profesor 01Ministerul Educației și Cercetării Ștințifice cu o mână da și cu două ia, potrivit unor obiceiuri deja încetățenite. După ce s-a lăudat cu creșteri salariale de până la 12% la personalul didactic auxiliar și de 10% la cel nedidactic, un ordin datat 19 august începe deja să creeze panică în sistem.

După ce are grijă să mărească salarii la nivel de șefi din inspectorate și nu numai, în ordin apar noi grile de încadrare pentru cele două categorii, grile care dacă se vor aplica vor duce la reduceri substanțiale de norme. În timp ce angajații, cei care au fost anunțați, pentru că ordinul abia pe 2 septembrie a ajuns în şcoli, se tem că, în scurt timp, nu vor mai avea de muncă sau le vor fi diminuate normele la jumătate, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județea Neamț și ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Neamț îndeamnă la calm.

Aceste criterii despre care vorbește ordinul apar în fiecare an în luna septembrie pentru ca schema de personal să fie actualizată acolo unde este cazul, în funcție de numărul de elevi (asta în cazul școlilor – n.r.). Aceasta este varianta liniștitoare a generalului Stan, care spune că nu este nimic nou din acest punct de vedere. Totul se rezumă la numărul de elevi, mai puțin în cazul la Caselor Corpului Didactic. Totul ar trebui pus în aplicare până la 1 octombrie. Întrebat ce părere are despre noile criterii, Gabriel Ploscă, președintele FSLI Neamt, a spus că a primit asigurări că niciun om din sistem nu va fi dat afară.

S-au purtat discuții cu ministrul Educației și cel pentru Dialog Social și am primit asigurări că niciun om din personalul didactic auxiliar și nedidactic nu va fi dat afară din sistem. În caz contrar, va fi revoltă. De altfel, o notă în sensul aceasta ar urma să fie trimisă către inspectorate”, a precizat Ploscă.

Este greu de dat exemple, dar la o unitate de învățământ cu 900 de elevi, unde sunt în acest moment 10 posturi de personal didactic auxiliar, ar rămâne doar 6. Situațiile cu schemele de personal vor pleca de la școli către ISJ Neamț, săptămâna viitoare. Inspectorul general Stan a declarat că nu crede că se va ajunge la o reducere de norme, dar totul depinde de situațiile care vor veni din școli.

Schema este de acum cunoscută. Ministerul trimite un ordin bine criptat în limbaj specific, inspectoratul îl trimite mai departe în școli, sindicatul dă asigurări că are asigurări că va fi bine iar oalele se sparg în capul directorilor, nevoiți să se încadreze în noile norme. Generalul Stan știe acest lucru și de aceea nuanțează:

Știu că pentru județul Neamț s-au alocat aproximativ 7.600 de norme. Din informațiile pe care le am, ne-am încadra în aceste norme. Totuși, pot fi și excepții. De aceea vor fi analizate toate situațiile, de către inspectorii de la Resurse Umane și se va opera, în sensul diminuării normelor, doar acolo unde normele metodologice o impun.”

Împrejurările care determină reprezentanții unităților de învățământ să se teamă de reducerile posturilor duc și la anomalii. Neoficial, un director de școală din județul Neamț ne-a dezvăluit că, din cauza acestor diminuări de norme, transferurile elevilor între școli se face mult mai ușor, de multe ori eliminându-se rigorile impuse de metodologii tocmai pentru a câștiga un număr de elevi care să le permită o finanțare corespunzătoare. De asemenea, severitatea este la limita de jos, nu se lasă repetenți, deoarece supraviețuirea școlilor depinde de numărul de elevi.

Reamintim că, la începutul acestui an, în județul Neamț, au fost reduse aproximativ 300 de norme, greul cel mai mare căzând tot pe umerii personalului nedidactic și didactic auxiliar. (M. TEODOROF)

Articolul precedentFals poliţist dus la arestare
Articolul următorANI: Poliţist descoperit cu 190.000 euro nejustificaţi
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

2 COMENTARII

  1. Sa fim calmi? Ei ne cred niste copii pe care îi pacalesc cu bomboane? Asa au zis si anul trecut când au dat afara personal nedidactic si sa ne aducem aminte, chiar in timpul anului scolar. Da vina domn’ ministru intr-o gradinita cu program prelungit sa ridice paturi, sa stearga copiii la fund, sa- i imbrace si dezbrace, sa spele baile, holurile si ii da doamna ingrijitoare salariul de 700 de lei pe luna respectiva.

  2. Conform ordinului se normeaza 1 nedidactic la la 65 elevi/prescolari.La o gradinita cu program prelungit cu 3 grupe ( deci in jur de 60 de prescolari) cum poate o singura persoana sa fie si bucatar si spalatoreasa si ingrijitor ?Este absolut aberant sa nu faci deosebire de normare intre o gradinita cu program prelungit si o scoala ,unde 65 elevi inseamna aproximativ 3 clase , la care este suficient un ingrijitor!

Comentariile sunt închise.