Taborul nemțean a fost acoperit de rugăciunile a sute de pelerini care au urcat în aceste zile la schitul ”Schimbarea la Față a Domnului”. Astăzi, 6 august, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei împreună cu Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, alături de stareți, preoți și diaconi au oficiat slujba Sfintei Liturghii cu ocazia sărbătorii de hram a lăcașului de cult. La primele ore ale dimineții, ÎPS Teofan împreună cu pelerinii a urcat pe Muntele Ceahlău, prin Poiana Stănilelor, așa cum a făcut și în anii anteriori. Alături de cei care s-au încumetat să urce pe drumul anevoios, a fost și o femeie trecută de vârsta de 80 de ani care a mers umăr la umăr cu ierarhii până pe coroana masivului muntos. La predică, PS Ambrozie a amintit despre credința acestei femei care o face să vină an de an la sărbătorirea acestui hram. La finalul slujbei, credincioșii prezenți la momentul înălțător au primit câte un pachet cu mâncare, însă hrana esențială de care s-au bucurat toți a fost cea oferită prin cuvintele ierarhilor.
„Iubiți credincioși, pentru Muntele cel Sfânt, pentru pașii pe care i-ați făcut pe dânsul, văd că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu vreme frumoasă. Cu răcoare de dimineață, dar nu foarte mare încât să ne jeneze în mersul nostru și nădăjduim că aceste câteva ceasuri petrecute aici sunt spre odihna noastră, a celor prea mult obosiți și agitați. Am văzut și credincioșii parcă mai în stare de reculegere, mai adâncă decât în alți ani, foarte puțină vorbărie, foarte puțin zgomot, semn că poate, puțin câte puțin, începem să înțelegem taina acestei zile, liniștea sihaștrilor de altă dată și acum față de care trebuie să avem recunoștință. Rămânem cu mila Domnului, statornici cuvântului rostit de Sf. Serafim, și anume: Mântuiește-te pe tine însuți și mulți se vor mântui în jurul tău! Singura scăpare a noastră este ca Taborul să nu lipsească din inimi, adică să nu lipsească Hristos Domnul. Există multă anormalitate în lume, dar e bine să recunoaștem că există foarte multă anormalitate în noi înșine. În general, aruncăm privirea în jurul nostru și ne plângem de relele care sunt. E bine să fim atenți la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, dar este foarte important să fim atenți cu ce se întâmplă în noi înșine căci dacă am avea pueterea obiectivității să vedem ce se află în noi ne-am da seama că este absolut necesar să facem curățenia aceasta pentru că și noi facem parte din lume și dacă un om se mântuiește, deja o parte din lume este mântuită. Aceasta este învățătura pe care Biserica o așează la rădăcina oamenilor pentru ca să creăm aceste oaze de normalitate.”
Mitropolitul a precizat că următoarea oprire va fi la peștera Sihla, la lăcașul închinat Sfintei Teodora, apoi la Mănăstire Sihăstria, spre mormintele sfinților așezați acolo, continuând acest pelerinaj deosebit numit al sărbătorilor nemțene, premergătoare Ssărbătorii ”Adormirea Maicii Domnului”. Schitul cu hramurile ”Schimbarea la Față a Domnului” și ”Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost ridicat în perioada 1992-1993 la inițiativa și Patriarhului Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Schitul se află la aproximativ 1.800 metri altitudine pe culmea care leagă Vârful Toaca de Vârful Ocolașu Mare. (M.T.)