* director Nadia Năstase: „Funcționăm de 20 de ani cu troleibuzele vechi, nu s-au făcut achiziții”
Societatea care prestează și transportul ecologic în județul Neamț, Troleibuzul SA, se pregătește să serbeze, cu o săptămână întârziere, Săptămâna Mobilității Europene, perioadă care include și Ziua Europeană a Troleibuzelor. De regulă, aceasta se petrece în a treia sâmbătă a lunii septembrie. Anul trecut așa a fost, inclusiv în Neamț, când s-au împărțit pliante și machete cu trolee. Anul acesta, pliantele abia se fac, iar momentul festiv va avea loc pe finalul acestei săptămâni. După cum explică Nadia Năstase, directorul societății, se merge în continuare pe ideea distribuirii de materiale promoționale care, la această ediție, vor fi sub forma unor pliante.
”Pe o parte vor avea marcate pe o hartă punctele unde au apărut pentru prima dată troleibuzele în Europa, iar pe verso vor fi tipărite traseele pe care circulă troleibuzele în județul nostru”, a declarat aceasta.
Și dacă tot a venit vorba de primii pași făcuți pe linie de transport ecologic pentru călători, Nadia Năstase a precizat că, în Piatra Neamț, primele trolee au apărut în 1995, ocazie cu care s-a înființat și societatea pe care o conduce acum.
”Atunci, la început, s-a pornit cu troleibuze românești, ROCAR. Și-acum le avem. De altfel, funcționăm cu troleibuzele vechi, nu s-au făcut achiziții de troleibuze noi în acești, iată, aproape 20 de ani. Consiliul Județean a cumpărat, într-adevăr, niște troleibuze Renault, dar second-hand, nu erau noi. Ca să vă dau un exemplu, am troleibuz Renault cu 1978 an de fabricație. Încercăm acum, pe finanțare POR (Program Operațional Regional – n.r.) să vedem dacă reușim să facem ceva”, a mai precizat directoarea de la Troleibuzul SA.
În acest moment, societatea județului de transport public are în parcul auto 25 de mașini. 20 din troleibuze sunt marca Renault, iar 5 sunt veteranele ROCAR. Din cele 20 de Renault-uri, 14 sunt funcționale, iar 6 sunt în conservare. (D. OSTAHIE)