0:00

Polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară Neamț, împreună cu cei ai Compartimentului de Prevenire și Analiză a Criminalității Neamț, alături de reprezentanți ai Centrului de Prevenire,  Evaluare şi Consiliere  Antidrog  Neamț au desfășurat, activități preventive, la Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu” din Tarcău și la Colegiului Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, în perioada 3-7 aprilie.

Acțiuni preventive ale polițiștilor în școli, ZCH NEWS - sursa ta de informații“Principalele obiective ale acestor activități au fost conștientizarea elevilor cu privire la riscurile și consecințele negative ale consumului de droguri sau al altor substanțe cu efect psihoactiv. De asemenea, polițiștii au informat elevii și cadrele didactice asupra modului de sesizare al instituțiilor competente, în cazul în care iau cunoștință despre fapte de consum sau trafic de substanțe interzise”, precizează subinspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

Printre recomandările făcute de polițiști elevilor au fost:

Nu încerca consumul de droguri, cândva vei deveni în mod sigur dependent de ele!;

– Gândește-te de două ori înainte să accepți diferite propuneri cu privire la droguri!;

– Dacă ai un prieten consumator de droguri nu îl ocoli și îndrumă-l să ceară sprijin familiei, profesorilor, medicului sau altor persoane care îl pot ajuta!.

Temele abordate în cadrul activităților au urmărit și conștientizarea și prevenirea situațiilor de tip bullying, formarea unui comportament responsabil, pe baza cunoașterii legislației cu privire la contravenții și infracțiuni în care sunt implicați minorii. În cadrul discuțiilor au fost atinse subiecte precum abuzul fizic și emoțional asupra minorilor, precum și metodele de prevenire ale acestuia. Activitățile au ca scop prevenirea violenței și a bullying-ului în unitățile de învățământ precum și încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:

– Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente sau conflictuale!

– Dacă sunteți victima comportamentului violent din partea unor colegi sau a altor persoane din anturaj, anunțați profesorii, părinții sau poliția, pentru a fi ajutați!

– Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!

***

Polițiștii din cadrul Compartimentul de Analiză si Prevenirea Criminalității Neamț participă la implementarea proiectului național “Școala Siguranței –  Tedi”.

Aflat la a VIII-a ediție, proiectul este implementat de Poliția Română în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu Tymbark Maspex România și are ca scop informarea elevii claselor primare asupra potențialelor pericole specifice vârstei lor și furnizarea de soluții pentru gestionarea acestora.

Acțiuni preventive ale polițiștilor în școli, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn activitățile desfășurate de polițiștii de prevenire nemțeni, aceștia au prezentat elevilor din clasele I, înscriși în acest proiect, informații și recomandări privind: deplasarea pe stradă și traversarea carosabilului, mersul pe bicicletă în siguranța și copilul ca pasager, siguranța în clasă, în pauză, relațiile cu colegii, situațiile periculoase.

Având în vedere apropierea vacanței de Paști, aceștia au discutat cu elevii prezenți și despre siguranța lor când sunt singuri acasă și despre cum trebuie să procedeze, atunci când sunt plecați în vacanțe cu părinții și se rătăcesc de aceștia.

Angela Croitoru

Articolul precedentFoto. Poetul Daniel Corbu, cetățean de onoare al municipiului Iași
Articolul următorS-a înecat în duminica Floriilor
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.