuneți necunoscuților niciun fel de informații despre familie sau locuință.
O persoană răuvoitoare nu arată întotdeauna periculos! Ea poate fi chiar și o persoană elegantă și amabilă.
Nu vă jucați cu obiecte găsite și necunoscute și nici cu recipiente de proveniență necunoscută! Pot fi periculoase sau pot conține substanțe toxice sau explozive”, recomandă IPJ Neamț.
Video: subinspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.