La începutul acestei săptămâni, Inspectoratul Școlar Județean Neamț a solicitat tuturor unităților de învățământ date despre existența colecțiilor muzeale școlare.
Prin inițiativa demarată de Complexul Muzeal Județean (CMJ) Neamț, așa cum a declarat directorul instituției, Iulian Ghercă, se dorește dezvoltarea componentei de educație muzeală. ”Primul pas în aplicarea acestui proiect îl reprezintă identificarea colecțiilor. Al doilea pas îl reprezintă analiza colecțiilor. În momentul când există lista precisă de colecții școlare, specialiști din instituție și cu cei de la Direcția Județeană pentru Cultură se vor deplasa în școli, pentru a observa ce obiecte de patrimoniu există în aceste colecții, condițiile de conservare etc. Într-o a treia etapă, vom realizarea un raport cu privire la situația colecțiilor școlare și vom face recomandări acolo unde este cazul”, a spus Iulian Ghercă.
Acesta a adăugat că bugetul pentru proiect este constituit din acoperirea deplasărilor specialiștilor CMJ în unitățile școlare care au colecții muzeale. Coordonatorul proiectului, dr. Vasile Diaconu, muzeograf-arheolog al CMJ Neamț, este de părere că demersul este necesar pentru încercarea de a preveni dispariția sau distrugerea muzeelor școlare, care, înainte de anul 1989, constituiau adevărate nuclee de patrimoniu local. ”Scopul imediat al acestui demers îl reprezintă necesitatea unei mai bune evidențe a patrimoniului istoric păstrat în școlile din județul Neamț. Ne dorim ca proiectul să contribuie, la nivel educațional, la sporirea cunoașterii și însușirii de tinerele generații a aspectelor legate de tradiția și vestigiile istorice locale, prin recuperarea unor informații cu caracter istoric, arheologic și etnografic”, a precizat Diaconu. (Marian TEODOROF)