0:00

Salvamontiştii nemţeni i-au coborât în Durău pe cei doi ieşeni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiIntervenţia de salvare a cuplului de ieşeni, care s-a aventurat pe traseul închis de lângă Cascada Duruitoarea de pe masivul Ceahlău, a avut un final fericit.

În jurul orei 21.00, echipa Salvamont Neamţ a ajuns cu cei doi în Staţiunea Durău, unde ieşenii au rămas cazaţi până în această dimineaţă, urmând să se întoarcă acasă.

Pentru acest lucru, doi dintre salvamontişti au renunţat la echipamentul propriu pentru a-i echipa pe tineri şi astfel să poată coborî. Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, spune că i-a certat pentru asta: „Nu se face aşa ceva! Până la urmă viaţa salvamontiştilor este cea mai importantă. Eu nu am ce face cu ei răniţi sau morţi!“.

După ce au fost echilibraţi termic şi s-au odihnit cei doi au reuşit, ajutaţi de salvamontişti, să ajungă pe propriile picioare în baza salvamont din Durău.

Traseul pe care s-au avântat turiștii, în ciuda panourilor de avertizare, a fost distrus de viiturile din 2020, când apele au format torenți ce au făcut ca traseul amenajat să fie impracticbil.

Accesul dinspre Duruitoarea spre platou este închis tocmai pentru că treptele şi serpentinele de lemn amenajate acolo au fost distruse, iar aceasta este una dintre cele mai dificile ascensiuni din zona Carpaţilor Orientali. Pentru a ajunge la cei doi turişti salvamontiştii nemţeni au avut de trecut peste un perete înalt de 200 de metri, îngheţat, într-o zonă cu căderi de pietre şi risc mare de avalanşă.

Detalii despre intervenţia de aseară găsiţi aici.

Angela Croitoru

Articolul precedentFOTO: Peste 500 de ha de mirişte afectate de incendii în judeţul Iaşi
Articolul următorTraficanţi de minori din Bacău, arestaţi preventiv / Victimă a fost o fetiţă de 13 ani!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.