0:00

Un cuplu din Iași a intrat pe traseu închis la Duruitoarea. Echipa Salvamont intervine acum pentru a-i salva!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn cuplu de ieșeni, el de 30 ani, ea, 25 de ani, au simțit pe pielea lor că spiritul de aventură poate să-ți pună viața în pericol dacă dacă mergi fără echipament adecvat pe munte în plină iarnă și, mai important, dacă nu respecți indicațiile Salvamont. Cei doi au intrat pe traseul închis de lângă Cascada Duruitoarea, pe masivul Ceahlău, periculos și vara, nu numai iarna când totul îngheață și au fost nevoiți să ceară ajutorul salvamontiștilor după ce au ajuns, epuizați fizic, uzi și în hipotermie, în apropiere de Trecătoarea Ursului.

„Salvamont Neamț intervine la această oră în urma unui apel prin 112 în vederea căutării și evacuării din masiv a unor tineri din Iași. Aceștia au ignorat panourile montate de Salvamont prin care traseul care urcă de la Cascada Duruitoarea spre zona platoului este închis traficului turistic. Au urcat până aproape de Trecătoarea Ursului, de unde s-au abătut de la potecă pe un valcel cu săritori și risc mare de avalanșă. Zăpada de peste 1 metru, echipamentul neadecvat și dificultatea traseului și-au spus cuvântul, au apărut crampele musculare și hipotermia. Se intervine în urgență cu o echipă care va ajunge în zonă în câteva ore. Este o operațiune cu grad mare de risc, într-o zonă cu potențial  de avalanșă, caderi de gheață și risc mare de cădere în gol. Localizarea  (latitudine /longitudine) s-a făcut cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale”, a postat Salvamont România pe pagina de Facebook.

Cei doi tineri nici măcar nu știau exact unde se află, rătăciți, după ce s-au abătut de la potecă. Între timp, riscându-și propria viață, echipa de intervenție a Salvamont de la bază a reușit să ajungă la ei și au trecut imediat la echilibrarea termică.

„Traseul acela nu este închis turiștilor degeaba. Acolo este risc mare de avalanșă, sunt căderi de pietre, accesul este foarte dificil, este multă gheață. Nu este de mirare că au ajuns la epuizare fizică și hipotermie pentru că sunt echipați inadecvat. Echipa de intervenție a ajuns deja la ei și îi echilibrează termic. Avem o bază de supraviețuire în zona Cascadei Duruitoarea, cel mai probabil îi vor duce acolo până mâine dimineață”, a precizat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Angela Croitoru

Foto: Arhivă

Articolul precedentTânăr, căzut de pe trotineta electrică, în comă la spital
Articolul următorCod galben de vânt în Neamţ, Suceava şi Bacău
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.