0:00

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță introducerea de pachete de servicii de care pot beneficia atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate, în scopul depistării unor afecțiuni grave. Este vorba de hepatita cronică B și C, afecțiunile oncologice, iar la gravide și HIV/SIDA. Măsura vine ca urmare a modificărilor și completărilor Contractului-cadru și este în vigoare de la 1 iulie.

Servicii noi de depistare și confirmare a unor boli grave și pentru neasigurați, ZCH NEWS - sursa ta de informații„În asistența medicală primară se prevede ca medicii de familie să poată trimite și persoanele neasigurate la analize și la consultații de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care suspicionează că respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică. Tot medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere și pentru persoanele neasigurate, în vederea testării acestora pentru virusurile hepatitice B și C, precum și pentru virusul HIV la gravidă, analizele respective urmând de asemenea să fie decontate de CAS. Dată fiind gravitatea acestor boli, este imperios necesar să se detecteze cât mai curând cazurile de infectare cu virusurile respective, pentru a se lua măsurile medicale necesare, persoanele depistate ca infectate urmând să beneficieze de acces la terapiile specifice”, conform unui comunicat CNAS.

Servicii noi de depistare și confirmare a unor boli grave și pentru neasigurați, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUrmare a consultațiilor preventive din pachetul minimal din asistența medicală primară, medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru investigații paraclinice. Și în asistența medicală ambulatorie de specialitate clinică se vor acorda servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică, respectiv consultații, proceduri diagnostice și servicii medicale în scop diagnostic-caz. Medicii de specialitate din ambulatoriu vor putea emite bilete de trimitere la analize și către unitățile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecțiunii oncologice. Totodată, se creează posibilitatea ca unele servicii medicale în scop diagnostic-caz să se poată acorda de unități medicale mobile și caravane medicale, pentru a permite accesul persoanelor din zone izolate la servicii de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, precum cancerul de sân și de col uterin.

Servicii noi de depistare și confirmare a unor boli grave și pentru neasigurați, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Corelat cu noutățile din pachetele de servicii de la nivelul asistenței primare și de specialitate din ambulatoriul clinic, furnizorii de servicii paraclinice vor putea efectua și deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate pe biletele de trimitere emise de medicii de familie și de medicii specialiști, iar unitățile spitalicești vor putea deconta serviciile de spitalizare de zi acordate persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, pentru confirmarea diagnosticului”, mai arată sursa citată. (G.S.)

Articolul precedentDeciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise în a doua jumătate a lunii august
Articolul următorIncendiu într-un apartament din Târgu-Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.