0:00

“Se ştie că la Neamţ sunt acceptaţi doar creatorii de artă populară autentică”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– interviu cu Florentina Buzenschi, muzeograf, Muzeul de Etnografie Piatra Neamţ

– Florentina, ai fost, în aceste zile, sufletul Festivalului „Lada cu zestre”, o ediţie foarte reuşită, zicem noi. Cu ce s-a deosebit de precedentele?

– Transformând târgul în festival, normal, în afară de expunere, de standurile cu vânzare, am avut şi o importantă parte ştiinţifică. Au venit colegi de la muzeele de profil din ţară, de la Bucureşti, Iaşi, Bacău, Paşcani, Târgu Neamţ, care şi-au prezentat lucrările pe această temă, la colocviul „Civilizaţia lemnului”. S-a lansat şi cartea semnată de Elena Florescu şi Mariana Sabados, “Biserici vechi de lemn din Ţinutul Neamţ”, o importantă lucrare pe acest domeniu. S-au acordat premii – „Premiul pentru promovarea artei populare” şi „Pentru excelenţă în arta populară” – pe care le-au luat Maria şi Iulian Mihalache din Bălţăteşti şi, respectiv Nicoleta şi Laurenţiu Pietraru de la Horezu, familii de artişti populari foarte cunoscuţi în domeniul nostru. Cel mai important premiu, care se acordă anual la acest festival, „Neculai Popa”, pe care l-am instituit după moartea artistului, a fost acordat Ceciliei Hăisan din Piatra Neamţ, care face pictură naivă. În anii trecuţi, acest premiu a fost luat de meşteri populari din Galaţi şi Suceava. În aceste trei zile, am avut concentrate mai multe evenimente. În afară de cele amintite, au avut loc şi două concerte de muzică populară, unul la deschidere, susţinut de Ansamblul “Datina străbună” din Neguleşti, Piatra Şoimului, altul – sâmbătă (25 mai – n.r.), susţinut de Ansamblul “Floricică de la munte”. O altă deosebire: la ediţia de acum au fost mai mulţi participanţi din ţară decât în ceilalţi ani. Am mai observat – lucru îmbucurător – că de la o ediţie la alta vin şi alţi meşteri populari noi, tineri. E un semn că arta populară va mai fi încă pe mâini bune şi în viitorii ani.

“La Piatra Neamţ primim numai artă populară autentică”

Aţi făcut o triere, o selecţie, au rămas pe dinafară meşteri care ar fi vrut să vină?

– Evident, şi-au manifestat dorinţa de a veni la Piatra Neamţ mult mai mulţi. Am făcut o selecţie iniţială, împreună cu Marcel Lutic, preşedintele Asociaţiei meşterilor populari din Moldova, de la Iaşi. Toţi cei care au venit au fost acceptaţi doar după ce noi am văzut cu ce produse vin pentru a le expune. Pentru că unii nu prea au legătură cu arta populară, la ei existând tendinţa să producă obiecte comerciale, care sunt de fapt falsuri, aşa-zise imitaţii după unele obiecte de artă populară. Se ştie, mulţi fac rabat de la tradiţie mergând doar pe partea comercială. Or acest lucru este dăunător, pentru că poate altera şi gustul celor care au mai puţin discernământ în a deosebi autenticul de făcătură, cumpărătorii. Mai trebuie să subliniez un lucru foarte important: cei care sunt acceptaţi la festival nu sunt comercianţi, ci doar creatori autentici. Da, unii au fost refuzaţi din start. Sperăm ca, în timp, creatorii din ţară să ştie că la festivalul nostru nu se pot prezenta la Piatra Neamţ decât cu artă populară autentică. Însă, am observat şi noi, de la an la an, între cei vin să se înscrie sunt foarte puţini dintre cei care fac astfel de produse ce nu se încadrează în arta populară, fiind simple kitschuri.

Ce vă propuneţi pentru ediţia anului viitor? V-aţi gândit

– De ce nu? Dar depindem de buget. Anul acesta am primit un sprijin real din partea instituţiilor locale, Consiliul Judeţean şi Primăria Piatra Neamţ, pentru care le mulţumim şi cu acest prilej. Evident că ne-am gândit ce vom face la viitoarea ediţie. Ba chiar am acum în minte şi tematica colocviului. Dar să ajungem sănătoşi până la anul.

Nicolae SAVA

Articolul precedentAvem probleme?
Articolul următorSpitalul Bisericani ajutat de CJ

1 COMENTARIU

  1. Din pacate la kitschuri se incadreaza si fragmentele de fresca incadrate in rame rococo, icoanele din macaroane si bibelourile din plastic. Istrate , Dimisca si Diaconu au pretentie ca sunt mari artisti si probabil de aceea ati coborat stacheta . Asa au intrat si ei in randul „folcloristelor”!

Comentariile sunt închise.