Replici ale seismului de 7,5 grade din exercițiul internațional SEISM 2018, ce a început din week-end-ul trecut, ar putea fi un scenariu în care să fie angrenat și Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț. Deși până astăzi, 15 octombrie, nu s-a derulat aici nici un act din simularea coordonată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, unitatea sanitară este în așteptare până la încheierea exercițiului, pe 18 octombrie.
„Avem propriul plan alb care ar urma să fie pus în aplicare din momentul când intrăm în alertă pe acest exercițiu de cutremur, dar deocamdată la noi e liniște. Nimeni nu știe absolut nimic din conceptul acestei simulări, dar dacă am primi semnalul, avem acest plan alb de respectat. Sunt mai multe măsuri, între care se limitează internările și intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente, au prioritate persoanele rănite în urma efectelor replicilor cutremurului de 7,5 grade, se evacuează pavilionul vechi în primul rând, care este încadrat în grad de risc seismic, este chemat tot personalul de acasă, și cadrele medicale, și cei din administrativ-tehnic. Dacă spitalul este afectat de cutremur, avem asigurate rezerva de apă, generatoarele de electricitate sunt funcționale, avem stoc de rezervă de medicamente în farmacia spitalului, sunt și materiale sanitare dar nu suficiente. Conform planului, răniții sunt primiți în spital și îngrijiți cu toate resursele disponibile”, a precizat dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, directorul medical al spitalului.
Modul de acțiune este realizat pe ansamblul unității sanitare, nu distinct pe fiecare secție. Pediatria, de pildă, care este în șantier de reabilitare cu două corpuri și care abia recent a fost conectată la generator pentru a se asigura funcționarea aparatelor și echipamentelor de susținere a funcțiilor vitale, în cazul unei avarii electrice, nu are vreun protocol aparte: „Posibilele victime copii ar urma să fie preluate pe chirurgia infantilă, doar anumite cazuri ar putea fi internate pe terapie intensivă în secția pediatrie. Planul alb este conceput pe tot spitalul, nu sunt stabilite anumite măsuri în funcție de vreo secție anume”, a precizat directorul medical Atănăsoaie.
Dacă spitalul stă bine cu personalul, cu medicamentele, cu provizia de apă, cu generatoarele, în schimb evacuarea bolnavilor din pavilionul vechi ar putea fi o problemă chiar și într-o simulare în care pompierii ar ajuta la evacuarea pacienților pe ferestre. În ideea că, totuși, clădirea deja fisurată ar rămâne în picioare, să nu uităm că scările sunt înguste, liftul interior este îngust și depășit fizic și moral, iar imobilul găzduiește secții cu mulți pacienți imobilizați: neurologie, reumatologie, diabet, paliație. (C.I.)